Antići, Bećkovići, Rakovići, Irineji i Krivokapićevi popisni eksperti

24

Koji to ekspertski tim imate gospodine Krivokapiću? Saopštite javnosti njihova imena. Jesu li to eksperti Srpske crkve u Crnoj Gori i predstavnici pojedinih politički partija koji baštine vrijednosti koje do temelja potiru postojanje naše države? Ili su to oni eksperti iz Srbije koji su jasno saopštili što i kako treba raditi na predstojećem popisu da bi se smanjio broj Crnogoraca na račun Srba. To bi, po raznim Antićima, Rakovićima, Bećkovićima, Irinejema i gomili inih trebao da bude siguran put ka potpunom ukidanju Crne Gore i njenom vraćanju u 1918. godinu.

Prevarili ste se mandataru kada ste kazali da popis stanovništva kod nas nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe. On upravo sve to zajedno jeste, jer je jasno da će i popisom, kako je to radila i sa izbornim procesom, rukovoditi Srpska crkva i njeni velikodostojnici. Vi ćete, kao i do sada biti samo puki izvršitelj spreman da ljubi ruke kad god zatreba, krst i tuđu zastavu, jednu jedinu, jer je ta dovoljna po Vama za cio svijet.

Da li i Vama samima, mandataru bez stvarnog mandata, izgleda smiješna izjava da će se napokon građani u Crnoj Gori tokom narednog popisa moći slobodno izjasniti o svom identitetu? Da, izgleda da je Crna Gora samo Vas čekala da se ljudski popiše, većinski u Srbe, razumije se? I opet se, u nedostatku svega što predstavlja argument za Vaše proizvoljne teze, naslanjate na DPS, jer za njihove vladavine, kako kažete Vi i eksperti Vaši, ništa  slično nije se predlagalo. Mislite naravno na prijedloge da se vjera, jezik i nacija brišu iz popisne liste, jer je svakome jasno da Crna Gora u ovom trenutku nema dovoljno demokratskog kapaciteta da nepristrasno i bez uticaja sa strane sprovede popis, posebno kada je u pitanju jezik, vjera i nacija. A zašto je mandataru bilo potrebe da se nešto slično predlaže u prošlosti, kad je politika koju danas personifikujete kao budući premijer uistinu decenijama radila sve gotovo identično sa ovim što danas predlažu razni Antići, Rakovići i njemu slićni Bećkovići i Irineji. Podsjetiću Vas da je  1991. godine, u vremenu kada su Srbi srušili onu najcrnogorskiju vlast i kada su bili žestoki zagovornici zajedničke države, u kojoj je Crna Gora bila inferiorna, svedena gotovo na nivo mjesne zajednice, na popisu bilo jedva 9% Srba. Danas ih je 28,43 %. Kako je moguće mandataru da se broj Srba povećao više od tri puta do danas u državi za koju ste govorili da proganja Srbe, da ih satanizuje i uskraćuje im sva moguća ljudska prava? Znate Vi dobro da je istina drugačija. Uprava je obrnuto. Inžinjering Srpske crkve, Srpske akademije nauka i umjetnosti, srpskih intelektualaca, opozicionih političara i onih iz vlasti, njihovih produženih ruku u Crnoj Gori iz svih svera društvenog, vjerskog i političkog života, uz pomoć domaćih i medija susjedne države, radio je i radi bez prestanka na ukidanju naše države. Treba, kako je kazao Čedomir Antić,  srpski istoričar, šef desničarke organizacije Napredni klub i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „Srpski svet“, jedan od lidera i predvodnika anticrnogorske histerije, Crnogorce na predstojećem popisu svesti na procenat ispod 25%. Srba treba da bude 50% i onda je stvar gotova. Eto recepta kako će „svi Srbi u jednoj državi“ krenuti snažno ka ostvarenju svog viševjekovnog sna, oličenog u konačnom stvaranju Velike Srbije.

Projektantima planiranog sloma crnogorske države, na žalost, ruku pružaju deklarisani Crnogorci (ako to uistini jesu) kroz partije koje čine koalicioni trojac buduće vlasti.Teško je objasniti kako Crnogorac može mirno gledati kad mu udaraju nacionalne šamare, vrijeđaju njegovo dostojanstvo i poništavaju ga javno, vrijeđajući mu dostojanstvo ne priznajući ga ni kao čovjeka ni kao pripadnika naroda čije su tradicionalne vrijednosti kroz istoriju hranile njegovu duhovnost i veličale slobodarsku misao, koju mu je svijet priznavao.  Ipak, izgleda da može, nošen nekim drugačijim interesima koje nudi vlast kroz mrvice privilegija i puniji špag. Ali samo dok traje potreba za njihovim uslugama, nakon čega će biti šutnuti tamo đe im je istinski i mjesto, na smetlištu rezervisanom za sve one kojima državni interes nije svetinja koju treba braniti svim raspoloživim sredstvima. Njima, a čuli smo to i od jednog medijskog magnata, uticajnog tvorca ideje rušenja Đukanovića po cijenu čak i nestanka Crne Gore, ne znači kako će se ko pisati nacionalno, i pored činjenice da se priprema do sada neviđeni inžinjering Srpske crkve i tamošnje politike, uz pomoć domaćih snaga da, koristeći iste mehanizme kao i na izborima avgusta ove godine, Crnogorce silom pokušaju pretvoriti u Srbe i na taj način dokazati da je Crna Gora najčistija srpska država. Pomenuti kreator kontroverznih izjava i ideja, nejasnih i njemu samome, istakao se u potpuno suprostavljenom tumačenju riječi i (ne)djela retoričkih prvenstveno, mandatara Zdravka Krivokapića, kome je Crna Gora srpska država, najsrpskija koja može da se zamisli.

Vaši eksperti, vjerovatno oni koje  je iznjedrila SPC u Crnoj Gori, a ni Vi lično ne prihvatate ideju da se identitetska pitanja ne stavljaju u popisnu listu. Znate Vi i zašto. A znaju i svi koji prate djelovanje Vaše ideološke matrice. U pravu ste. Ništa ne treba brisati. Popis treba odložiti sve dok se Srpska crkva ne dozove k spoznaniju prava i dok se ne ispiše iz neformalnog registra političkih partija u Crnoj Gori. To mora trajati više godina. Za to vrijeme, više je nego sigurno, Crnogorci će se, uz podršku prirodnih partnera, osvijestiti i razumjeti da Crne Gore nema bez Crnogoraca i da ona može da postoji jedino kao višenacionalna, viševjerska i građanska država. Ako to nije, onda više Crne Gore nema.

A ako mandatar i njegovi eksperti, za koje još niko ne zna iz kojeg ešalona branitelja svetinja dolaze, ako ih uopšte ima, ne prihvate odlaganje, onda takav popis Crnogorci treba da bojkotuju. Pa neka Amfilohije preko svoga mandatara popisuje koga hoće koliko god želi.

Toj družini ostvariće se san da osvane, makar za jedan dan, Crna Gora bez Crnogoraca. Shvatiće, sasvim je sigurno, da im taj projekat nije održiv a i da nije normalan. Vjerovati je da će upravo oni mobilisati Crnogorce da protrljaju dobro oči, čak i one koje  su odavno krmeljave, da konačno jedinstveni progledaju i stanu čvrsto na branik odbrane crnogorske državnosti,  prije svega multietničke i multikonfesionalne Crne Gore.

Vjerovati je da će tako i biti.

Slavko Mandić

24 KOMENTARI

 1. Srbijanci naravno vi koji biste da nas nema ,(ali ne i pošten svijet u Srbiji)daleko vam kuća.
  Pazite na svoje svinjarnike i ostavite se tuđe avlije

 2. CRNOGORAC UPISAO FAKULTET U CRNOJ GORI

  Ne planira da pređe na Pravni fakultet u Beogradu
  PODGORICA, 1. februar 2011, (Njuz) – Crnogorski mediji preneli su proteklih dana priču o Danilu Vučiniću (20) iz Bara, koji je jula 2010. godine upisao Pravni fakultet u Podgorici. Profesori i asistenti u početku su bili ubeđeni da mu je potrebno uverenje o studiranju zbog neke papirologije, tako da su sa nevericom posmatrali Vučinićeve redovne dolaske na predavanja od početka semestra u oktobru. Kako Vučinićev entuzijazam nije popuštao, nakon nekoliko nedelja obratio mu se jedan asistent, čiji identitet mediji nisu preneli, koji ga je pitao kako napreduje proces prebacivanja na Beogradski univerzitet?

  – Iskren da budem i nije me toliko zbunilo pitanje, jer ne prođe nijedan dan da me neko ne pita otkud ja u Crnoj Gori? Čuo sam da su se čak zaposleni na fakultetu raspitivali da li se dolascima na predavanja možda krijem od nekog – kaže Danilo i dodaje da nije lako studirati u Crnoj Gori, pogotovu zbog prevoza.

  – Srećom, predavanja su mi od ponedeljka do srede, tako da u nedelju ujutru krećem iz Beograda, u koji uspem da se vratim u četvrtak uveče. Jeste malo naporno, ali nemam drugog izbora. Razmišljao sam da iznajmim stan u Podgorici, ali sam shvatio da bi to bilo besmisleno jer su mi u Beogradu devojka i svi prijatelji. Ovako sa dva drugara iznajmljujem stan na Dorćolu, a dok sam u Podgorici spavam kod tetke Milijane.

  Iako je Vučinićeva sudbina proteklih dana jedna od glavnih vesti u Crnoj Gori, javnost je veoma podeljena. Dok ga jedni doživljavaju kao nacionalnog heroja koji vraća nadu u crnogorski obrazovni sistem, drugi smatraju da je njegova odluka pogrešna jer će sa crnogorskom diplomom teže naći posao u Srbiji.

  Marko Dražić

  Viktor Marković

 3. Ovo je Srbija ne damo Kosovo vikali su usred Kotora na ljetnu prije dvije godine.
  Sad upravo to sprovode u djelo.
  Do kad ćemo skrštenih ruku ovo puštat?

 4. Nije me briga za beogradske perjanice, blago njima s njima! Naša novopečena vrhuška, u pokušaju, pokušava u startu udaljiti fokus od dva osnovna problema: jake recesije i zdravstvene krize, jer nemaju ni jedan valjan odgovor na njih! Ova namjera plovi na težnji Beograda da populističkim održavanjem ideje o “srpskom svetu” (čitaj ujedinjenju srpskih zemalja) potpomognuta svom mogućom logistikom. Istorijski tok je neminovan i on nikada nije unazad išao. Odlična analiza i jasan zaključak daju nadu u ovo buđenje nacionalnog identiteta Crnogoraca radi odbrane multietničke i multikonfesionalne Crne Gore!

 5. JA RAZUMIJEM KAD ČITAM (NA PRIMJER): DA JE 29% MANJE OD 45%…,ALI,ALI NE RAZUMIJEM-(ALI ZATO ZNAM) -ZAŠTO JE TO TAKO..KAD ČITAM DA JE 36% “VIŠE” OD 42%…DAKLE…CE NOVA?

  …45% – 9%= 36%

  …42% -13%= 29%

   • ..PO “PISMU” KOJE KORISTIM PRILIKOM “TESTIRNJA VAŠIJE ŠKINA NA NOVE SAMARE”..BOLJE DA VAM REPA “DOMOVINA”-NEGO BLIZNICE-NAFAKA-ADET-OBIČAJI-VAS NEO BLIZNICARA?!!!

 6. Ljiljo,Janko jeli vas sramota s kim ste na vlasti u Kotoru?
  Ipak ste vi Škaljari finiji i daleko od kokarde a pod njom idete!?….

 7. Ovo je stvarno film.
  Da većina gubi državu samo zato što se udružuje iščašena družina bez ideje osim četnika većinskih u njihovim redovima kojima Abazović daje ruku.
  Potpuno ludilo.
  Zato im je kraj i prije pravog početka.

 8. Da ,tako je Slavko,
  Za Crnu Goru naredni popis bice i nova istorijska bitka , referendum o identitetu, te da od njegovog ishoda zavisi budućnost Crne Gore, ali i promjene koje bi mogle uslijediti u regionu. Zato je potrebna domaća i međunarodna aktivnost kako bi se na vrijeme spriječile manipulacije i ideologizacija popisa.
  Zbog toga trebamo podržati Apel građana Crne Gore radi odlaganja popisa do sticanja dostojanstvenih i civilizovanih uslova za slobodno izjašnjavannje po pitanju nacionalnosti u Crnoj Gori.
  U protivnom, popis treba bojkovati .

  • GOSPODINE “Ispod Kapele”…SVE VAM PRIHVATAM 1OO% ŠTO STE GORE NAPISALI-UZ JEDNU MALU ISPRAVKU MOLIM:U PRVOJ REČENICI-NA KRAJU-UMJESTO…”i nova istorijska bitka”,UMJESTO “BITKA”-NAPIŠITE “BRUKA”…?! MOŽDA ČUDAN MOJ ZAHTJEV?..ALI,ČITAJUĆI REZULTATE POPISA IZ 2O11.GODINE NAŠAO SAM “BRUKU NAD BRUKOM CRNOGRSKU”-U PODATCIMA O NACIONALNOJ PRIPADNOSTI I JEZIKU “CRNOGORACA-MATERNJEM JEZIKU”!!!

   U PODATCIMA PIŠE IZMEĐU OSTALOGA I OVO:

   1.DA PO POPISU IMA CRNOGORACA SUMALO: 45%-A MATERNJIM CRNOGORSKIM GOVOROM I PISMOM SLUŽI SE(IM JE!)…36 %…CRNOGORCIMA?!

   .OKLE DOĐOŠE OVIZI “V I Š K O V I-M A NJ K O VI”?…E BO “NIKO KA MI”…?

   2.SRBA PO POPISU ISTE GOINE-BILO JE SUMALO 29%-A MATERNJI SERBPSKIM JEZIKOM ZBORI(IM JE). NJIMA….42%…?!

   • Jordanizovani jače ostavi se Crnogoracah, ako ti je što štuklo za vrat, svrni na kafu u Perpera!
    Nemo štapiku nos.i.ti merda.vu
    jerbo ođe lipo miriše !
    I pržun se renovira za antifašističke svrhe .
    Crna Gora je Naša, domovina !

   • Bravo Jole dođe i Ti pod kapelu,
    bio bi dobar kapelan, da ti ne vrišti
    jezičina i da ne prckaš komentarima srbo-ruso filu,
    podaniče grko-grbljana i ostale pestobjelaške kupljevine, opet
    bauljaš po tastaturi .
    Slab si mate.matičar, a ne basta ti u grad uljeć i kafu balegaču pit .

  • Imam rješenje….!!! .Obuirdajte sve hotele i odmarališta od Bojane do Sutorine..i “FESTA LA FINITA”-…”MORGENČIĆ”?..To je vama “OSTALO” od tetke ređine-koja je izbačena i iz “Ustava Italije-1946 i od pokonje Austrije!!! Po ponašanju bi se reklo-da ste nešto uzeli-“a la maca” I od Serba..”brat je mio koje vjere bio samo da je Serbin(svi drugi samo ne Serbi?)”? I od pokonje Austrijane…”brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator”…?

   ZATO ISKRENE POZDRAVE VAM ŠILJEM IZ RODNOG PRČANJA…ĐE JE DON NIKO LUKOVIĆ…(BEZ OBZIRA NA VJERU-NACIJU) UČIO NAS ROĐENE PRČANJANE I OSTALE -DOBRO DOŠLI..DA JE GLAVNO PITANJE(BIĆE) ĐE SI ROĐEN I ČIJA TI KRVCA GRIJE PRSI-SRCE!!!…ZATO STE (BEZ OVE NAUKE)…PRAVILI SVIJARIJE-NA KONAVLE I DUBROVNIK(“LAŽE KO ĆE REĆI”…?)-KAO TEGLEĆA RADNA SNAGA(KA I VAZDA U POSLOSTI!)-ONIZIMA PREO GOSTUNA I DEBELOG BRDA..”NOŽ-ŽICA-KAMA”-JUNAČKA SRCA.”.POTOMCI VOJSKA -POKONJE”AUSTRIJANE MILE DO I OD … 1918 PA DO DNAŠNJEGA DANA-I DO U NEDOGLED!!!…PITA SE NE PRAVI OD MERDE(VAS TUTI CVANTI I TROPRSTACI I LOPATARI-“ĐECA JEDNE BABE…I VIŠE “INPORTOVANIH” ĐEDOVA…!!! SVE ŠTO MAČKA KOTI MIŠE LOVI!!!!…

 9. Antisrbi i srbofobi hvata vas panika i očaj jer ste uvjereni da će po sledećem popisu biti najmanje 35-37% Srba a srpskim će jeziom govoriti 50-55% stanovništva.

  • Dabogda vas i više bilo i zdravo pjevali, mada mislim da ste se preškartali ! Pred zoru se mrzne, probudili ste uljuljkane vrijednosti potisnute dnevnopolitičkim igrama. Čeka vas bolno otriježnjenje!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].