Ekumenizam u Kotoru, poruka crkvenih velikodostojnika

18
crkveni velikodostojnici kod gradonačelnice

sa prijema

sa prijema

Tradicionalno, u čast Dana opštine Kotor i dva vjerska praznika Aranđelov dana i Gospe od Zdravlja, koje 21. novembra slave Kotorani, danas je gradonačelnica Marija Ćatović u društvu sa novim predsjednikom kotorskog parlamenta Nikolom Bukilicom i potpredsjednikom Opštine u prošlom mandatu Filom Biskupovićem primila crkvene velikodostojnike.

Prijemu su prisustvovali biskup kotorski Ilija Janjić, protojerej Crnogorske pravoslavne crkve Ivan Pajević i glavni imam za Boku Kotorku efendija Adem Emrović.

Ni ove godine prijemu u Opštini, iako su bili uredno pozvani, nijesu prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Kotoru.

Protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić je pismenim putem čestitao praznik, ali ne odustaje od ranijih stavova zbog kojih ne prisustvuje prijemu.

Na pitanje Skala radija upućeno gradonačelnici da li Krivokapić ne želi biti u društvu sa predstavnicima Crnogorske crkve koju ne priznaju, Ćatovićeva je odgovorila da to ovog puta nije napisao, ali se to podrazumjeva iz ranijih pisama.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Bukilica izjavio je da mu je žao što nema predstavnika Srpske pravoslavne crkve i da se nada da će se to u narednom periodu popraviti, jer Kotor mora biti na istom zadatku ka istom cilju, koji se zove ekumenizam.

Protojerej Pajević je izrazio željenje zbog neprisustva predstavnika SPC, tim prije što je Kotor multikonfesionalni grad u kome se ide ka ekumenizmu kojeg pojedinci očito ne shvataju.

Saradnja Opštine Kotor sa islamskom zajednicom je u uzlaznoj liniji, kazao je za Skala radio efendija Emrović.

Bila je ovo prilika da se potencira za islamsku zajednicu bolno pitanje groblja, kazao je Emrović i dodao da će prema riječima gradonačelnice za pola godine biti privedena namjeni parcela u gradskom groblju za potrebe islamske zajednice.

Biskup kotorski Janjić na prijemu je izrazio svoj ponos prošlošću grada, mirom i razumjevanjem koji su tradicija Kotora.

On je podsjetio na izgradnju Ekumenskog centra na Prčanju koji će biti simbol dijaloga među ljudima i vjekovne sloge na ovim prostorima.

18 KOMENTARI

  1. G.Mandicu,

    Cega se bojite kad niste objavili moj komentar vezan za odnos Predsjednice opstine prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i najvecoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori?
    U komentaru nije bilo nikakvog govora mrznje,sirenja vjerske i “drugih” netrpeljivosti.
    Imajuci u vidu da cesto dozvoljavate nepristojne komentare,u kojima se ne mali broj puta prepoznaje govor mrznje vasih “fanova”, jasno je da je jedina veza radio Skale sa Bokom i bokeskom tradicijom to sto ste locirani na pjacu od kina.

    Sto se ekumenizma tice,na “tankim” je nogama sve dok su na vlasti mrzitelji jednog naroda,bivsi progonitelji popova i njihovi sinovi.

  2. U KOTORU IMA 13 VJERSKIH ZAJEDNICA ZAR NE?
    AKO IH IMA, A IMA, ZASTO NIJEDNA OD NJIH NIJE POZVANA?
    ILI AKO JE POZVANA, A NITI JEDNA, OSIM ONA KOJU PREDSTAVLJA “PROTOJEREJ” PEJOVIC JE DOSLA.
    VALJDA TO NESTO GOVORI O ONIMA KOJI POZIVAJU NA “EKUMENIZAM” HEHEHEHE
    O CEMU SE RADI OVDE, AKO NE O NEOZBILJNOSTI CIJELOGA CLANKA I SKUPA.
    KAKO NIKO OD KOMENTATORA OVO NE VIDI KAO OMALOVAZAVANJE OSTALIH VJERSKIH ZAJEDNICA, JER AKO SU POZVANI ZASTO NISU PRISUSTVOVALI?
    KOMENTATORIMA JE SAMO U PAMET ONO STO IH NAJVISE BOLI ZNAJUCI DA SU SKRENULI SA PUTA ISTINE SPC ALI OVO NIJE PRVI PUT.
    ADIO MARE!!! ADIO SLOBODO IZRAZAVANJA!!!

  3. Sta mi brisete komentar, kad nikoga nisam uvrijedio…ili je ………?
    Da skratim za one koji ocigledno ne znaju, pa mozda komentar i prodje, jer se ovde cenzurise sloboda govora, ali predvidjeo se kometar “Maki 2”.
    Iako zeli nesto drugo da imputira popu Momu Maki 2(ne 1)u istom komentaru “pametno” rasudjuje …jer popa Moma, zove popom, a “protojereja” Pejovica zove samo prezimenom Pejovic…hehehehe …to Maki 2 unaprijedit cemo te u Maki 1 ……….?
    “Ekumenizam” predstavlja nastojanje oko pomirenja, saradnje, zblizavanje i jedinstva Hriscanskih Kanonskih Crkava…..ne bih dalje, jer ce mi i ovo ukinuti.
    Za razliku od unijacenja(prelazenja pravoslavaca u katolicizam) u ekumenizmu se naglasava raravnopravan dijalog izmedju HRISCANSKIH konfesija…
    dalje sami zakljucite…………..
    Adio Mare …………………Adio S. …hehehe

    • Neće ti niko ukidat komentare. Popa Moma tako zovemo, jer ga tako zovemo prijateljski s poštovanjem, bez navođenja čitave titule. Nemoj to uzimati da kompliciras stvar. Kojih to 13 vjerskih zajednica u Kotoru. 3 su crkve i jedna muslimanska zajednica / poneki ne priznaje Crnogorsku / nisam brojio Jevrejsku Adventisticku i Subotare, jer Neznam jesu li registrovane , a Neznam dali ih je gradonačelnica zvala. Ali ove naše glavne jeste. Već dolje sam objasnio razlog zbog kojega pop Momo nemoze biti prisutan prijemu. Ja uvazavam taj njegov razlog. Ali to su kanoni između crkava u koje se mi građani ne možemo petljati niti ih kritikovati radi poštovanja crkvenih Kanona. Budimo tolerantni, postujmo svakoga i svlačija prava na opredijeljenje kojoj će se crkvi prikloniti. Dosta nam je primjera po Kotoru gdje je jedan brat u SPC a drugi u CPC. Sto treba tu da radimo, da se nekome ne javljamo..?

    • Meni nije poznat stav Kotorske biskupije, i upute Vatikana, u pogledu odnosa biskupije prema CPC, ali s obzirom da Biskup prisustvuje sastancima gdje su lica CPC vjerovatno ne negiraju njima pravo na postojanje i djelovanje.

      • Maki 2,
        Normalno da ne negiraju katolicki kler “njima/NVO” pravo na postojanje,
        s obzirom da su ih oni i stvorili, i da su njihovi najveci financijeri, sobzirom da im odgovara raspad pravoslavlja (jos od 1054g…. pa unijacenje… zasto? )
        O pokusajima katolicke crkve da utice na “crnogorce” da prihvate Rim i katolicku vjeru, a da ce za to dobiti”lovu” i zastitu pogotovo za vrijeme Tita dosta se pisalo, pa ne bih ponavljao.
        Samo ti preporucujem da nadjes prevode pok.Slavka Mijuskovica spise /iz dubrovackog arhiva/ o inkviziji u Boki i kaznama koje su pravoslavci dobijali ako su isli na milost Sv Vasiliji Ostroskom pod Ostrog/godinu dana robije na galije moj Maki 2 su dobijali/
        Maki 2., ako nesto ne znas, danas hvala Bogu mozes na internetu odmah pronaci koje su to vjerske zajednice registrovane, zato ne “laprdaj’.
        Ako hoces da postujes vjerske zajednice onda moras da postujes sve,
        a ne samo one koje ti odgovaraju.
        Ti to i ne moras znati, ali MAJA mora.
        Stoga, ako kako sam kazes se ne mozes petljati u kanone crkvene,
        ostavi se komentara te vrste…
        Je si li Maki 2 prijatelj sa “protojeremom” Pajovicem, pa ga oslovljavas sa Pajovic ili i ti znas da se radi o vjerskoj zajednioci kao NVO?
        Ovo pitam, jer ako postujes “popa” Moma, pa ga oslovljavas sa “popom”
        u redu, ali zasto samo Pajovic jednom “protojereju” hehehehe
        E moj Maki 2 ipak ces jos ostati samo 2.
        Adio Mare…Adio Maki 2.

        • Meni nisu poznati detalji Kanona autokefalnosti u Pravoslavlju, ali , Ko može dati dekret o autokefalnosti CPC, Srpska Pravoslavna Crkva, ili to može zatražiti od nekih drugih pravoslavnih crkava. Ako si SPC uzima za pravo da određuje po Balkanu Ko može dobiti autokefalnost a Ko ne, neka onda ona vijorili s takvim barjacima. Makedonija joj je na to veoma uredno odpljusnula, ne samo da je ne pita za autokefalnost nego je preuzela i sve ostale fizičke mjere na svojoj teritoriji u pogledu potupe zabrane rada svestenika SPC, kretanja svećenicima u odorama itd itd. A vi nemojte podmetati katoličkoj crkvi da ona čini vama da se po Crnoj Gori bijete oko crkava i pred crkvama. To je vas oblik Ekumenizma. Dokle će te s tim dogurati, ja neznam, ali vas posmatramo.

          • “Makedonska pravoslavna crkva”-nastala unilateralnom deklaracijom o nezavisnosti 1967.(u prevodu samoproglasena) do dan danas nije priznata od niti jedne pravoslavne crkve,sto znaci nekanonska.

            A ove “fizicke mjere” koje prizivas u nisu neka novina u Evropi iz blize istorije-Treci Rajh.

          • Maki 2,
            ne zbori jadan nista, jer samo pokazujes da nemas pojma o cemu pises…nije to kilo krtole pa kupis na pjacu.
            Bi li ti bilo normalno da se skupe 6 ljudi katolicke vjeroispovjesti registruju se u kotorskoj miliciji kao NVO” crnogorska katolicka crkva” i traze Biskupiju i katedralu Svetog Tripuna hehehhe
            E kako bi to bilo lijepo za vas ” vjernike”
            Bi li oni trebali da dobiju topus od Pape ili bi im bilo dovoljno da dobiju zeleno svijetlo (od ranka nece sigurno) ali recimo od …. kad bude u Bari?
            Podmetanje katolickoj crkvi je nemoguce, jer nema toga zla sto nisu radili ovom bokeskom pucanstvu tokom 500 godina vladavine mlecana i inkvizicije.
            Sad to rade u rukavicama…. preko vas “ne/vjernika”
            Djavo ne bi imao sta da radi da nema takvih kao ti maki “2”
            Ocigledno ti je savjest nagrizena mrznjom, a ni sam nisi toga svjestan a kad postanes svjestan……. biti ce kasno hehehe

            Adio maki 222222222222222 hehehehe

    • Drugi s desna je crkveni velikodostojnik, demokratskog pokreta, demokratske tolerancije, mučenik koji je morao progutati dosta knedla, dok su nacionalnosti Milosevica vijorili barjacima smrti po cijeloj Jugoslaviji. Hrabar čovjek koji je imao snage u najnizim momentima razuma, otvoreno stanuti na stranu pravde i razuma. Nije mu se još oduzilo za ono sto je podnosio.

  4. O kakvom vi ekumenizmu pisete? Nije bilo ekumenizma!
    Pravoslavni hriscani, koji cine 78% gradjana u kotorskoj opstini, nijesu imali predstavnika na ovom prijemu.

    • Imali su Pajovica. Sto pop Momo nije došao već po koji put njegovo je pravo. Ali je uredno i uljudno pozvan. Nažalost stvar je trenutno nerjesiva. Pop Momo nemoze drukčije postupiti, jer bi došlo do toga da se mora rukovati sa Pajovicem, pa bi mic po mic, došlo do toga da priznaju postojanje Crnogorske crkve kao egzistirajuce, a ona za SPC je nelegaln sekta, pa se Pop Momo ima tako i odnositi prema predstavnicima CPC, želio to ili ne. Beograd i Anfilohije o tome odlučuju . Dugo će vremena proći dok se tome dodje kraja. Možda i 100 godina. Šteta je da pop Momo ne dolazi, to razdvaja narod. Bilo bi mnogo ljepše da su svi zajedno. Narod jes zajedno, mladi se žene bez obzira na crkve, rađaju djecu skupa, krste ih po želji u očevu ili majčinu crkvu i vjeru po želji, tu su se zapreke izbrisale.

  5. Ovak treba zajedno i složno predsjednica opštine i predsjednik skupštine opštine.Bravo i nastavite bez sujeta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].