Policija skida sa sebe odgovornost, mještani ogorčeni

0

Vojnici su postupili ozbiljnije od policije. Pretraživali su napuštene objekte, što policija nije učinila. Prve noći svi mještani su ostali nezaštićeni. Nije bilo policije, osim na raskrsnicama i lokalnim putevima – priča za Pobjedu mještanin Miloš Brajković, nakon što ni treći dan nije pronađen ubica Aklija Balijagić koji je u petak veče u porodičnoj kući usmrtio sestru i brata Milenku i Jovana Madžgalj.

Tišina, strah, strepnja i velika tuga obavili su selo Sokolac u Tomaševu pokraj Bijelog Polja. Treći dan potrage za Balijagićem nije dao rezultate. Do zaključenja lista, nije nađen. Ekipa Pobjede juče ujutro je u selu Sokolac zatekla pripadnike Specijalnih snaga Vojske Crne Gore koji su obezbjeđivali kuću u kojoj je počinjeno ubistvo koje je skamenilo mještane, ali i sve crnogorske građane. Tu će, kako su kazali, provesti noć da bi se Sokolčani osjećali sigurnije.

Mještani su ponovili ogorčenost što policija nije reagovala ranije, kada su joj prijavljivali da selom šeta naoružani muškarac. Uprava policije je, međutim, negirala navode mještana i saopštila da se prijavljivanje dogodilo samo na dan tragedije.

Iščekuju hapšenje

Nakon obilaska mjesta zločina, zaputili smo se ka kući prvih komšija Brajkovića koji su, iako vidno potrešeni zbog svega što se u protekla 72 sata dogodilo, Pobjedi ispričali da su zatečeni i da nestrpljivo iščekuju hapšenje Balijagića

“Muk i nevjerica. Naša kuća nalazi se na svega 300 metara od kuće Madžgalja”, kaže Brajković, čiji roditelji su se susreli sa ubicom oči u oči.

Kako je ispričao, njegovi roditelji su bili prekjuče tu sami, a on je ranije, uoči tragedije, svratio kod njih.

“Nijesam upoznat sa time da li se lažno predstavio kada je došao kod moje majke. Znam samo da je došao, a moj otac je sugerisao na oprez jer se radi o nepoznatom čovjeku”, naveo je Brajković.

Dodaje da većina Bjelopoljaca zna ko je Alija Balijagić, da su znali da ima ozbiljan kriminalni dosije te da je stava kako je naš bezbjednosni sektor ponovo zatajio.

“Trebalo je da upoznaju policajca koji je zadužen za ovaj kraj sa situacijom, mogao je kontaktirati sa mještanima i upozoriti ih da se radi opasnoj osobi, da je on povratnik u vršenju krivičnih djela. Prema riječima moje majke, pokojna komšinica ju je upozoravala da bude oprezna i da se pojavilo opasno lice u selu. Neko je trebalo da povede računa kako treba postupati sa takvom osobom i kako da se pomogne ljudima”, pojašnjava Brajković.

Naglašava da im nemir stvara neizvjesnost koja traje treći dan zaredom i da strahuje za roditelje i sestru koja živi nedaleko odatle.

“Strahujem za sve mještane. U radijusu od nekoliko kvadratnih kilometara svaka kuća ima bar po jednog stanovnika. Ti ljudi su sami i nezaštićeni, većinom poljoprivrednici. Imaju svoje objekte i štale koje moraju da obilaze i oni su u neizvjesnosti i strahu, on može da se pojavi u svakom momentu”, sa zebnjom priča Brajković.

Napominje da teren gdje se nalazi selo nije za šalu, naročito uzimajući u obzir da je Balijagić naoružan. Pohvalio je napore pripadnika Vojske i istakao da su, prema njegovom mišljenju, postupili ozbiljnije od policije.

“Juče su vojnici pretraživali napuštene objekte, što policija nije učinila. Prvu noć svi mještani su ostali nezaštićeni. Nije bilo policije, osim na raskrsnicama i lokalnim putevima. Po kazivanju nekih komšija, oni su začuli pucnje, kod nas to nije bio slučaj”, zaključuje Brajković za Pobjedu.

Mještani za ovaj zločin krive nadležne organe i tvrde da se tragedija mogla spriječiti da se reagovalo na vrijeme.

“Prijavljeno im je da danima luta po selu naoružan, ali nijesu ništa uradili, kazao je on.

Kako kaže, uplašeni su, jer se naoružani Balijagić, sa ko zna koliko municije još uvijek nalazi na slobodi.

“Ko zna hoće li ga naći na vrijeme. Može zakucati na još neka vrata”, kazao je mještanin strahujući od novog zločina ukoliko što prije ne bude priveden pravdi.

S razlogom se pribojava jer nepristupačan teren otežava potragu koja ulazi u četvrti dan.

Dodatno usložnjava čitavu situaciju to što je Balijagić ima „teški“ kriminalni dosije – ubistvo i silovanje i višestruki je povratnik u vršenju krivičnih djela.

“Navikao je da bježi i opstaje u otežanim uslovima. Poznaje teren odlično”, ispričao je mještanin.

Zbog toga, i pored jakih vojnih i policijskih snaga, u selu i zaseoku Zaboj gdje se dogodio težak zločin, osjeća se velika uznemirenost kod stanovnika, a utisak da se ubica može nalaziti u bilo kom napuštenom objektu, pećini ili jarku izaziva jezu i nemir kakav je teško opisati.

Pucao kroz prozor

Oštećenja na prozorima kuće u kojoj su stradali domaćini koji su ugostili i nahranili Balijagića potvrđuju nezvanične priče mještana o zločinu.

“Vidite li one blokove iza kuće? Na njih se popeo i ispalio više hitaca kroz prozor. Prikrao se kad se najeo i pozdravio se s njima. Ušao je na prevaru. Rekao da je lovac i da je izgubio psa, da se ne bi čudili što je s puškom”, ispričao je mještanin.

Građani Bijelog Polja takođe su šokirani ovim zločinom i nijesu krili ogorčenost u vezi sa postupanjem nadležnih. Poručuju da znaju o kome se radi i da je riječ o izuzetno opasnom čovjeku. Ističu da osjećaju nesigurno i da su nadležni morali da reaguju na vrijeme.

“Velika tragedija. On je dugo robijao i baš zato je morao biti pod budnim okom policije nakon izlaska iz zatvora. Ovako, desio se užas, nemilosrdno su ugašena dva nevina života”, kazala je za Pobjedu B. J. iz Bijelog Polja.

Saglasni su da se ubistvo moglo spriječiti i da je ovo još jedna opomena za cijelu državu.

“Uvijek se nakon ovakvih događaja postavlja brdo pitanja, šta bi bilo, kad bi bilo. Mora se preventivno djelovati i pratiti svaki korak ovako opasnih lica, višestrukih povratnika”, istakli su. Viša državna tužiteljka u Bijelom Polju Ljubica Caković kazala je da se čekaju nalazi obdukcije i dodala da u ovom trenutku nema novih informacija u vezi sa tragičnim događajem.

“Znamo da je dugo bio u zatvoru. On je inače iz prigradskog naselja Lipice, tu je živio ranije. Postoji strah među stanovnicima, pitamo se koliko ima sličnih lica koja slobodno šetaju našim gradom, a predstavljaju opasnost po sve nas”, kazao je jedan mještanin e koji je želio da ostane anoniman.

Milenka i Jovan Madžgalj sahranjeni su juče na seoskom groblju kod Manastira Sokolac.

Zbog tragedije, juče je bio Dan žalosti u Bijelom Polju.

Lazarević: Osumnjičeni dobro poznaje teren

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević obišao je juče mjesto zločina i u izjavi za medije kazao da osumnjičeni za dvostruko ubistvo sestre i brata Milenke i Jovana Madžgalja, Alija Balijagić, dobro poznaje teren.

“Mogli ste se uvjeriti da je od juče vojska na terenu, od danas u većem broju. Vidite da je teren dosta velik. Da je u pitanju pojedinac čije je ponašanje teško pretpostaviti. Na ovolikom velikom području on je mogao krenuti u svakom pravcu”; naveo je Lazarević.

Rekao je da će se u potrazi koristiti oprema za dnevno, ali i noćno posmatranje.

On je apelovao na građane da ukoliko primijete bilo koji znak koji može odvesti do osumnjičenog, odmah jave nadležnim organima.

“Svaki građanin sad ima važnu ulogu, da sve, bilo kakav znak, bez obzira je li tačan ili ne, javi, da nam pomogne da što prije nađemo tu osobu i zaštitimo građane”, poručio je Lazarević.

,,Samo“ jedna prijava

Iz Uprave policije (UP) saopšteno je da postoji samo jedna prijava mještana, i to na dan tragedije.

“Navedena prijava se odnosila se na okolnost da se lice A. B. nalazi u zaseoku Sokolac i da posjeduje pušku. Tada su policijski službenici, odmah, bez odgađanja postupili po prijavi i izašli na lice mjesta gdje nije zatečeno prijavljeno lice, već se ono u međuvremenu udaljilo”, kazali su u saopštenju.

Podvukli su da je policija tokom čitavog kobnog dana, do predvečernjih časova, vršila obilazak terena.

“Kao i upravo objekat stanovanja sada smrtno stradalih lica, kao i druge lokalitete gdje borave mještani u cilju prikupljanja više informacija. Tom prilikom A. B. nije pronađen”, istakli su iz UP.

Ukazuju da je riječ o terenu takve konfiguracije gdje se lice moglo sakriti i u relativnoj blizini, a da nije bilo u perimetru i vidokrugu policijskih službenika.

“Kao što je javnosti već poznato, dvostruko ubistvo prijavljeno je policiji 25. oktobra u 21.10 sati, istog dana kada je ovo lice prvi put prijavljeno policiji, te je, odmah po saznanju za događaj, angažovan kompletan sastav Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje, policijski službenici su izašli na teren i preduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, identifikovanja izvršioca, njegovog lociranja i lišenja slobode”, naglašavaju u saopštenju.

Napominju da je pored sastava Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“ koji obuhvata devet odjeljenja i stanica policije na sjeveru Crne Gore, stavljen na raspolaganje i kompletan operativni sastav drugih organizacionih jedinica Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi u što skorijem vremenskom periodu ovo lice bilo locirano i uhapšeno.

“U potrazi za ovim licem koristi se najsofisticiranija tehnika kojom raspolaže Uprava policije. Aktivnosti su nastavljene kako tokom jučerašnjeg dana, tako i danas od ranih jutarnjih časova uz angažovanje pomenutih jedinica, a u potragu su se, na zahtjev ministra unutrašnjih poslova, uključile i specijalne jedinice Vojske Crne Gore koje zajedno sa službenicima Uprave policije – Ministarstva unutrašnjih poslova, preduzimaju mjere i radnje na lociranju A. B. i njegovog lišenja slobode”, naveli su iz policije.

Dodaju da se radi o licu koje je trenutno naoružano, koje se još uvijek nalazi na slobodi i apeluju na sve mještane Tomaševa i okolnih sela, kao i sve građane Crne Gore, da sva saznanja koja imaju u odnosu na ovo lice odmah i bez odlaganja podijele sa policijom.

“I to pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način”, saopšteno je iz UP.

Podsjećaju da građani svoja saznanja o ovom licu policiji, pozivom na ove brojeve, mogu saopštiti i anonimno.

“Pomoć lokalnog stanovništa je Upravi policije od izuzetne važnosti budući da je riječ o velikom razuđenom terenu, koji je velikim dijelom nepristupačan, te je svaka informacija u ovom momentu dobrodošla. Policija u saradnji sa Vojskom Crne Gore sprovodi intenzivne aktivnosti, vrši se ciljna pretraga terena i obilasci svih pozicija za koje se može pretpostaviti da mogu poslužiti za boravak i skrivanje ovom licu. Takođe apelujemo na stanovnike Bijelog Polja, naročito mještane pomenutog sela, da budu oprezni, ostanu u svojim objektima stanovanja i ne dozvole ulazak u iste nepoznatim licima, dok policija preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju stavljanja bezbjednosne situacije pod kontrolu i lišenja slobode izvršioca”, zaključili su iz Uprave policije.

Osnovna škola u Tomaševu neće raditi dok traje potraga

Osnovna škola ,,Krsto Radojević“ u Tomaševu neće raditi sve dok traje potraga za osumnjičenim za dvostruko ubistvo u selu Sokolac – potvrđeno je portalu RTCG iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Dopis direktorici te škole uputila je Svetlana Drobnjak, v. d. generalne direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

“Imajući u vidu ozbiljnost situacije i ugroženu bezbjednost stanovnika u području u kome se nalazi škola kojom rukovodite, molimo Vas da nastavu za učenike ne organizujete u školi sve dok nadležne institucije ne potvrde da je njihov dolazak i boravak u školi bezbjedan. Takođe, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija izražava istinsku spremnost da Vam pomogne u organizaciji pružanja psihološke podrške učenicima, ukoliko procijenite da im je potrebna za prevazilaženje situacije kojoj su izloženi kao stanovnici navedenog područja”, navodi se u dopisu u koji je portal RTCG imao uvid.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):Pobjeda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].