Šaranović: Podržao bih da srpski bude službeni jezik,

0
Danilo Šaranović Foto Pobjeda: Dobrilo Malidžan

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu.

“Smatram da je 2007. godine kada je pisan Ustav i tretirano pitanje jezika u Crnoj Gori da je tada učinjena nepravda i postojala je realna osnova da crnogorski i srpski jezik budu izjednačeni”, rekao je Šaranović gostujući u emisiji “Nedjelja u retrovizoru” na Televiziji Vijesti.

Na pitanje da se steknu uslovi da li bi podržao inicijativu da srpski bude službeni u Ustavu odgovorio je “naravno”.

 

“Ukoliko je to moguće, ali mislim da se to nikada ne može dogoditi dok je Ustav ovakav kakav jeste”, kazao je Šaranović.

U Ustavu piše da je u Crnoj Gori službenio crnogorski jezik, kao i da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni. U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Nedavno je i lider Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić rekao da smatra da je 2007. godine je učinjena nepravda kada srpski jezik nije tretiran jednako kao crnogorski jezik.

Prema rezultatima popisa stanovništva održanog u decembru prošle godine, najviše stanovnika Crne Gore govori srpski jezikom, njih 43,18 odsto (269.307).

Slijedi crnogorski jezik koji govori 34,52 odsto (215.299), a na trećem mjestu je bosanski, sa 6,97 odsto (43.470), saopšteno je iz Uprave za statistiku (Monstat).

standard

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].