Danas je 1. maj – međunarodni praznik rada

3
ovako se nekad proslavljao 1. maj

Međunarodni praznik rada, 1. maj obilježava se u Crnoj Gori i u svijetu, u znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine.

U Sjedinjenim Američkim Državama tada je organizovano oko pet hiljada štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja.

U Čikagu su 3. i 4. maja izbili sukobi između radnika i policije, bilo je poginulih, a vođe štrajka osuđene su na smrt.

Predstavnici radnika iz cijelog svijeta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave 1. maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada.

Prvi maj je, kao i u većini zemalja svijeta, državni praznik u Crnoj Gori.

Ukupna ekonomska i svaka druga situacija učinila je da odavno već nema one dobro poznate euforije koju je izazivala proslava međunarodnog praznika rada.

Sjećanja su nam još uvijek živa prvomajskih svečanosti po cijeloj nekadašnjoj državi.

Kotorani su tradicionalno izlazili na brdo Vrmac đe se proslavljalo, igralo, pjevalo uz dobru zakusku do kasnijih večernjih sati.

Danas, kako čusmo od radnika, najvažnija su dva neradna dana, pa vikend pa opet dva za Uskrs.

Neka živi 1. maj.

3 COMMENTS

  1. Kotorani i Kotoranke, Sretan vam Prvi Maj. Kao i svake godine i ovaj 1. Maj smo proslavili po nasem starom, dobrom obicaju. Nijesu nam kontrolisali radno vrijeme tako da smo radili doklen nam je bilo volja. Cak nam je bilo dozvoljeno da prodajemo i ispod tezge.
    Jos jednom, hvala Opstini Kotor koja nam je dozvolila da radimo. Sretno!

  2. Neka živi istrijebljena radnička klasa Crne Gore!Neka su njeni ideali vječni-kao što je vječna bruka i sramota današnjih poslodavaca-porijekla gologuzovića oliti ekspres lonaca za “kuvanje” kapitala o trošku istrijebljene radničke klase!!!! I za kraj,treba se potsjetiti,da se decenijama Prvi maj slavio u Stolivu pod kostanje-a mnogo godina kasnije ,pred potop naše lipe domovine,slavlje se prenijelo na Vrmac!
    Neka je vječna slava i hvala istrijebljenoj radničkoj klasi,koja se borila za ono što su današnji poslodavci-vlastodršci izgubili za na vijek-obraz i čojstvo!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].