Savremena naučna dostignuća u liječenju problema sluha, govora i hrkanja

5

sa seminara

“Primjena nove tehnologije i dostignuća kod djece i osoba teško oštećenog sluha i rješavanje problema hrkanja” tema je seminara koji se danas održava u Resursnom centru za lica sa poremećajima sluha i govora u Kotoru.

Ovaj seminar, koji u nizu naučnih skupova sa međunarodnim karakterom organizuje Resursni centar u oblasti defektoloških nauka, ima za cilj naučno usavršavanje, promovisanje i primjenu savremenih metodoloških dostignuća za ona lica koji imaju problema sa sluhom, govorom i hrkanjem, kazao je otvarajući skup Borislav Kašćelan, direktor Resursnog centra u Kotoru.

Današnji seminar će promovisati novu tehnologiju i dostignuća kod djece i odraslih sa teškim oštećenjima, kao i rješavanje problema hrkanja, a predavači su eminentni stručnjaci iz Austrije, Srbije i Crne Gore, čiji su predstavnici stručnjaci iz Kliničkog centra, bolnice “Danilo I” sa Cetinja i Resursnog centra iz Kotora.

Docent dr Miroljub Todorović govorio je konduktivnoj nagluvosti kao diferencijalnom dijagnostičkom problemu.

O ozbiljnosti problema gluvoće i sluha u Crnoj Gori svjedoči podatak da se na ORL odjeljenju bolnice na Cetinju godišnje izda 450 slušnih aparata, a prosječno se odradi oko 80 operacija uha.

Prema stepenu oštećenje sluha dijeli se na srednje, teško, duboko i gluvoću.

Može da bude jednostrano i obostrano, zatim stečeno, odloženo, zatim privremeno, povremeno i trajno oštećenje sluha.

Kada su u pitanju faktori rizika to je porodična nagluvost, infekcija majke, meningit, ljekovi i slično.

Kada su djeca u pitanju najbitnije je da se što ranije otkrije oštećenje sluha, i to što ranije to bolje, kazao je dr Todorović.

Teža oštećenja se utvrđuju ranije, uglavnom do druge godine života, a lakša tek sa četiri, pet godina.

Akcenat se daje na neonatalni sluh kao najbolji put ka ranoj dijagnozi i rehabilitaciji sluha i govora, čulo se na seminaru u Kotoru.

5 KOMENTARI

  1. ajde seljaninu prvo si mi ime ponijo sad si se okomio na Bora da neces na njegovo mjesto,pusti ga on ce put Mirca a dje ces Ti i Ja jadan nebio.
    ovo sa gluvima kao i sa nasim docentima je smijesno ima toliko ljudi koji su od starosti gluhi a pomoc katastrofa, za ozbiljnu pomoc treba do beograda ili zagreba,mislim da je zalosno

  2. Ovo je prilika da se čuje kakvo nam je odjeljenje ORL u opštoj Bolnici, nemaju osnovne uslove .Ležala sam i znakm kako se isti doktori muče.

  3. Milo mi je što ovđe vidim dr Branka Petričevića koji je dobar doktor i dobar čovjek. Učinjen i vazda skroman .

  4. To jadan Boroo, ostavi se politike kad ti ne ide. Ovo je tvoj posao.zavod za gluve je zisto procvjetao i to je najviše tvoja zasluga. DPS u Kotor ti ne valja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].