Begić: Ukoliko se nastavi ovakav trend zatvorićemo kafiće i ograničiti kretanje u Podgorici

0
Begić – Kavarić

Ukoliko se visok trend obolijevanja u Podgorici nastavi, uskoro se može očekivati zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabrana kretanja nakon 22 sata, kazao je na današnjoj konferenciji za medije pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

“Bojim se da je Podgorica je tu negdje. Potrebno je da se registruje 1488 oboljelih za 14 dana u Podgorici da bi se pooštrile mjere. Trenutno ih je 1373. Plašim se ako se nastavi sa ovim trendom možemo računati na zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabranu kretanja poslije 22. Međutim, nikada nije kasno da krenemo sa poštovanjem mjera. Insitut je uputio poziv za slave, odnosno da se one provedu u najužem krugu porodice. Mitrpolija i druge pravlosavne eparhije izašle su sa saopštenjem da se slave proslave u krugu porodice”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, svi se moraju potruditi da do zatvaranja Podgorice ne dođe. Međutim, ističe da je nezahvalno govoriti šta će se desiti od ponedjeljka do petka u ponoć kada završavaju presjek.

Nijedna škola nije označena kao mjesto u kojoj je došlo do obolijevanja

“Imamo obolijevanje u zajednici učenika ili nastavnika koji tamo pohađaju školu i to je velika razlika. Ako se mjera ne pridržavamo postoji rizik da budemo izloženi virusu. Nastavnici i djeca nisu bili izloženi virusu u školi, što je bitno. Nošenje maski je imperativ i zbog toga smo škole napravili otpornim”, kazao je Begić.

On je rekao da nema potrebe da druga djeca iz odjeljenja idu u samoizolaciju, ako je jedno dijete dokazano pozitivno. Begić je istakao da će se preći na online model nastave kada izostajanje u odjeljenju bude iznad 30 odsto ili kada broj inficiranog nastavnog kadra bude takav da škola ne može organizovati nastavu.

Hospitalizovana 303 pacijenta

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore Sreten Kavarić kazao je da je broj hospitalizovanih pacijenata u Crnoj Gori 303. On je rekao da su od tog broja 62 pacijenta u KCCG, a 17 je životno ugroženo.

“U barskoj Bolnici je hospitalizovano 39 pacijenata od kojih je sedam životno ugroženo, u beranskoj bolnici 57 od kojih je sedam sa teškom kliničkom slikom”, rekao je on.

U nikšićkoj bolnici je hospitalizovano 65 pacijenata, a šest je sa teškom slikom. U bolnici Kodra je šest pacijentkinja – četiri porodilje i dvije trudnice, u pljevaljskoj bolnici 27 pacijenata.

U bjelopoljskoj bolnici je, dodaje, 14 pacijenata.

Kavarić je kazao da ova bolest ne bira, što nijesu shvatili oni građani koji ne poštuju mjere.

“Ne bira da li ste bogati ili siromašni, ove ili one vjere. Nepoštovanje mjera završava se fatalno”, rekao je Kavarić.

“Situacija nije dobra”

Begić je dodao i da je za očekivati da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti. Problem koji nas očekuje, kako je naveo, u narednom periodu je zagađenost vazduha.

“Za očekivati je da povećana zagađenost vazduha sa koronom dovede do povećane smrtnost i opšte smrtnosti. Tu je sezona virusa gripa, ako dođe do koinfekcije, ili istovremene infekcije, postoje razmišljanja da će takva infekcija imati nešto veći letalitet. Sve zajedno, nažalost, situacija uopšte nije dobra”, istakao je Begić.

Ne postoji potreba za otvaranjem Kovid bolnica

Kavarić je rekao da za sada broj pacijenata koji su primili u KCCG je manji od broja raspoloživih ležaja, te da za sada ne postoji potreba za otvaranje privremenih bolnica.

“Sav materijal je uskladišten – kreveti, posteljina) i po potrebi se može u roku od jednom dana može otvoriti bolnica. Za sada nemamo nagovještaj da trebamo otvoriti bolnicu u bilo kojoj ustanovi van sistema”, odgovorio je Kavarić na pitanje novinara.

Dostupno 400 brzih testova

Kavarić je, na pitanje novinara, kazao da je u KCCG stiglo 400 brzih Eliza testova. Oni, kako je dodao, određuju antitijela, odnosno potvrđuju ili isključuju nekada prebolovan virus.

“Dostupni su ljekarima koji mogu da provjere stanje pacijenata kod kojih je postojala sumnja na koronavirus”, naveo je on.

Begić je dodao da se na rezultat PCR testa u IJZ trenutno čeka dva i po do tri dana.

J.L.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].