Još jedan zločin koji se mogao spriječiti

0

Sve raspoložive policijske snage i Vojska Crne Gore tragaju za odbjeglim osumnjičenim za zločin u Sokolcu kod Tomaševa, gdje su iz oružja usmrćeni brat i sestra Milanka i Jovan Madžgalj

Još jedan zločin koji se mogao spriječiti

Za osumnjičenim, za kojeg se vjeruje da je i dalje naoružan, tragale su juče sve raspoložive policijske snage, putevi u ovom kraju bjelopoljske opštine su bili blokirani, područje su nadlijetali dronovi, helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore opremljeni uređajima za noćno izviđanje. Vjeruje se da je i dalje naoružan i da je sklonište pronašao u nekom napuštenom objektu kojih je u tom kraju dosta

Balijagić, višestruki povratnik, sa podužim nasilničkim i razbojničkim stažom ne samo s ove strane granice, koji je nedavno izašao iz zatvora, sumnjiči se da je iz vatrenog oružja, u petak malo prije ponoći ubio brata i sestru Milanku i Jovana Madžgalja.

Prema navodima mještana, prethodno je boravio kod Madžgalja, a onda ih ubio pucajući kroz prozor. Kako je prenio RTCG, mještani su saopštili da se osumnjičeni, predstavljajući se kao lovac koji traga za svojim izgubljenim psom, prije desetak dana pojavio u selu. Gostio se kod mještana koji su nakon nekoliko dana postali sumnjičavi i prijavili ga policiji.

Madžgalji, brat i sestra, nijesu dočekali intervenciju policije i hapšenje osuđivanog prestupnika.

Potraga

Za osumnjičenim, za kojeg se vjeruje da je i dalje naoružan, tragale su juče sve raspoložive policijske snage, putevi u ovom kraju bjelopoljske opštine su bili blokirani, područje su nadlijetali dronovi, helikopteri MUP-a i Vojske Crne Gore opremljeni uređajima za noćno izviđanje.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nakon posjete Sokolcu saopštio je da se raspolaže podacima da je osumnjičeni nekoliko sati prije ubistva boravio u domaćinstvu stradalih, koji su ga ugostili.

Naveo je da se osumnjičeni vjerovatno lažno predstavio jer je, kako je saopštio, policija već tragala za njim.

-Svjesni smo uznemirenosti i zabrinutosti građana, posebno onih koji žive u području Bijelog Polja i okoline, razumijemo njihov strah, ali i želimo da ih uvjerimo da je svaki naš napor usmjeren na to da što prije osiguramo sigurnost svakog pojedinca i pronađemo počinioca ovog teškog djela – istakao je Šaranović.

On je kazao da, s obzirom na ozbiljnost situacije, preduzimaju sve neophodne mjere kako bi garantovali sigurnost građanima.

-Većina objekata u okolnim selima je pod kontrolom policije, a lokalno stanovništvo je obaviješteno o potrebnim mjerama opreza. Poštujemo interes javnosti da zna, ali molimo sve na objektivno i tačno informisanje, kako se ne bi stvarala dodatna uznemirenost javnosti. Apelujemo na građane da ostanu smireni i da sve informacije koje bi mogle pomoći u lociranju počinioca prijave Upravi policije putem telefona za hitne slučajeve (122) – rekao je Šaranović.

Kako je objavio RTCG, iz policije im je rečeno da se za Balijagićem tragalo i prethodnih desetak dana nakon što je, sumnja se, obio kuću i ukrao i oružje.

Ipak, u Tomaševu su mještani ogorčeni što je morala da se dogodi tragedija pa da se, i pored prijava da se kreće po selu, intenzivira potraga za kriminalcem koji u svom dosjeu ima i odležanu kaznu za silovanje sedamdeset šestogodišnje žene 2015. godine u prigradskom naselju u Bijelom Polju.

Kako je saopšteno iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, juče rano ujutro obavljen je uviđaj, a službenici Forenzičkog centra izuzeli su brojne tragove koji će biti predmet vještačenja. Tijela ubijenih poslata su na obdukciju.

Potjernica

Uprava policije juče je zvanično objavila i fotografiju bjegunca, odnosno potjernicu, saopštavajući da se potražuje „lice A.B. koje se može dovesti u vezu sa izvršenjem dvostrukog ubistva“. Dodali su da je fotografija koja opisuje osumnjičenog objavljena na osnovu zakonskih propisa i odgovarajućeg odobrenja nadležnog tužilaštva.

– Uprava policije obavještava i apeluje na javnost, da ukoliko primijete ovo lice ista saznanja odmah prijave, odnosno saopšte policiji pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način – saopšteno je iz policije.

Ukazali su da građani svoja saznanja pozivom na navedene brojeve mogu saopštiti i anonimno.

– Još jednom apelujemo na građane Bijelog Polja, naročito mještane Sokolca, da budu oprezni, ostanu u svojim objektima stanovanja i ne dozvole ulazak u iste nepoznatim licima, dok policija preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju stavljanja bezbjednosne situacije pod kontrolu i lišenja slobode izvršioca – naveli su iz Uprave policije.

-Zvao je policiju Milija Zejak prije dva dana i niko mu nije reagovao na to. Eto, tužno. Kaže u Sokolac ne moraš da zaključavaš vrata, ko će te dirati. Eto, tako je to – naveo je za RTCG mještanin Sokolca.

Predsjednik Mjesne zajednice Tomaševo Vesko Gogić kazao je za TVCG da su mještani prijavljivali čovjeka koji se već 10-ak dana kreće od kuće do kuće i koji im je i pokazivao svoje oružje.

On je ogorčen zbog činjenice da su mještani prijavljivali osumnjičenog a da se nije reagovalo na vrijeme.

-Organizovaćemo ovih dana i mirne proteste gdje ćemo tražiti odgovornost za ovo. Sistem je zakazao i neka vide ko je kriv – kazao je Gogić.

Ko je Balijagić

Alija Balijagić iz Banjeg Sela osuđen je u bjelopoljskom Višem sudu, kojim je predsjedavao Vukomir Bošković, na sedam godina zatvora, nakon što je silovao sedamdeset šetogodišnju ženu 30. oktobra 2015. godine, u prigradskom naselju u Bijelom Polju.

-Nema mojih DNK tragova i zato smatram da je u pitanju klasič-na namještaljka – tvrdio je on tokom suđenja.

U optužnici se navodi da je Balijagić 30. oktobra 2015. godine, oko 19 časova, u naselju Lješnica, upotrebom sile i prijetnjom po život, obljubio 76-godišnju ženu.

-Balijagić je došao u njenu kuću i odgurnuo je iz hodnika u ku-hinju, uhvatio za ramena i rekao da se skine – navodi se u optu-žnici.

Nakon toga pucao je i na policiju.

Balijagić je, kako je objavio PV portal, u novembru 2015. tokom pljačke iz jedne od kuća u svom selu uzeo oružje dok su se ukućani nalazili na spavanju, a kako se sumnja počinio je više krađa po Banjem Selu, Okladima i Pavinom Polju.

Balijagića na ovim prostorima pamte kao razbojnika koji se odmetnuo u šume, a zbog razih razbojništava i razbojničkih krađa i drugih djela oko dvije decenije je proveo u zatvoru.

Krajem osamdesetih sumnjičen je za više krađa po okolnim selima, nakon toga je prešao u susjednu Srbiju.

Prije nego što je 2003. godine pao u ruke antiterorističkoj jedinici MUP-a Crne Gore, Balijagić je po selima prijepoljske, pribojske i čajetinske opštine, blizu novovaroških sela, počinio seriju krađa i razbojništava, upadajući u staračka domaćinstva, krijući se od potjera i sijući strah i trepet po planinskim selima.

U maju prošle godine njega su pretukla trojica komšija, nanijevši mu teške tjelesne povrede, za što se u Osnovnom sudu još vodi postupak.

Balijagić je tada tvrdio da se smirio, da mu braća i sestre, koji žive u inostranstvu pomažu materijalno, i da želi da vodi miran i pošten život, iako se osjeća odbačenim od društva.

Težak teren otežava traganje, vjeruje se da se skriva u napuštenom objektu

Izvor iz samog vrha bezbjednosnog sektora kazao je Pobjedi kako je jedan od razloga zbog kojeg Balijagić još izmiče policiji činjenica to što on odlično poznaje teren u selu u kojem je ubistvo počinjeno.

Kako navodi naš izvor, postoji velika vjerovatnoća da se Balijagić sakrio u nekom napuštenom objektu – štali ili kući.

U širem području koje policija pretražuje postoji veći broj kuća u kojima niko ne živi, na što su ukazali i mještani Tomaševa.

-Teren je težak za pretragu zbog zimzelenog drveća i mora se biti strpljiv kod lociranja. Vjeruje se da osumnjičeni nije spreman za duži boravak vani, rekao je Pobjedi izvor iz sektora bezbjednosti.

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović uputio je saučešće porodici Madžgalj povodom tragičnog događaja, teškog ubistva dvoje ljudi u toj opštini.

-Očekujem da nadležni državni organi što prije privedu počionioca pravdi i zakonito kazne. Opština Bijelo Polje ponudila je pomoć MUP-u i porodici Madžgalj – naveo je Smolović juče.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].