CHO Monstatu: Rezultati popisa prezentovani bez distinkcije koji su procenti kada se radi o domicilnom stanovništvu

0
CHO

“Procenti koji definišu identitet i kulturološke karakteristike jedne zemlje ne mogu biti definisani uračunavanjem broja stranaca koji borave u toj zemlji”

To se navodi u saopštenju Crnogorskog helsinškog odbora (CHO) koje je upućeno Upravi za statistiku (Monstat).

Oni su reagovali na izjavu Monstata da je ta institucija prilikom sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova poštovala, kako su naveli, međunarodne regulative koje se odnose na proizvodnju zvanične statistike.

I u skladu sa tim iz Monstata su kazali da “u svim navedenim dokumentima, stanovništvom jedne države smatra se stanovništvo prema uobičajenom mjestu boravka, dok je državljanstvo jedno od obilježja stanovništva”.

Posebni problem, kako su naveli iz CHO obraćajući se Monstatu, koga ste vi sve uvrstili u popis (na primjer: naše državljane koji imaju državljanstvo i neke druge države – ali ono zakonito i regularno, dobijeno prije 2006 godine). Postavili su pitanje: “Zašto njih nema?”

– Problem je i to kako ste i zašto prezentovali rezultate popisa, bez distinkcije koji su procenti kada se radi o domicilnom stanovništvu – čime ste omogućili raznim političkim i drugim subjektima (medijskim kućama i ispostavama, partijama i političarima, od kojih su mnogi, pardon, plaćenici i agenti za ove stvari vrlo zainteresovane Srbije i/ili Rusije i njihovih službi, odnosno promoterima strateških interesa tih država u našoj zemlji) da, na osnovu vaše neodgovarajuće obrade i nedovoljno jasne prezentacije podataka iz popisa, (nastave da) grade svoj maligni narativ – koji želi da poništi i ugasi crnogorski državni i nacionalni identitet – navodi se u saopštenju CHO.

Za primjer ne treba da vas upućujemo, kazali su oni, na daleki put.

– Samo saslušajte Aleksu Bečića, koji je, koliko shvatamo, partijski šef direktoru Pejoviću i zamjenici direktora Remiković. Ili vi, uz puno poštovanje prema časnim izuzecima, živite u nadi da baš niko od građana Crne Gore ne može da shvati vaše postupke i izjave? Zato vas ljubazno molimo i očekujemo (a, kao ravnopravni građani ove zemlje možemo i da zahtijevamo) da i nama i svom građanima Crne Gore, umjesto nepotpisanih komunikacija kojima nas “učite” što su državljani, a što domicilno stanovništvo, a što je vaš posao i vaša obaveza (koja podrazumijeva i odgovornost, uključujući krivičnu), pružite punu i informaciju o svim aspektima popisa – navodi se u saopštenju CHO.

Uvjeravamo vas da će, kako su rekli, građani Crne Gore znati da prave razliku između 44 odsto državljana i 40 odsto od broja koji računa i na sve strance u našoj zemlji.

– Priznaćete, nadamo se, da to može biti od značaja u situaciji u kojoj pomenuti Bečić i, recimo, vojvoda Andrija Mandić, promovišu tzv. “dvojno državljanstvo”, slaveći porast od jedan odsto jedne nacionalne skupine kao dovoljnu platformu za svoju veleizdajničku namjeru. Sigurni smo da vi to možete, jer znamo da vi to, htjeli ili ne, morate. Jer morate da služite ovoj zemlji – i samo njoj. Srdačan pozdrav svima u MONSTAT-u – stoji u saopštenju Crnogorskog Helsinškog odbora, koje potpisuje Miodrag Vlahović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].