Adem Emrović u susret Kurban Bajramu

0
Glavni imam efendi Adem Emrović

Adem Emrović

Adem Emrović

Za istinski ljudski suživot, srcem i dušom za dobro čovječanstva u ime Boga, kazao je gostujući danas u Skala radiju efendi Adem Emrović, glavni imam za Boku Kotorsku i Budvu uoči najvećeg islamskog praznika Kurban Bajrama.

Bajram počinje sjutra i slavi se četiri dana.

Muslimani Boke Kotorske samo u jednoj kući koja se zove Mesdžid mogu obaviti svoju vjersku dužnost, a nalazi se preko puta aerodroma u Tivtu.

Međutim, imam Emrović, je za Skala radio kazao da je islamska zajednica i u Herceg Novom obezbijedila molitveni prostor i aktivirala još jednog imama.

Što se Kotora tiče, imam Emrović je izrazio zadovoljstvo što se na Prčanju gradi Ekumenski centar koji će, vjeruje on, biti mjesto upoznavnja i međusobne saradnje za dobrobit svih ljudi.

O proslavi Bajrama, imam Emrović je kazao da na taj dan vjernici, Muslimani prinose žrtvu uzvišenom gospodaru svih svjetova da bi na taj način pokazali spremnost da od svog imetka podijele sa svima naprije sa komšijama, rodbinom, sirotinjom.

Na ovaj praznik Muslimani se striktno pridržavaju vjerskih propisa koji su malo drugačiji od narodnih običaja.

Deset dana prije Bajrama, prema tradiciji koju slijedi islamski svijet teba iskoristiti za maksimalnu pobožnost koja je iskazana i za post.

Svjesni toga da su ljudi stvoreni od jednog gospodara danas se sve hadžije i vjernici Islama, bez obzira na boju i rasu obraćaju molbama  za mir, toleranciju i stinski ljudski suživot, kazao je imam Emrović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].