Antun Dender: Kratka hronika “Naseljenog mjesta gradskog karaktera” Kotora

8
Antun Dender

Dvije hiljade godina star, grad Kotor, odlukom Parlamenta Republike Crne Gore, od prije nekoliko godina, preimenovan je, pa sada „ponosno“ nosi svoje novo nepovijesno ime: „Naseljeno mjesto gradskog karaktera – Kotor“.

Istom odlukom preimenovani su i ostali „bivši“ primorski i kontinentalni gradovi u državi Crnog Gori, osim Cetinja, koje je, obzirom na svoju povijesnu ulogu, zaslužilo da se naziva gradom, ali i Podgorica, pa Titograd, pa opet Podgorica, kao glavni grad Republike Crne Gore, zavisno od političkih vjetrova, koji su duvali u proteklom stoljeću.

Grad Kotor je stoljećima bio: politička, kulturna, vojna, ekonomska… veza Crne Gore sa zemljama Sredozemlja i Rusije.

Preko grada Kotora, crnogorske Vladike su odlazile u svijet i otamo se vraćale, a Crnogorci su u Kotoru prodavali svoje proizvode; mlijeko, sir, kaštradinu, vunu.., a u njemu nabavljali oružje i drugu robu, koju Crna Gora nije proizvodila.

U tim odnosima, između grada Kotora i Crne Gore, nikada nije bilo ozbiljnijih sukoba, svi su se sporovi dobrosusjedski riješavali…

Da nije bilo takve i tolike saradnje između Kotora i Crne Gore, pitanje je kako bi se odvijala daljnja politička, privredna, a posebno vojna pozicija Crne Gore u proteklim stoljećima.

Kotor, od kada postoji, a postoji milenijumima, poznat je u svijetu kao GRAD KOTOR, CITTA DI CATTARO, u vremenima Rimske imperije, Bizanta, Srpske države Nemanjića, u vrijeme svoje samostalnosti, pa Mletačke Republike, Austrougarske monarhije, kraljevine Jugoslavije, FNRJ i SR Jugoslavije, do „juče“ i Republike Crne Gore, da bi se ta Republika „preko noći“ predomislila i Kotoru, povijesno i civilizacijski nedopustivo, zakonom promijenila ime u „Naseljeno mjesto gradskog karaktera“ – Kotor, i ne pitajući građane Kotora, što oni misle o tome, što je „demokratija novoga tipa“.

Ako, za trenutak, zamislimo da je država Hrvatska, kao vlasnica najvećeg dijela jadranske istočne obale, donijela sličnu odluku, pa da je „naseljenim mjestima gradskog karaktera“ nazvala svoje povijesne jadranske gradove: Pulu, Rijeku, Zadar, Split, Dubrovnik…, u Dalmaciji bi izbila „revolucija“.

Ali, tamo do „revolucije“ neće doći, jer, po Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj su: 21. Županija, 70. GRADOVA i 419. Općina.

Stoga, postavlja se ozbiljno pitanje, kome je to u vlasti Crne Gore „bljesnula“  ideja, pa je Skupština Republike Crne Gore, „brže bolje“, usvojila predmetni zakon.

Koji je, nažalost, potpisao predsjednik Skupštine Crne Gore, rođen u gradu Kotoru, iako je Skupština bila ovlaštena, da takav,“ promašeni“, zakon vrati predsjedniku Republike Crne Gore na preispitivanje.

U vezi s tim, postavlja se i pitanje: na osnovu kojih se to „objektivnih mjerila“ Skupština Crne Gore opredijelila, pa je samo Podgoricu i Cetinje proglasila gradovima, a sve ostale „bivše“ gradove, „naseljenim mjestima gradskog karaktera“.

Ako je to broj stanovnika taj se kriterijum ne može primijeniti, jer ima gradova u Crnoj Gori, koji imaju više stanovnika od Cetinja; ako je taj kriterijum istorijski, tada bi Podgorica bila na „začelju, jer je do početka dvadesetog vijeka  bila turska kasaba; ako je kriterijum bio ekonomski, tada su tu konkurenti: Bar, sa lukom; Plevlja sa strujom; Budva, Hercegnovi …  sa turizmom…; ali ne i Podgorica sa svojim Kombinatom aluminijuma… koji je na izdisaju.

Naravno, Cetinje zaslužuje da bude grad, jer je ono bilo prijestolnica države Crne Gore, a i Podgorica, ali ne zbog svoje istorijske prošlosti, već, što je u njoj sjedište Parlamenta i Vlade Crne Gore.

Ali Podgorica nema tradiciju, jer se, kao grad, počela razvijati tek početkom dvadesetog stoljeća, dok je do tada bila turska kasaba.

Baš zbog toga tradicijskog nedostatka, Podgorica se, u proteklom stoljeću, „lako“ odrekla svog povijesnog imena i  izabrala je svoje novo ime Titograd, da bi se „brže bolje“ i njega odrekla, nakon smrti svog „uzora“.

Ostalim Federalnim državama i Autonomnim pokrajinama bivše domovine, nije „padalo na pamet“ da bi se odrekle vjekovnih imena, svojih glavnih gradova, ali je, svaka od njih, odredila po neki „sporedni grad“  i njemu dodala pridjev Titov i otud su nastali Titov Veles, Titova Korenica“…, u skladu sa komunističkom praksom…

Građane grada Kotora, početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, iznenadila je odluka ondašnjih republičkih vlasti u Titogradu, kojom je grad Kotor bio je preimenovan u mađarizovanu “VAROŠ KOTOR“, pa je bila izrađena nova tabla, na ulazu u zgradu Mjesnog Narodnog odbora, gdje je sada smještena Muzička škola, na pjaci sv. Nikole, na kojoj je velikim zlatnim slovima bilo pisalo: „NARODNI ODBOR VAROŠI KOTORA”.

Ali, za razliku od današnjeg „mirnog“ prihvatanja predmetne promjene, ondašnje je građane Kotora spopao „delirijum“ posprdnog smijeha, pa je kotorska vlast prihvatila glas razuma i preporučila republičkoj vlasti, da Kotoru hitno vrati njegovo povijesno ime.

I, neočekivano, ondašnja republička vlast je prihvatila protest, pa je povukla svoju nerazumnu odluku i Kotoru vratila njegovo staro ime: Grad Kotor.

Zato građani „naseljenog mjesta gradskog karaktera – Kotor, „probudite“ se, pa i vi, kao vaši preci nekada, grohotnim smijehom natjerajte „one“ u Podgorici, da povuku svoju brzopletu odluku, kojom su iskarikirali prošlost, ne samo, grada Kotora, nego i svih ostalih crnogorskih „bivših“ gradova, koji su također ostali bez svojih stoljetnih imena.

Autor ovog „panfleta“ očekivao je da će se i ostali „bivši“ gradovi u državi Crnoj Gori , posebno primorski, pridružiti ovom protestu, ali, izgleda, da su oni  zadovoljni svojim novim imenima, jer se nijesu pridružili kotorskoj inicijativi.

Kotorani neće odustati, sve dok im se ne vrati njihova „oteta“ istorija.

8 KOMENTARI

 1. Lijepa tema, ali od koga?
  Tabu teme : Tko su kolaboracionisti
  i gradska reakcija Kotora?
  Spletkarosi , intrigranti i nista roba?
  Sete bandiera!

 2. ma stovan je narode primorski i Bokeski,pa nadate se da ce politicari a da ih ne mencujem znamo da su zalosno ali iz Crne Gore i preko grada Kotora dosli do svojih velikodobnih pozicija,ma valjda im radi onaj kompleks ili zavist i nikad se ne osjecaju kao Kotorani,jedino na promocije i polu lazi koje sire,ma sve opere istorija pa ce i njih.a od varosana i njihove seljanstine ne zelim ni komentirati jer nijesu vrijedni.

 3. Vi koji ste ogorceni nepravednim i uvredljivim statusom naseg Kotora, koji mu je dodijelila elita sa zaledja, morali bi razmisliti za koga vec godinama glasate. Pustite zalopojke, zaokruzite smjenljivost vlasti.

 4. E moja celjadi,ko sve zivi i rabota u stari grad,možda mu je i ovo ime:”naseljeno mjesto gracke naravi”…”kao macku govedja glava”? Stalno poneko pjuje po Komunalnom poduzecu,a ja bi rekla nisu u pravu,jerbo zaboravljamo ko sve ,da ponovim,zivi i rabota u starome gradu? Poglednite samo onu ulicu iza Makina,pa Gurdic i td i ts?? Nema te skovacere,koja moze pokupiti ono sto cine i ostaje iza ovije lipije stanoorabotnka nasega “(ne)naseljenoga mista gracke naravi”? E,ma nece niko da zbori,a ko je kriv za Dojmi,Maceo,Luzu Talijanski park…i tako dalje dje se kod maknete po opcini? Zato cu vi ja rijeci,koje kriv sto nase “(ne)naseljeno misto gracke naravi”,nije vise ni to ,nego je samo samcato brez “idje ikoga svojega” “naseljeno misto brez gradjanske naravi” oliti kako je moderno rijeci r u r a l sa neizbjeznim ruralcima oliti nasim “sugradjanima”:ovizi sto gi prate kao Obamu oliti Putina;oviz iz staklenika od Suranja do vrg Luze;ovizi magistri(mestri) iz “Pionirskog doma”u kojemu su se …u sufit ..negda davno drzale g a l i n e;ovizi po mjesnim “poslanstvima” opcine koji samo briju pare i briju narod dje gi(c) god dofate?!
  Zato vi ja ovega puta,mogu obecati samo jeno,nema “avanti popolo” ,dokle god “djordjini” ne isprate…u kucu pokonjega Blaza Celanovica, u sadasnju Njegosevu ulicu(jana ulicao i tebe “srica prati” ka ovaj narod)… gorenake mencovane..a to znaci “strpljen spasen”…jerbo najduze zive onizi sto se “pate”i sto briju tudje pineze..i sto bog uzima samo najboje…a oni su vi ni za boga ni za narod..nego samo za sebe i…..?
  Lip pozdrav sa Meckinoga briga?

 5. Čudna neka priča o Kotoru.Prije destak godina kad je donijeta ta suluda odluka, pokojni don Branko Zbutega je u Monitoru napisao članak u kojem kritikuje promjenu naziva Kotora- i obavještava javnost da je Kotor postao, umjesto grada, što je bio vjekovima,-KATUN! Do danas NIKO NIJE JAVNO DIGAO GLAS PROTIV TOG VANDASLSKOG ČINA.Da se istina ne zaboravi-prije šest godina u mom kritičkom osvrtu-naveo sam ovaj podatak.Lijepo je da se poslije toliko godina otvori preko radio Skale,priča za koju nama u Kotoru nije potrebna pomoć drugih gradova sa primorja.Sami treba da se izborimo za nasljeđe naših predaka.Takođe i za onu skalameriju na ulaznim gradskim vratima, uz obaveznu konsultaciju eksperata i naučnika našeg grada…Mnogo toga još čeka da bude osvijetljeno iz naše bliske istorije.Pozdravljam radio Skalu-i shvatam koja ograničenja ima. Zato polako, bez nervoze ali organizovano borimo se za trajne vrijednosti našeg Kotora.To je dužnost svakog stanovnika grada…Ovo je još jedan dokaz da bez iskustva starijih,poput Tonijevog-ne može se ići u budućnost.

 6. Ministar kulture gospodin Mićunović Kotor stražno gotivi štuje, obožava kako hoćete. I? dakle I đe je po ovom pitanju pitam se. A još prije đe su mu prijatelji iz Kotora da ih čuje i poništi isti čas ovu sprdnju od odluke.

 7. Sjajno!

  Podrsku organizovati kroz peticiju gradjana GRADA Kotora.

  Cim prije!!

  Za nas vjecni Grad, ajmo Kotorani dajte svoj glas

 8. I nikoga da digne glas moj šjor Tonći od toliko političara iz Kotora na visokim funkcijama u državi. Eto što je politika , ljubav prema Kotoru, zalaganje, borba itd. Svako svoju g….i stolicu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].