CDT tražio na uvid sva dokumenta na osnovu kojih je odobren zahtjev Opštine Berane

0
Amfilohije

Centar za demokratsku tranziciju tražio je juče da im Ministarstvo kulture i medija dostavi sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja pokojnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću u

Iz te NVO navode da građani imaju pravo da znaju jesu li procedure prilikom donošenja te odluke ispoštovane, kako je tekao proces, kakvi su stavovi članova stručne komisije Ministarstva i kako je i zašto došlo do preokreta.

,,Pozivamo Ministarstvo da nam na zahtjev odgovori ne čekajući krajnji zakonski rok i da ove važne informacije o pitanju od izrazitog javnog interesa učini dostupnima medijima i civilnom društvu. To je način da pokažu otvorenost, inkluzivnost i posvećenost demokratizaciji društva, kojima se rado hvale”, navode iz CDT-a.

Pojašnjavaju da su od resora kulture i medija tražili vjerodostojne kopije koje se odnose na prvobitno rješenje, koje je donešeno 21. avgusta, a onda poništeno, te zahtjev i dopunu zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja, kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture i medija, kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova.

Iz CDT-a ističu da se u građanskoj državi odluke ne bi smjele donositi na osnovu zahtjeva i pritiska vjerskih zajednica i zaključuju kako „ova država ima neke propise, pravila i procedure“.

PODRIVANJE TEMELJA DRŽAVE

Reakcije zbog odluke Vlade da, uprkos protivljenju ministara bošnjačke i albanske nacionalnosti, ipak prihvati inicijativu Opštine Berane da se u tom gradu podigne spomenik bivšem mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ne jenjavaju.

Juče se tim povodom oglasio i Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista iz koga poručuju kako je ishitrena odluka Vlade da izda saglasnost za podizanje spomenika počivšem mitropolitu SPC najdrastičniji primjer nepoštovanja Ustava, zakona i propisa Crne Gore.

Navode i da podizanje spomenika, prije zakonom predviđenog roka, predstavlja grubo kršenje legislative i direktno podrivanje temelja na kojima počiva država.

,,Zavređuje li obilježje osobi koja je konstantno, na najgrublji način i u svakoj prilici, negirala crnogorsku nacionalnost i državu, sijala mržnju, favorizujući jednu naciju i jednu vjeru, veličajući ratne zločince i narušavala sekularni karakter države”, zapitali su se iz Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista.

Upozoravaju i da se postupkom nosilaca vlasti ugrožava građanski karakter društva.

,,Ako se tome doda i namjera izglasavanja zakona o dvojnom državljanstvu, nesporno je da se interesi države urušavaju. Ovakvi postupci ne doprinose multikulturalnosti građanske i evropske Crne Gore, što su ciljevi našeg saveza. SUBNOR i antifašisti Crne Gore najoštrije osuđuju sve što je usmjereno protiv suvereniteta, ravnopravnosti, razumijevanja i tolerancije među građanima i sekularnosti Crne Gore, a planirano podizanje spomenika je upravo takav čin”, zaključili su u saopštenju.

PODRŠKA GOVORU MRŽNJE

Da odluka Vlade da da saglasnost za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju predstavlja je, de facto formalnu podršku govoru mržnje, kleronacionalizmu, etničkim podjelama i ideologiji krvi i tla, smatra i profesor na Univerzitetu Alberta u Kanadi Srđa Pavlović.

,,Nakon ove odluke Vlade nema prepreka da se u bližoj budućnosti i pod blagorodnim okom države spomenički obilježe ratni zločinci kakvi su bili Pavle Đurišić, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Takođe je postalo bolno očigledno da ministri i prvi među njima brinu jedino o tome da ne naljute sopstvena glasačka tijela i vjersku organizaciju koja ih koordinira, potvrđujući sluđenom građanstvu odavno poznatu činjenicu da magistralne pravce razvoja države određuju političari pod kamilavkama”, upozorio je Pavlović.

KOLABORACIONIZAM

Reagovali su i iz Građanske inicijative „21. maj“ poručujući da pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori.

,,Vlada Crne Gore je očekivano podržala podizanje spomenika Amfilohiju Radoviću u Beranama. Dominirajući dio izvršne vlasti koji je pod kontrolom Vučićevog režima ili je posluga njegove crkve u Crnoj Gori postupio je u duhu kolaboracionizma i gnjilog revizionizma”, navode iz GI „21. maj“.

Uz podsjećanje da su stranke manjinskih naroda izbjegle da podrže inicijativu, u tom pokretu procijenjuju kako će ipak nastaviti da podržavaju „nesuverenu i klero-populističku vlast“.

Inicijativi se, kako su dodali, bezrezervno pridružio i predsjednik Jakov Milatović, čime je, navode, još jednom potvrdio iz kakve politike je došao i koliko je udaljen od državničkog integriteta.

Iz GI „21. maj“ navode i da je Amfilohije Radović početkom devedesetih godina iz Banata poslat na Cetinje kako bi širio velikosrpsku ideologiju, rehabilitovao izdajničko četništvo i osporavao tekovine antifašističkog i slobodarskog partizanskog pokreta. Bio je, kažu, pripadnik najekstremnijeg dijela SPC, pristalica srpske agresije na Hrvatsku i BiH, branitelj i jatak srpskih ratnih zločinaca, mrzitelj crnogorske nacije i protivnik crnogorske nezavisnosti. Dodaju i da je bio poznat po čestim šovinističkim i diskriminatorskim ispadima, netrpeljivošću prema građanima islamske vjeroispovijesti i odlučni protivnik EU i NATO pakta.

,,Amfilohije je decenijama trgovao sa nekadašnjim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i njegovom Demokratskom partijom socijalista. Predvodio je uzurpaciju crnogorskih crkava i manastira u korist SPC i bio protagonista postavljanja nezakonite i razdorne metalne crkvice na Rumiji. Nakon nezavisnosti Crne Gore, postepeno je gradio personalnu autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske, da bi se nakon propalog pokušaja da preuzme mjesto patrijarha SPC konfrontirao sa Vučićevim režimom. Poslije njegove smrti svi obrisi crkvene autonomije su ukinuti čime su se eparhije SPC ponovo svele na propagandno i političko oruđe srpskih vlasti. Cjelina njegovog javnog, političkog i klerikalnog djelovanja nedvosmisleno potvrđuje da se radi o ličnosti koja ne zaslužuje spomenik u Crnoj Gori”, zaključuju iz GI „21. maj“.

Izvor: Pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].