Kako i koliko država voli svoje podanike

2
Uvijek ima novca za inspekcije

Za neke je majka a za neke maćeha, nije napamet rečeno. Država jedne štiti a po drugima udara. Bilo finansijski, sudski, privilegijama, Upravnim odborima i Savjetima, članstvom u radnim tijelima i komisijama, korišćenjem državnih resursa, papaladom ala maka svako malo o trošku poreskih obveznika, putovanjima egzotičnim u službene svrhe, skupim automobilima, avionima, jahtama, brodovima. Jedni dobijaju po džepu ili po nosu (u nemaštini je ovo drugo poželjnije) a drugi se šepure i pokazuju dnevnu nadmoć.

Država je poslala inspekcije duž primorja da kontroliše ugostitelje. Protiv toga mogu biti samo oni koji se godinama bogate upravo zbog tih istih inspekcija koje nijesu radile svoj posao valjano. Ali što ovi danas čine, bruka je koja može da se podvede pod drski atok na nastojanje da od turizma konačno počnemo nešto ozbiljni da činimo. A kako to izgleda u svakidašnjoj jadikovki?

Inspektorice i kolege u hlačama, bermudama, majicama sa šlapama na nogama, pa čak i u bikiniju, da ne bi skrenuli pažnju da stiže kaznena ekspedicija, došunjaju se iza leđa gostiju i… šklap račune sa stola na brzinsku brzinu dok ovi objeduju. Oni se u čudu gledaju ne znajući o čemu se radi. Računi se valjda, kao i u svom civilizovanim zemljama, plaćaju kad završite trgovinu ili nakon ručka i večere. Najčešće karticama jer su tako naučeni.

Inspektori nakon tog prvog čina predstave počnu da sabiraju i oduzimaju a po pravilu, prije nego što i počnu kontrolu oduzmu koju hiljadarku vlasnicima koji najčešće ne znaju zašto plaćaju tolike kazne. Ali, što se može. Bolje platiti na licu mjesta nego, kako im kažu inspektori i inspektorke trostruko više kod sudije za prekršaje. Nije rijetko da se i pečate objekti dok se ne donese priznanica. A priznanica ne može istoga dana. Zar mora tako u sezoni koja traje kod nas najviše dva mjeseca? Izgleda mora.

Ne za sve, ponoviću i to uglavnom ne za one koji su problematični i kojima na pamet ne pada da poštuju donešena pravila.
Fiskalni računi moraju da se izdaju. Država je tu rigorozna. I treba ako postoje bilo kakvi propusti, kojih je, istini na volju u minulim godinama, kako sam već i kazao bilo na pretek. Smiju li inspektori ući baš u svaki objkekat? E tu i jeste problem. Pojedinim ne smiju ni da se primaknu a kamo li da pokažu snagu države kroz svoju nadutost i osionost.
Stalna priča o poštovanju zakona je dosadila vise i Bogu i narodu.
Kažnjavaju se ugostitelje i kad su krivi i kad nijesu.

A kako će vlast objasniti prećutno posmatranje ponašanja Marka Milačića, organizatora “Marša protiv mafije” ispred zgrade Predsjednika i njegovo cijepanje poziva za suđenje koje se istog dana dešavalo na Cetinju.
Neće objašnjavat. Nema moć da kazni prekršioce zakona koji iza sebe imaju makar i malu političku ili medijsku zaštitu. Udariće zbog toga na one koji nikoga nemaju. Od njih će namiriti ono što od ovih drugih niti mogu niti smiju.
Na kraju, kad se sve sabere i oduzme, saldo je isti. Statistika će pokazati da je zabilježen rast u tome i tome 2,75% i da je u stalnom usponu.
Blago nama!

2 COMMENTS

  1. Vidis li Slavko da nidje nikoga nema oko tebe ni da rijec napisu a kamoli da stanu iza tebe i tvoje postene borbe sa silnicima! Batali se pisanja uz vjetar jer ces navuc kakvu bolestinu. Ovo ti najiskrenije zborim a ti vidji kako godj oj. Nije nas narod stiga na tu moralnu ljestvicu no ga mozes kupit za sitne pare i umirit za jos sitnije.

  2. U par kotorskih kafica necete dobiti fiskalni racun i gle cuda to su miljenici lokalne i drzavne vlasti okupljene oko koalicije DPS-SDP ,tako da samim tim pravila nisu za sve ista tj hocu da kazem da pozivam sve ugostitelje i ostale privrednike da izbjegavaju da daju fiskalne racune sve dok gore pomenuti ne popiju par hiljadarki kazne tj pravila igre budu vazila za sve!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].