Jahte sidre đe god hoće bez ijednog centa

6
jahta između Perasta i Risna

Kusovac i Brkanović

Kusovac – Brkanović

Svakim danom sve više jahti spusti sidro u naš zaliv, posebno Dobrotom, na Ljutoj, Orahovcu, u risanskom zalivu i brojnim drugim mjestima.

Svijetli zaliv noću od skupocjenih jahti koje su se dosjetile kako da bez troškova mirno odmaraju u zvanično jednom od najljepših zaliva svijeta.

Niko ih ne opominje i ne ukljanja, a i kada dođe Lučka kapetanija, koja nema evidenciju koliko ih je gdje se sve sidre, upozore ih, ali ih ne kažnjavaju.

Luka Kotor se proglasila nenadležnom.

Pozvali smo izvršnog direktora Luke Kotor Vasilija Kusovca koji nam je kazao da je za jahte koje se sidre duž zaliva zadužena Lučka kapetanija i da to nije u njihovoj ingerenciji.

Kusovac je naglasio da Luka Kotor obavlja operativne poslove i da nema nadležnosti da se bavi evidencijom i naplatom sidrišta jahti, a da za to treba pitati Lučku upravu Crne Gore i kotorsku Lučku kapetaniju.

Iz Lučke uprave su nam kazali da Luka Kotor još uvijek nema ugovorni odnos sa državom, odnosno Lučkom upravom, shodno odluci Vlade Crne Gore o određivanju luka prema značaju.

Po toj odluci, Luka Kotor je luka od nacionalnog značaja, iako još uvijek bez ugovora sa Lučkom upravom, što predstavlja kršenje odluke Vlade Crne Gore.

Lučka uprava apsolutno nema nikakve nadležnosti kada je u pitanju sidrenje jahti.

O tome treba da misli Luka Kotor i Lučka kapetanija.

Bruno Brkanović, kapetan Lučke kapetanije Kotor je za Skala radio kazao da je nadležnost Luke Kotor, kada je u pitanju sidrenje u akvatorijumu Luke jer određuju mjesto kada im se jahta prijavi, to znači da bi oni trebali da ih uklanjaju.

Brkanović je kazao da je Kapetanija zadužena za kontrolu jahti na onim mjestima koje nijesu određena za sidrište i da, kada se prijave plaćaju za vinjete, što znači da im je jahta sposobna za plovidbu kroz teritorijalne vode Crne Gore.

Prema riječima Brkanovića, Luka Kotor je ta koja treda da naplaćuje sidrište, a Kapetanija da obavlja kontrolu.

Na naše pitanje koliko je jahti Lučka kapetanija Kotor kontrolisala i kaznila za nepropisno sidrenje, Brkanović je kazao da nemaju tačnu evidenciju, ali da misli da ih je bilo oko 25, a da je kazna 200 eura.

Za sidrenje kaznu još nikome nijesu naplatili, za neke druge prekršaje jesu.

I tako nastavlja sve da se vrti u krug godinama.

Postavlja se pitanje zbog čega ne naplaćujemo ono što treba da puni naš, ionako tanak budžet i kako neko može da toleriše sidrenje jahtima tamo đe im nije mjesto?

Obaveza je onih u čijoj je nadležnosti da ne dozvoljavaju javašluh i bezakonje u zalivu, da opominje i kažnjava sve one koji krše zakon.

Za sada se to ne čini, a novac koji je naš otplovi nakon nekoliko dana zajedno sa jahtama tamo đe jahte moraju da plate, tamo đe nije kao što je kod nas.

Tamo se zna ko je nadležan da uzima novac od inače prebogatih jahti koje samo kod nas mogu džabe.

6 COMMENTS

  1. bobo,jahta mora da ima vinjetu,i ne može da dobije slobodan saobraćaj i još ne znam nikoga da je prekršio tu zakonsku odredbu.Krše se uglavnom propisi oko sidrenja,brzine u zalivu,i neisticanje zastave,ostale nepravilnosti su vrlo rijetke.

  2. Skala Radio nemojte dizati galamu, ako joj nema mjesta. Molim. Kako se radi na drugim mjestima po svijetu.
    1, Jahte placaju vinjete pri ulasku u prvu nacionalnu luku ili marinu na odredjeni period.
    2, vinjetom je placeno pravo plovidbe i zadrzavanja u nacionalnim vodama CG , za vrijeme na koje je vinjeta placena.
    3, Pravo boravka u teritorjalnim vodama garantira da se jahta moze zadrzavati na svim mjestima gdje je to dozvoljeno, odnosno da ne moze boraviti, plutati, sidriti ili se vezivati na mjestima gdje to nije dozvoljeno.
    To znaci da jahte mogu sidriti na svim mjestima, osim na onima gdje je to zabranjeno, a nemogu sidriti na plovnim putevima, ispred prometnih obala i luka, ili na bilo kojem mjestu gdje ugrozavaju sigurnost plovidbe. Usidrena jahta po noci mora biti propisno sovijetljena./medjunarodne konvencije/
    5, Jahte dodatno moraju placati privez ako su vezane za gatove, obale ili plutajuce pontone u lukama ili marinama, po tarifama cjenovnika tih luka ili marina.
    6, Jahte takoodje placaju naknadu za odlaganja smeca i prikljucka na elektricnu i vodovodnu mrezu kad te usluge koriste.
    7, Lucka kapetanija ima pravo kontrole odlaganja smeca sa jahti, i jahte moraju imati potvrde gdje su i kada zadnji put odlozile smece, kaljuzne vode ili ostali otpad, kao sto su baterije, printer cartridges i ostalo hemiski opasno smece.
    8, Ne moze se braniti sidrenje na mjestima na kojima to nije zabranjeno, jer jahte bas i sidre na mirnim mjestima da bi uzivali u miru i pejzazu, jer to je i razlog zbog cega turisti imaju ili uzimaju jahte u najam.
    9, Ali kapetanije ili zavodi mogu vrsiti kontrolu ako se sumnja da jahte sidre na mjestima na kojim postioje arheoloska nalazista, i da se mozda sa dna roni arheoloski vrijedan materijal.
    10, Da bi se zabrane sidrenja mogle primjenjivati, RCG mora da obiljezi na pomorskim kartama podrucja na kojima je zabranjemo sidriste, kao sto su marine reserve , historical sites, podrtine brodova npr. brod Cetinje, brod Baron Guch itd
    stari drveni brodovi ispred ROSA , stari rimski brodovi sipred RISNA itd.
    11, Posto na nasim kartama takvih podrucja zabrana sidrenja nema, onda nema ni osnove da se jahtama moze zabranjivat sidrenje, ako su uredno platili vinjete.
    12, Kada nase Ministarstvo pomorstva sacini nove pomorske karte, na kojima su oznaceni plovni putevi, separacione zone, i zabranjena sidrista, onda ce se moci jahte koje se nadju na takvim jestima upozoriti da tu ne sidre.
    13, Normalna procedura u svim drzavama je da jahta po ulasku u Boku ili poslije islplovljenja na VHF canalu 16 komunicira sa Luckom Kapetanijom, i zatrazi dozvolu za sidrenje na zeljenoj lokaciji i poslije potvrde prolsijedi ka zeljenoj tacki sidrenja.
    14, Ako Lucke kapetanije ne vrse kontrolu saobracaja na VHF kanalima, i ne upozoravaju jahte da ne mogu sidriti na odredjenim lokacijama, onda jahte nisu krive sto negdje sidre, ako niko ne vrsi kontrolu saobracaja.

    • Maki 2. Ova pojava i ovao bezakonje samo tebi izgleda ne smeta. VIdim da se dosta razumiješ oko ovog piotanja ali neće bit da je legalnno i po zakonu da se jahte sidre đe im je volja i baš je trebalo pokrenuti ovu temu. Ko će nego Radio Skala kao i sve do sada. Zato ih vole i ne vole ali oni rade svoj posao.

      • Sidrenje nije nikakva pojava niti bezakonje. Jahte se po cijelom svijetu i Mediteranu sidre onamo gdje im je naugodnije, najljepse i najmirnije i gdje najvise uzivaju u prirodi. Zato su napravljene i zato ih ljudi kupuju i daju za njih bogastva. Jahte nisu trgovacki brodovi da stoje vezane uz velika pristanista gdje je buka i vrva grada.
        Jahte se mogu sidriti u svim uvalama i lijepim prorodnim mjestima, gdje to nije zabranjeno drzavnim propisima, a koje zabrane su oznacene na pomorskim kartama.
        Lucke kapetanije vrse nadzor plovidbe svih plovila u svojem podrucju, i mogu dati dozvolu sidrenja putem VHF uredjaja, bilo brodovima bilo jahtama , da sidre na odredjenoj lokaciji.
        Svaka jahta ce uredno prije sidrenja zatraziti dozvolu da usidri na zeljenoj lokaciji, a lucka kapetanija moze ne dozvoliti sidrenje ako na zeljenoj lokaciji postoji razlog da se nemoze odobriti- npr. plovni put, blizina nekoj putnickoj obali sa velikom frekvencijom prometa, ispred neke luke za pretovar tecnih tereta, ispred brodogradilista, ili na nekom mjestu gdje postoji rizik da jahta zeli da roni ka arheoloskom nalazistu. Ali na svim ostalim mjetsima nema razloga da se ne dopusti sidrenje jahtama. Mi zato jahte i prizivamo u CG , da uzivaju u ljepotama zaliva, lucica i uvala.
        Druga je stvar dali oni uredno placaju lucke i ostale pristojbe, vinjet itd. To se lako kontrolise. Upitom na VHF pita se kada je i gdje platila pristojbe i broj priznanice i moze se za 5 minuta ustanoviti tacnost placenog. Skoro svaka jahta ima svoj AIS indentifikacionu oznaku koja se na radaru ili uredjaju za pracenje prometa u Sigurnosti plovidbe lako moze vidjeti. Tu se vidi za gdje jahta plovi, broj osoba na produ i svi podaci o brodu su dostupni elekronskim putem upravi Sigurnosti plovidbe cak bez ikakvog razgovora sa jahtom.
        Mnogo je gospodine Mariner veca ova druga ZALOST, a to je da NASA NACIONALNA plovila kada plove zalivom u vecernjim satim preglasnom muzikom NARUSAVAJU MIR u probalnom pojasu. Da ne nabrajam razne zive muzike po manjim i vecim putnickim plovilima, NORMALNO SVAKAKO I JEDINO NASIM , a ne stranim jahtama, uznemiravaju vecernji mir. Lucka Kapetanija ne neke nase ranije prijave o gromoglasnoj muzici sa tih plutajucih vasarista, odgovara da oni nisu nadlezni za muziku sa nasih putnickih TAXI I SLICNIH BRODICA U VECERNJIM SATIMA.
        Mozda ste vi i slicni ljubomorni, sto ne sjedite na nekoj od tih stranih jahti i ne pijete sampanjac uz kavijar, ja nisam, meni oni ne smetaju, sasvim su tihi, meni smetaju ovi nasi sto nam ne daju mira preglasnim muzikama bilo sa brodica, bilo sa sankova u vecernjim satima.

  3. Pegula, nije važno samo da li jahta krši propise već da li plaća obaveze koje svuđe mora da plati. Kod nas ne mora jer ih niko ne obilazi a Luka za to nije mnogo zainteresovana.

  4. Oznaka za zabranu sidrenja je jasna,na nautičkoj karti i obali-“znak u obliku prevrnutog sidra”.Zabranjeno je sidriti na plovnom putu,šemama odvojene plovidbe,lučkim akvatorijumima,ko nije drukčije propisano.Jahta na slici ne krši propise.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].