Uhapšen preostali haški bjegunac Goran Hadžić

1
Goran Hadžić

Jutros u 8.24 na Fruškoj gori uhapšen preostali haški bjegunac Goran Hadžić, dok je išao da podigne novac.

Nakon hapšenja prebačen je u pritvor u Beogradu.

Kako saznaje B92 Hadžić će u 13 sati biti saslušan u Specijalnom sudu.

Hapšenje je na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio predsjednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je rekao da je Hadžića uhapsila BIA.

Prema saznanjima B92, on je uhapšen u blizini sela Krušedol na putu u šumi između dva objekta.

Imao je identitet koji je koristio a u trenutku hapšenja bio je bez brade.

Mediji su još u ponedjeljak, 18. jula, spekulisali da je Hadžić uhapšen na tom mjestu, ali su tada zvaničnici to demantovali.

Podsjetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Goran Hadžić ostao je jedini haški bjegunac čije izručenje Hagu se zahtjevalo od Srbije.

Posljednjih dana u javnosti su se čule vijesti da je Hadžić uhapšen ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uvjeravanja da se intenzivno radi na hapšenju posljednjeg haškog bjegunca kao i da su sve aktivnosti države usmjerene na njegovo pronalaženje.

Advokat Toma Fila rekao je za B92 da će procedura njegovog izručenja Haškom tribunalu teći kao i u slučaju Ratka Mladića i da cijela procedura može da traje do sedam dana.

Ono što sada slijedi je to da će Hadžiću najprije kod istražnog sudije biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu donijeti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Prema proceduri ekstradicionog postupka predviđenoj Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom, rok za podnošenje žalbe na rješenje istražnog sudije o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Ratka Mladića tribunalu je tri dana, a o žalbi odlučuje tročlano vanraspravno vijeće suda u roku od tri dana.

Prema proceduri, ministarka pravde potpisuje izručenje kada se ispune svi uslovi za to.

1 KOMENTAR

  1. A galiot jedan. U bjekstvo se ozenio i dijete napravio. Sramota neka ga je i stid. Zao mi je njegove porodice. A sto cemo kada je jedan obican magacioner zario i palio a odakle slika Modiljanija velika je tajna a mislim da jadko Hadzic i nije znao ko je Modiljani. Treba da odgovara za sva nedjela kao i svi drugi. Da se nikada vise ovo ne ponovi na ove prostore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].