Aprcović: Direktne i indirektne mjere opštine teške preko milion eura

9
sa današnje sjednice so

SO Kotor – mjere pomoći

Odbornici SO Kotor su, na danas održanoj 40. sjednici SO, usvojili Prijedlog Odluke o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima Opštine Kotor.

Za Odluku je glasalo 18 odbornika DPS-a, SD-a, LP-a, HGI-a, URA i nezavisna odbornica Bruna Lončarević, a uzdržana je bila odbornica SDP-a.

Mjere su rezultat odgovornog promišljanja lokalne uprave čiji je cilj da se pomogne preduzetnicima zbog enormne štete koju su pretrpjeli usljed  epidemije izazvane koronavirusom, kazao je, obrazlažući set mjera, gradonačelnik Kotora Željko Aprcović.

On je naglasio da je teret neophodno zajednički podijeliti uz konstataciju da se lokalna uprava odgovorno ponijela prema privrednicima i da su mjere bile spremne i napisane već početkom aprila. Aprcović je kazao da je budžet do 16. marta ove godine bio 131%, odnosno da je ostvareno preko 2.100.000 € prihoda. Nakon toga je uslijedila korona i život je u svijetu gotovo paralizovan. To se odrazilo direktno na poslovanje kotorskih privrednika, kojima je sada, kazao je kotorski gradonačelnik, neophodna pomoć jer oni u značajnoj mjeri pune budžet.

Aprcović je saopštio da će u narednom periodu organizovati sastanak sa poslovnim bankama i Investicionim razvojnim fondom kako bi se utvrdio dalji modalitet pomoći. Znamo da su pojedini subjekti direktno išli prema Vladi i da im je Vlada izašla u susret, kazao je kotorski gradonačelnik, iznoseći činjenicu da je želja izvršne vlasti bila da prvu mjeru opredijeli prema zakupcima koji obavljaju djelatnost vezanu za turizam od 01. 03. do 31. 05. 2020. godine.

Svi preduzetnici će morati da dostave dokaz da su do tada platili sva svoja dugovanja. Tu je i dogovor o plaćanju u ratama.

Set mjera podrške kotorskim privrednicima se ne odnosi na sve one subjekte koji su obavljali djelatnost u proteklom periodu i oni nemaju pravo na oslobađanje od plaćanja zakupnina. Radi se o iznosu od 300.000 €, jer je na godišnjem nivou prihod po ovom osnovu preko 1.400.000€.

odbornica Ljiljana Popović Moškov

Mjerama lokalne uprave  oslobađaju se obaveze plaćanja zakupnine za period od 01.03. do 31.05.2020. godine, sva fizička i pravna lica koja koriste poslovne prostore u opštinskom vlasništvu pod uslovom da su do dana podnošenja zahtjeva za korišćenje mjera pomoći izmirili sve obaveze zaključno sa 31.12.2019. godine.

Zakupci koji svoje obaveze nijesu izmirili za period od 01.01. do 29.02.2020. godine svoju obavezu mogu izmiriti u ratama, za što su dužni podnijeti zahtjev Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora.

Oslobađanje od obaveze plaćanja zakupa ne mogu ostvariti zakupoprimci koji su u navedenom periodu obavljali djelatnosti koje nijesu obuhvaćene mjerama NKT-a.

 1. Oslobađaju se obaveze plaćanja zakupa sva fizička i pravna lica za period od 01.03. do 31.05.2020. godine koja koriste privremene objekte na javnim površinama pod uslovom da su do dana podnošenja zahtjeva za korišćenje mjera pomoći izmirili sve obaveze zaključno sa 31.12.2019. godine.

Zakupci koji svoje obaveze nijesu izmirili za period od 01.01. do 29.02.2020. godine svoju obavezu mogu izmiriti u ratama.

Oslobađanje od obaveze plaćanja zakupa ne mogu ostvariti zakupoprimci koji su u navedenom periodu obavljali djelatnosti koje nijesu obuhvaćene mjerama NKT-a.

 1. Umanjuje se obaveza plaćanja naknade za korišćenje javne površine – ugostiteljske terase za 50% u periodu od 01.06. do 31.08.2020. godine.
 2. Odlaže se naplata prireza porezu na dohodak fizičkih lica za period od 01.03. do 31.05.2020. godine, najdalje do kraja tekuće budžetske godine.

Poreski obveznici dužni su podnijeti odgovarajući zahtjev Sekretarijatu za lokalne prihode, budžet i finansije opštine Kotor.

 1. Oslobađaju se fizička i pravna lica plaćanja lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina za period od 01.03. do 31.05.2020. godine.
 2. Odlaže se plaćanje godišnjeg poreza na nepokretnost za 2020. godinu i to prva rata do 31.08.2020. godine, a druga rata do 30.11.2020. godine.
 3. Odlažu se postupci sprovođenja prinudne naplate za sva obračunata potraživanja u ovoj godini u periodu od 01.03.2020. godine do 31.05.2020. godine, izuzev za potraživanja koja su nastala u prethodnim godinama zaključno sa 31.12.2019. godine.
 4. Odlaže se plaćanje obaveza članskog dopinosa po osnovu zaduženja iz prethodnih godina do 31.05.2020. godine.
 5. Zaposlenima u organu lokalne uprave raspoređenim u okviru grupa poslova poslova B, C i D Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kao i korisnicima Budžeta umanjuju se zarade u iznosu od 10% za period od 01.04. do 31.05.2020. godine, a u svrhu konsolidacije javnih finansija Opštine Kotor.

Izuzetak od stava 1 ove mjere predstavljaju zaposleni u grupi D (ekspertski kadar nivo 3, izvršni kadar i namještenici), kao i zaposleni u Službi za inspekcijske poslove, Komunalnoj policiji i Službi zaštite i spašavanja.

 1. Zaposleni u organu lokalne uprave kao i korisnici Budžeta nemaju pravo na isplatu naknade po osnovu prekovremenog rada i varijabilnog dijela zarade.
 2. Preporučuje se privrednim društvima DOO ”Vodovod i kanalizacija Kotor ” Kotor, DOO ”Komunalno Kotor” Kotor, “Luka Kotor” AD Kotor, DOO ”Lovanja” Kotor, ”Vodacom” DOO i DOO ”PPOV Kotor -Tivat” i Turistička organizacija Kotor da obustave isplatu varijabilnog dijela zarade, naknade po osnovu prekovremenog rada, naknade za rad u komisijama, upravnim odborima i odborima direktora, kao i da preispitaju ostale troškove koji u novonastaloj situaciji mogu uticati na funkcinisanje preduzeća, odnosno ostvarivanje javnog interesa.

Obavezuju se Upravni odbori i Odbori direktora u privrednim društvima: DOO “Vodovod i kanalizacija Kotor” Kotor, DOO “Komunalno Kotor” Kotor, “Luka Kotor” AD, DOO “Lovanja Kotor” Kotor, “Vodacom” DOO, DOO “PPOV Kotor – Tivat”, Turistička organizacija Kotor, kao i savjeti OJU “Muzeji” Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor da do 11.05.2020. godine donesu svoje programe mjera poštujući preporuke Vlade Crne Gore i o tome obavijeste Skupštinu Opštine Kotor.

Amandmane na prijedlog Odluke o donošenju seta mjera za podršku privrednicima i građanima opštine Kotor podnijela je odbornica URA Ljiljana Popović Moškov, ali ih je na sjednici povukla jer su se, kako je kazala, odnosile na prijedlog koji je   ranije predložen. Jedan dio prijedloga iznesenih u amandmanima je prepoznao tekst Odluke, a o onima koji nije biće razgovarano na sjednici sljedećoj SO, kazala je Popović Moškov.

Amandman Liberalne partije koju je podnio odbornik Vido Drašković prihvaćen je, a odnosio se na obavezivanje upravnih odbora, savjeta i odbori direktora javnih ustanova i preduzeća i privrednih društava da do 11. 05. 2020. donesu svoje prijedloge mjera poštujući preporuku Vlade Crne Gore.

Dva amandmana koja je predložio odbornik Božidar Zvicer iz SD-a, koji su se odnosila na smanjenje zarada  kao i da se pristupi objavljivanju javnog poziva za dodjelu subvencija za podsticaj u razvoju poljoprivrede, u iznosu koji je bio opredijeljen Odlukom o Budžetu opštine Kotor za 2020. godinu, povučena su i SD će ih predložiti ako se stvore uslovi na nekoj od narednih sjednica.

odbornica Bruna Lončarević

Za Brunu Lončaervić, nezavisnu odbornicu, današnja sjednica je veoma konstruktivna i sve mjere koje  su danas donešene  odgovaraju datom trenutku. Svi imamo pravo da donesemo još po neki amandman na sljedećim zasijedanjima. Period koji predstoji je veoma zahtijevan, odricanja će biti na svakom koraku, poručila je Lončarevićeva.

I odbornica URE Lljiljana Popović Moškov je pozdravila današnji rad, rekavši da je konstruktivan.

Kotor je prva opština u Crnoj Gori koja je danas izglasala set mjera pomoći privrednicima zbog štete izazvane COVID-19.

9 KOMENTARI

 1. Nikada mi neće biti jasno zbog čega komentari na neku vijest ili saopštenje idu tako daleko da više nemaju nikakve veze sa tim. Zluradost je nedovoljno jaka riječ. Na žalost, ovo nije rijetka pojava.

  • Zato što im portali i komentari na njima služe za lične obračune a nekim patološkim slučajevima za samozadovoljavanje.

 2. … PREDLAŽEM I MOLIM GOSPODINA PREŠEDNIKA OPŠTNE-KJOTOR ŽELJKA APRCOVIĆA-DA PRILIKOM PRERASPODELE POMOĆI..OBRATI POSEBNU ĐAŽNJU NA POMOĆ GOSPODINU Moj gadu-MALOM PRIVREDNIKU(UHODI-GENERATORU)…koji u ovom trenutku- svoj “mali bisnis”-pošteno i ravnomerno usmerio na realizaciji “USLUGA proizvodnje”-ZA POTREBE D/E/PO-a SRBODrPiSveto I SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE-U KOTORU…KOJA JE SVOJIM LITIJAMA SPRIJEČILA “POSETU CORONE” KOTORU…U PASANIM VREMENIMA..
  .
  HVALA UNAPRIJED NA RAZUMEVANJU -U PRUŽANJU POMOĆI “NAŠIM GLAVNIM MALIM-A ZNAČAJNIM PRIVREDNICIMA-KOJI PROIZVODE U POSLEDNJIH 3O GODINA-SVE ŠTO NAMA TREBA -DOBIJAMO SA NEBA…SAMO ZINI-KAO ŠTO ZEVA Moj gad-od gadova.KOTORSKOG OLOŠA..”?

 3. SDP i dalje igra na dvije stolice. Tena Bozovic uzdrzana, bez primjedbi, ili amandmana i bez diskusije.Pitamo se zasto je i dolazila

  • Zasto je dolazila ??? Pa zato sto joj je “muž” naredio da dodje i da se broji da je tu….inace treba da se uci od ostalih odbornila kako se parla u Skupstini zato je poslao na trening čas ! Nije sve u “kuhinji” 😜

   • Izuezetna domaćica i vrhunska kuvarica. Nema bolje za priganje krtole i jaja. Kajgana je njena specijalnost a o supi da i ne pričam, pogotovo ona što Ranja voli od “šest vrsta povrća” iz kesice.
    PRIJATNO!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].