Marija Ćatović na 8. Forumu gradonačelnika sa Puta Svile

0

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović učestvovala je u radu 8. Foruma gradonačelnika sa Puta Svile, koji je održan u južnokorejskom gradu Yeosu, od 21 do 24. oktobra ove godine.

Tokom Foruma raspravljalo se na temu uklanjanja barijera i stvaranja novih kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, zdravstvenih, ekoloških mostova između gradova sa Puta Svile.

Primarni značaj dat je pomorskom Putu Svile, okeanu uopšte kao elementu koji, zapljuskujući sve kontinente, povezuje različite kulture i time stvara sponu, tj. most među ljudima.

Samim tim istaknuta je neophodnost razvoja ekološke svijesti, pogotovu u očuvanju mora i okeana, kreiranju ekoloških programa kojim bi se zaštitila pomorska kultura, istorija, prirodna ljepota, i dovelo do jačanja harmonije među gradovima Puta Svile, kroz uklanjanje rasnih, kulturnih i religijskih barijera.

Kotor, kao pomorski grad koji je vjekovima trgovačkim morskim putevima bio povezan sa Istokom, prepoznat je kao bitna karika Puta Svile, i kao takav 2012. godine u Kineskom gradu Xi’anu uključen u ovu međunarodnu asocijaciju od velikog značaja.

Gradonačelnica Ćatović je prisutne upoznala sa kulturno-istorijskim značajem UNESCO-vog Kotora, mogućnostima koje taj primorski grad pruža, te viševjekovnim vezama koje je uspješno njegovao sa svim značajnim pomorskim trgovačkim centrima u svijetu.

Na kraju Foruma potpisana je Deklaracija kojom su se svi učesnici obavezali na širenje kulturne, turističke, ekonomske, obrazovne mreže, na građenje novih mostova i time stvaranje ljepšeg, sigurnijeg i otvorenijeg prostora za sve stanovnike naše planete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].