Slobodan Franović: Nepovoljan ambijent za pravo na pošteno suđenje i zloupotreba medija

2
Slobodan Franović u Skala radiju

Slobodan Franović

“Sva ljudska prava za sve”, osnovni je moto kada je u pitanju ova oblast, kazao je za Skala radio na današnji Međunarodni dan ljudskih prava Slobodan Franović, predsjednik Crnogorskog Helsinškog komiteta za ljudska prava.

On je podsjetio na univerzalnu deklaraciju koja je usvojena na današnji dan i kazao da u našoj zemlji, ali i šire danas ima mnogo manipulisanja ljudskim pravima.

Brojni su pokušaji da se istaknu pojedini djelovi da bi se prekrili neki drugi, takođe važni segmenti ovog sistema i problemi koji postoje u vezi sa ostvarivanjem ljudskih prava.

Prema riječima Franovića, postoji nepovoljna klima i ambijent za ostvarivanje ljudskih prava posebno iz oblasti pravosuđa.

“Riječ je, prije svega o pravu na pošteno suđenje i jedan aspekt  toga prava, a to je pravo na pretpostavku nevinosti koja se masovno krši u veoma velikom broju običnih ljudi. Oni nemaju mogućnost da zaštite to svoje temeljno ljudsko pravo”, izdvojio je Franović.

U vezi sa tim, on potencira još jedan veliki problm u Crnoj Gori, a to je nepostojanje prava na djelotvorno pravno sredstvo za zaštitu ljudskih prava.

“Ne samo da su deficitarni nego i oni koji postoje su nefunkcionalni, kao što je mehanizam pred Ustavnim sudom CG, a to je mehanizam ustavne žalbe”, objašnjava Franović.

Na ovo se nadovezuje i vrlo česta zloupotreba medija radi kršenja ljudskih prava.

Dakle, na prvom mjestu je zaštita ljudskih prava iz oblasti pravosuđa, zaključio je Franović.

2 COMMENTS

  1. Pošteno suđenje u Crnoj Gori niti je bilo niti će biti! mali smo , svi se znamo, mito i korupcija samo na riječ ništa na djelu.

  2. A što je uradio helsinčki crnogorski komiteta da se stanje poboljša? koje su to akcije, poslovi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].