Mamograf kotorske Opšte bolnice ne radi skoro godinu

1
Mamograf

Dr Raško Šutilović

dr Raško Šutilović

Mamograf, aparat za specijalizovani rendgenski pregled dojki, ne radi od decembra prošle godine.

Početkom maja ove godine Skala radio je pozvao direktora kotorskog Doma zdravlja dr Aleksandra Stjepčevića koji nam je saopštio da je radiološka služba Doma zdravlja, odnosno prostor, oprema i kadar po novoj reorganizaciji zdravstva u sastavu Opšte bolnice Kotor, pa Dom zdravlja više nema ingerencije nad osobljem i tehnikom, već samo plaća komunalije za prostor u kome se nalazi.

Pozvali smo potom direktoricu Opšte bolnice Kotor Editu Starović koja nam je kazala da mamograf u kvaru i da su svi pacijenti preusmjereni na tivatski Dom zdravlja, što znači da niko neće ostati uskraćen za mamografski pregled.

Popravka mamografa košta 8.700 eura, a taj novac trenutno kotorska Opšta bolnica nema .

Ona nam je tada kazala da su obaviješteni Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva i da se očekuje da će oni pomoći u realizaciji opravke ovog aparata.

Pet mjeseci crnogorsko zdravstvo i kotorska Opšta bolnica nijesu u stanju da poprave mamograf, prijeko potreban za ranu dijagnostiku koji je Kotoru jednostavno neophodan.

Objašnjenje dr Starović da pacijente preusmjeravaju u Tivat dovoljno govori o odnosu prema našim pacijentima koji moraju, kako smo provjerili da čekaju red na pregled znatno duže od vremena kada je ovaj aparat radio u Kotoru.

O troškovima da i ne govorimo.

Nakon novih pet mjeseci, ponovo smo pozvali direktoricu kotorske Opšte bolnice Editu Starović koja nam je ukratko kazala da su novac obezbijedile nevladine organizacije, a da o tome informaciju treba da nam da dr Jelena Perunović, načelnica radiološke službe bolnice.

Kako je ona bila odsutna, uputili su nas na dr Raška Šutilovića, radiloga u Domu zdravlja, koji nam je kazao da je mamograf aparat Opšte bolnice Kotor ali da je lociran u kotorskom Domu zdravlja.

“Mamograf je u kvaru skoro godinu dana. Pokvarena je cijev aparata, vjerovatno od prevelike upotrebe”, smatra dr Šutilović, jer je do tada snimljeno oko 50.000 ekspozicija.

On vjeruje da i slab napon stuje utiče na kvalitet rada mamografa i na sam kvar koji je vrlo ozbiljne prirode.

Popravka košta 8.700 eura, što je relativno mala para za Ministarstvo zdravlja, ali je za Bolnicu velika.

Dr Šutilović je kazao da su krenule neke nevladine organizacije da obezbijede potrebna sredstva za opravku i da su navodno skupile čitav iznos, ali još ništa nije uplaćeno, tako da se još uvijek ništa ne zna.

“Od kada se pare uplate Italijanima, jer je aparat njihove proizvodnje, treba da prođe 18 radnih dana da oni naprave cijev, pa da onda ona dođe iz Italije, da prođe carinu i sve procedure i da se potom montira. Ukoliko bi se sada uplatile pare, potrebno je najmanje dva mjeseca da se to realizuje”, kazao je za Skala radio dr Šutilović koji nam nije mogao potvrditi kada će novac biti uplaćen, jer to treba neko drugi da uradi.

I dalje ostaje pitanje kako je moguće da za Kotor nema 8.700 € skoro godinu i kako se neko ne zacrveni što je mamograf upravo toliko van upotrebe? Što je sa proglasima i oglasima o prevenciji.

O potrebi da svake žene obavi pregled upravo na mamografu. Kod nas izgleda ne važći ona stara poslovića “bolje spriječiti, nego liječiti”.

Tada smo pozvali  sve privrednike i ljude dobre volje da pomognu finansijski u rješavanju ovog problema, jer, kako sad stvari stoje, nikome drugome to na pamet ne pada.

Pitanje je da li će pacijenti plaćate participaciju za pregled na aparatu koji neće biti popravljen novcem i razumijevanjem resornog ministarstva, jer ga oni nijesu ni kupili. Nabavljen je iz donacije.

Ostaje na žalost činjenica da nevladine organizacije treda da rade posao Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva, pa se onda prosto pitamo, da li su nam ovi resori, u cilju racionalizacije uopšte potrebni.

1 COMMENT

  1. Ovo što se kod nas dešava je bruka i sramota Vlada i Ministarstvo sram da ih je sve gledaju nas ko s,,,,,,, Ma mi smo krivi za sve i dalje treba da ćutimo i tiho da bolujemo jer koga briga Uskoro nema izbora a do tada ćemo sve zaboraviti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].