Pronađena nadgrobna ploča iz 1480. godine

6
otkrivena nadgrobna ploča

Pavle Ječmenica i Bogdan Lompar

Pavle Ječmenica – Bogdan Lompar

Prilikom radova na postavljaju kanalizacionih i vodovodnih cijevi na Peluzici u Kotoru, kod kuće Biskupovića, u ponedjeljak, 27. ovog mjeseca, oko 9 sati i 30 minuta je iz trupa puta izvađena nadgrobna ploča sa štitom grba koji je bez heraldičkih obilježja.

Na kamenoj ploči je latinski natpis koji u prevodu glasi “OVO JE GROBNICA NIKOLE DEKANA I NJEGOVIH NASLJEDNIKA-GODINA 1480”.

Ploča je snimljena juče u jutranjim satima, a danas je više na tom mjestu nema.

Pozvali smo gospođu Ružicu Ivanović, direktoricu Uprava za zaštitu kulturnih dobara da je pitamo da li je neko od izvođača radova prijavio ovaj vrijedan arheološki nalaz.

Na žalost, gospođa Ivanović je odsutna, ali nam je kazala da će pod hitno uputiti stručno lice koje će izaći na lice mjesta i ustanoviti o čemu se radi.

Javio nam se arheolog Bogdan Lompar koji je kazao da će, po nalogu direktoric,e zajedno sa kolegom Borisom Kustudićem, konzervatorom obići teren i ustanoviti o kakvom se nalazu radi.

Ukoliko postoje indicije da ovakvih nalaza ima još na ovoj Lokaciji, Lompar je najavio mogućnost obustave radove dok se ne ispita teren.

Pavle Ječmenica nam je, u ime nadzora, firme Dahlem kazao da su od izvođača radova informisani da je pronađena ploča.

Ona se nalazi zaštićena pored gradilišta i o tome će biti infornisan invenstitor koji  će obavijestiti nadležne o ovom arheološkom nalazu, kazao je Ječmenica za Skala radio.

Da podsjetimo, Zakon o zaštiti kulturnih dobara, donešen 27. jula 2010. godine, u članu 87 jasno kaže:
(1) Ako se prilikom izvođenja građevinskih, poljoprivrednih ili bilo kojih drugih radova i aktivnosti na kopnu ili u vodi naiđe na nalaze od arheološkog značaja, izvođač radova (u daljem tekstu: slučajni pronalazač) dužan je da:
1) prekine radove i da obezbijedi nalazište, odnosno nalaze od eventualnog oštećenja, uništenja i od neovlašćenog pristupa drugih lica;
2) odmah prijavi nalazište, odnosno nalaz Upravi, najbližoj javnoj ustanovi za zaštitu kulturnih dobara, organu uprave nadležnom za poslove policije ili organu uprave nadležnom za poslove sigurnosti na moru;
3) sačuva otkrivene predmete na mjestu nalaženja u stanju u kojem su nađeni do dolaska ovlašćenih lica subjekata iz tačke 2 ovog stava;
4) saopšti sve relevantne podatke u vezi sa mjestom i položajem nalaza u vrijeme otkrivanja i o okolnostima pod kojim su otkriveni.
(2) Izuzetno od stava 1 tačka 3 ovog člana, pronalazač može nalaze, radi njihove zaštite, odmah predati nekom od subjekata iz stava 1 tačka 2 ovog člana.
Definisane su i obaveze Uprave i investitora u članu 88 Zakona po kojoj je  (1) Uprava dužna da, najkasnije narednog dana od dana obavještenja iz člana 87 stav 1 tačka 2 ovog zakona:
1) komisijski utvrdi da li se radi o arheološkim nalazima;
2) preduzme brigu o čuvanju nalazišta i nalaza;
3) preda nalaze na privremeno čuvanje javnoj muzejskoj ustanovi u opštini na čijoj su teritoriji pronađeni ili matičnoj muzejskoj ustanovi;
4) o izvršenom uviđaju i preduzetim mjerama sačini detaljan zapisnik;
5) nakon izvršenog uviđaja, zavisno od vrste i prirode otkrivenog nalazišta i radova koji se izvode, donese rješenje kojim će odrediti da se izvođenje radova nastavi uz nadzor arheologa sa istraživačkom licencom ili da se radovi privremeno obustave i sprovede odgovarajuće arheološko istraživanje.
(2) Privremena obustava radova, u smislu stava 1 tačka 5 ovog člana, može trajati najduže 30 dana.
(3) U roku iz stava 2 ovog člana Uprava može donijeti rješenje o uspostavljanju prethodne zaštite nalazišta.
(4) Ako Uprava ne uspostavi prethodnu zaštitu u skladu sa stavom 3 ovog člana, nalazište se smatra slobodnim prostorom.
(5) Žalba na rješenje iz stava 1 tačka 5 ovog člana ne odlaže izvršenje rješenja.
(6) U slučaju iz stava 1 tačka 5 ovog člana troškove arheoloških istraživanja i arheološkog nadzora snosi država ukoliko sa investitorom građevinskih radova nije drukčije ugovoreno.

Za nepoštovanje odredaba ovog Zakona predviđene su visoke novčane kazne.

6 COMMENTS

  1. Ne znam o poziranju ništa ali isto tako ne razumijem kako je to Ružica odsutna. Odakle je odsutna?
    Da je već dvije setemane odsutna sa Cetinja, to znamo. Znamo i zašto ali nećemo sad o tome. Ali smo mislili da je u Kotoru. Ako nije ni u Kotoru, postavlja se pitanje gdje je onda. I zašto je nema. I zašto tamo niko ništa ne radi nego isturaju pripravnike. Uzalud sve regule ovog svijeta ako ih nema ko sprovodit

  2. Gospar “Tri prsta”,polazeći od činjenica da ja dobrano znam ko se krije iz autora-tajnovitog imena:”Tri prsta”,dobro bi bilo da smanjite -na najmanju moguću mjeru- doživljaje i smanjite tu patološku mržnju prema pravoslavlju i Srbima! Valda ste i dalje kršćanin i insan 21 vijeka?Ne treba zabadati trn u zdravu nogu-nego obuzdavati naravi-nagone i prisjećati se kako i na koji način je izgubio život, prije nekoliko godina, Kotorski biskup?

  3. Ja mislim da nijeste u pravu u pogledu pisma..??? Mislim da je to napisano srbijanskom ćirilicom, a vi što ne znate koje je to pismo pitajte Kačavendu, Pahomija, Riki kikija i ostale, a ako njih ne dobijete jer su zauzeti “usađivanjem” znanja mladim momčićima tu su njiovizi poltroni Vukovi, Srbokelji i ostali ….Ovo je napisano čistim izvornim srbijanskim pismom i tačka.Velji izvorno, istorijski srbijanski pozdrav su tri prsta svim stalno prisutnim Kačavendićima….

  4. Odlican prilaz informaciji i podsjecanje Upravi i Ministarstvu kulture sta im je cinjeti.
    Dosta je bilo poziranja ajmo Ruzice i Lidija na posao.
    Zabrana radova, istrazivanja i td bravo Skala

  5. Ovo je pronalazak koji ne bi smio da prodje bez velike paznje, bas me zanima i da li je i pripadajuca grobnica u blizini i ocuvana. Bilo bi lijepo da jeste.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].