Begić: Rano je govoriti o popuštanju mjera

0
Begić – Radović

Rano je govoriti o bilo kakvom popuštanju mjera. Svako popuštanje mjera rezultuje skokom obolijevanja, a mi to sebi ne možemo da dozvolimo. Ne radi se o zdravstvenom sistemu, već ne možemo da dozvolimo zbog kompletnog društva. Popuštanje mjera će se raditi postepeno, ne naglo, i biće u skladu sa epidemiploškom situacijom, istakao je na današnjoj kobferenciji za medije pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

On je napomenuo da je za očekivati da narednih dana imamo porast broja novooboljelih. Naglasio je da nema razloga za pooštravanje mjera za vrijeme praznika ističući da je, preporuke koje su na snazi, neophodno poštovati.

Ispituju se kontakti zaraženog pacijenta iz Plava

Doktor Begić je danas kazao da se ispituju kontakti pacijenta oboljelog od koronavirusa iz Plava. Naveo je da još nijesu utvrdili izvor zaraze ovog pacijenta.

Pored anketiranih članova porodice, testirani su i medicinski radnici, zato što je pacijent dolazio na previjanje u Opštu bolnicu u Beranama.

Jedan novooboljeli, dodaje Begić, može predstavljati veliki epidemiološki problem i veliki rizik.

“Zato se moramo strogo pridržavati svih mjera koje je donijelo Nacionalno kordinaciono tijelo”, upozorio je doktor Begić.

U Kliničkom hospitalizovano 16 pacijenata, dva na respiratoru

Saša Radović, direktor Instituta za bolesti djece, danas je na konferenciji za medije kazao da je u Kliničkom centru hospitalizovanio 16 pacijenata – 10 na Infektivnoj, na Internoj  poluiintenzivnoj tri, intenzivnoj tri. Dva na respirtoru.

U bolnici u Nikšiću je hospitalizovano sedam, Beranama četiri, te sedam pacijenata u Baru.

“Četrdeset jedno dijete je bilo pozitivno na koronavirus, a samo jedno je zahtijevalo hospitalizaciju”, istakao je Radović.

Korona i mogući scenario

Begić o odgovorio i na pitanje o mogućem povratku koronavirusa.

“To je jedan od scenarija. Drugi govori da će se bolest suzbiti, a ima i onih koji govore da će ući u sezonalnost. Jedan od scenarija je onaj gdje ulogu igra moderna medicina, a to je da se pronađe vakcina i da se vakciniše veliki broj ljudi i da se tako kontroliše virus”, jasan je Begić.

Radović je kazao da za sada nema recidiva kada je riječ o pacijenetima koji su ozdravili od koronavirusa.

Begić je jasno odgovorio i o mjerama prema onima koji prodaju kuvanu kafu za ponijeti?

“Ako je ona za ponijeti, građani je kupe i odnose, nema grupisanja ljudi. Problem sa kafematima jeste da je bilo okupljanja i nije se održavala socijalna distanca”, istakao je Begić.

Na pitanje da li je zatvoreno Interno odjeljenje u bolnici u Beranama, Begić je kazao da su ekipe na terenu, ali i da je suspendovan je prijem drugih pacijenata za sada.

Pet pozitivnih na Vučju

Pet osoba koje su boravile u karantinu na Vučju bile su pozitivne na koronavirus.

“To je dokaz da institucionalno zbrinjavanje opravdano. Da nijesmo sproveli sve mjere, te osobe bi zarazile svoje članove porodice, pa onda bi se bolest širila dalje”, naglasio je doktor Begić.

Uslovi za otpust

Radović kaže da su kliničko stanje pacijenta, uz dva negativna testa, uslovi da pacijent bude otpušten.

”Sa pacijentima smo u kontaktu kako bi mogli da reagujemo ukoliko je potrebno”, istakao je doktor Radović.

M.D. 

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].