Apel Novljanima: Nagli porast zaraženih alarm da se mjere moraju poštovati

1
foto: Opština Herceg Novi

Nagli porast broja zaraženih u Herceg Novom iziskuje od svih građana da ozbiljno shvate i odgovorno se pridržavaju izrečenih mjera za suzbijanje virusa Covid-19.

Neophodno je da svaki pojedinac bude svjestan sopstvene odgovornosti za svoje, zdravlje svoje porodice i sugrađana, zbog čega još jednom apelujemo na sve građane da nose maske, održavaju higijenu ruku, poštuju fizičku distancu i sve naredbe koje se odnose na rad u uslovima pandemije, saopšteno je danas iz Opštine Herceg Novi.

“U našem gradu trenutno su 223 aktivna slučaja virusa Covid-19, a prije samo deset dana taj broj je bio devet puta manji, i jedan od najnižih u državi u odnosu na broj stanovnika. Tokom protekle dvije sedmice evidentan je značajan skok broja aktivnih slučajeva, pregleda u Covid ambulantama, kao i broj testiranih građana, što pokazuje ozbiljnost epidemiološke situacije u gradu i da postoji visok nivo lokalne transmisije infekcije”, dodaje se u saopštenju.

Ako se nastavi ovakav trend obolijevanja, Herceg Novi će morati da bude zatvoren, medicinski radnici preopterećeni, a ambulante i bolnice bez kapaciteta da svima pruže adekvatno liječenje.

“Zato pozivamo građane da daju svoj doprinos i ne ignorišu mjere epidemiologa. U Herceg Novom je pooštrena kontrola poštovanja mjera za suzbijanje infekcije virusom Covid-19. Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora svakodnevno nadzire stanje na terenu, posebno kada su u pitanju nošenje zaštitnih maski, javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata i trgovina”, navode iz Opštine Herceg Novi.

Služba zaštite i spašavanja zadužena je za dezinfekciju javnih površina u najfrekventnijim dijelovima grada, ističe se u saopštenju, što je dogovoreno da bude obavljano tokom noći, kada nema prolaznika. Tokom proteklog vikenda urađena je dezinfekcija glavnog gradskog trga, prostora oko zgrade Opštine i glavne Pošte, u dva navrata oko Doma zdravlja, Centra bezbjednosti, Osnovne škole “Dašo Pavičić” i na trasi od semafora na Toploj do bolnice u Meljinama.

Kako je najavljeno, večeras slijedi dezinfekcija na prostoru Savine, oko Srednje škole i Osnovne škole “Milan Vuković”, a tokom narednih dana i u drugim dijelovima grada.

“Kada je u pitanju situacija u lokalnoj upravi, tokom proteklih dana nije došlo do uvećanja broja pozitivnih slučajeva. U svim lokalnim preduzećima stanje je stabilno i ona svoje poslove obavljaju redovno. U lokalnoj upravi, kao i u službama i preduzećima rad je prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i pauziran je prijem stranaka, kako bi bila smanjena mogućnost širenja zaraze. Građani se upućuju da svoje zahtjeve i predloge dostavljaju mejlom ili putem telefona”, dodaju u saopštenju.

Napominju da građanski biro Opštine Herceg Novi radi sa strankama radnim danima od 8 do 13 sati, s tim što se posebno vodi računa o broju stranaka koje mogu biti primljene u službene prostorije, na način da istovremeno u prostoriji ne može biti više od dvije stranke.

Osim toga, svi građani mogu komunikaciju sa organima lokalne uprave ostvariti pozivom na brojeve telefona ili mejlom na adrese koje se nalaze na sajtu Opštine www.hercegnovi.me.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].