Amfilohije prima remdesivir, lijek koji je nedostupan za ostale oboljele od korone

0
Amfilohije

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije koji je u Kliničkom centru na liječenju od koronavirusa primio je lijek remdesivir, koji zvanično nije dostupan u Crnoj Gori, saznaje CdM od dobro obaviještenih izvora.

 

Tvrdnje izvora CdM-a govore da je Amfilohije privilegovan u odnosu na ostale oboljele koji još uvijek nemaju priliku da budu liječeni terapijom remdesivira.

Postavlja se pitanje kako je i zašto je remdesivir dostupan samo mitropolitu, a ne i drugim građanima koji imaju težu kliničku sliku i liječe se od koronavirusa, posebno ako se zna da lijeka zvanično nema u zdravstvenom sistemu.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, prije nekoliko dana obavijestila javnost da je obezbijedila sredstva za nabavku remdesivira. Cijena tog lijeka je 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

“Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400,00 eura (bez PDV-a)”, kazao je nedavno ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Prije dva dana Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je najnovije istraživanje pokazalo da lijekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir / ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv virusa COVID-19.

Amfilohije se u Kliničkom centru liječi od koronavirusa od 6.oktobra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].