Nikolić: Postupanje ODT uvreda za zdrav razum i legitimisanje nasilja

0
Prijetnje Nikolić

Policija i ODT već 16 mjeseci izviđaju slučaj brojnih prijetnji mejlom uredništvu M portala, iako je IP adresa davno identifikovana

Nikolić: Postupanje ODT uvreda za zdrav razum i legitimisanje nasilja

Nikolić kaže da je simptomatična brzina kojom tužilaštva reaguju na prijave koje podnosi SPC protiv građanskih aktivista i sporost koja ih karakteriše kada se crnogorskim novinarima prijeti smrću

Na mejl adresu glavne i odgovorne urednice M portala Danice Nikolić ponovo su stigle prijetnje sa iste adrese kao i prethodne od osobe koja se potpisuje kao Bane LA, koje su, kao i ova, prijavljene policiji i Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iako je crnogorska policija još prošle godine, nakon prvih prijetnji smrću koje su stigle na adresu Nikolić, locirala i identifikovala osobu koja ih je slala, tužilaštvo do danas nije riješilo slučaj.

Nikolić je Pobjedi kazala da je poražavajuće saznanje da crnogorske institucije, tužilaštvo u prvom redu, već 16 mjeseci nijesu u stanju da riješe raniji slučaj prijetnji ubistvom, sada i silovanjem, ne samo njoj, već i čitavom nizu koleginica i kolega iz različitih medija.

– Ne zbog toga što će te prijetnje nekog od nas zaustaviti u poslu, već zbog toga što se kao građani ove države osjećamo prepušteni sami sebi. Jednako je porazno da prijetnje i uvrede sa iste adrese stižu svaki put kad nas targetira neko od funkcionera bivše Vlade Dritana Abazovića, kao što je slučaj i sa posljednjom prijetnjom – kazala je Nikolić.

Posljednje prijetnje su stigle svega nekoliko sati nakon što je bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u Skupštini Crne Gore targetirao M portal i Pobjedu kao medije koji navodno utiču na izbor direktora Uprave policije Crne Gore.

Iz ODT je, povodom prijetnji iz oktobra prošle godine, juče saopšteno M portalu da je formiran predmet zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti i da je i dalje u fazi izviđaja.

– Predmet se nalazi u fazi izviđaja. Zbog zaštite interesa postupka, ne možemo dati više informacija – odgovorio je juče rukovodilac ODT u Podgorici Duško Milanović na pitanje M portala u kojoj je fazi istraga koja se vodi od 10. septembra 2022. zbog prijetnji smrću upućenih njihovoj urednici.

Bane LA, kako stoji u potpisu mejla, ovoga puta je prijetio silovanjem Nikolić, pomenuo je i koleginice Gradske TV Tamaru Nikčević, Bojanu Dabović, Mirku Dević, novinarku RTCG Slavicu Kruščić-Vasović, a u uvredljivom kontekstu i glavnog i odgovornog urednika Antene M Darka Šukovića, kao i advokata Zorana Piperovića.

Za proteklih 16 mjeseci na mejl adresu Nikolić je stiglo šest pisama prijetnje, koje su prijavljivane policiji i ODT, a kako je kazala Nikolić, bezbroj onih ,,samo“ sa uvredama koje nijesu prijavljivali.

Povodom toga što ODT i policija, i pored toga što su identifikovali osobu ne preduzimaju ništa, Nikolić kaže da je simptomatična brzina kojom tužilaštva reaguju na prijave koje podnosi SPC protiv građanskih aktivista i sporost koja ih karakteriše kada se crnogorskim novinarima prijeti smrću.

–Jasno mi je da će, ukoliko tužilaštvo ikada završi izviđaj, osoba koja prijeti reći da je ,,hakovana“, ,,operisana“ ili da je 85-godišnja baba pisala sa njegovog naloga i da će se za institucije tu slučaj završiti, kao bezbroj puta do sada. Takvo postupanje je uvreda za zdrav razum i legitimisanje nasilja, a nadležni očigledno nemaju snage i volje da se sa tim izbore – smatra ona.

Najavila je da će zatražiti susret sa rukovodiocima policije, MUP-a, tužilaštva, Ministarstva pravde kako bi direktno od njih čula šta su do sada učinili i šta planiraju da preduzmu kako bi prijetnje i targetiranje M portala i ostalih kolega konačno prestalo.

– Ukoliko oni nijesu sposobni da dođu do najobičnije polupismene prostačine skrivene iza tastature i procesuiraju je, kako onda da očekujemo da riješe ozbiljne hakerske napade na državni sistem – poručila je Nikolić.

Iz M portala je juče saopšteno i da je svaka prijetnja stigla neposredno nakon što su ih funkcioneri bivše vlasti, predvođeni bivšim premijerom Dritanom Abazovićem i bivšim ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, targetirali kao navodne pripadnike, pa čak i vođe, jednog kriminalnog klana ili ih dovodili u vezu sa sumnjivim poslovima.

Abazović je nekoliko puta dovodio u vezu kritički nastrojene medije – Pobjedu, Gradsku TV, Portal Analitiku, CDM, E TV sa kriminalnim klanovima, a Gradskoj je prijetio i gašenjem.

Višemjesečne prijetnje M portalu osuđivale su medijske organizacije, određene političke partije, aktivisti za ljudska prava… Prijetnje je osudio i ombudsman koji je još u septembru prošle godine pozvao nadležne da u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i procesuirani počinioci ,,koji su se odvažili da na ovako besprizoran i nedopustiv način prijete ugrožavanjem fizičkog i psihičkog integriteta novinara, ali i svih drugih subjekata sa čijim stavovima i mišljenjima nijesu saglasni“.

I pretres bio planiran

Krajem juna ove godine, M portal je objavio, pozivajući se na pouzdane informacije, da je tada odlazeći premijer Dritan Abazović tražio od šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića da obezbijedi nalog za pretres redakcije i kompjutera M portala i stana glavne i odgovorne urednice Danice Nikolić. M portal je tada saopštio da je ključni motiv zbog čega je odlazeći premijer insistirao na akciji je Abazovićeva frustracija zbog objavljivanja podataka sa Skaj komunikacija u kojima se pominje odlazeći premijer, kao i tekstova o bivšem direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću, osumnjičenom za učešće u državnom švercu cigareta.

Vujović osudila prijetnje, očekuje reakciju nadležnih

Ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović najoštrije je osudila prijetnje i uvrede upućene urednici M portala Danici Nikolić i njenim koleginicama.

Očekuje, kako kaže, brz dogovor nadležnih organa, ,,jer da bi prijetnji bilo manje, ili ih ne bi bilo uopšte, potrebno je da institucije efikasnije reaguju i da oni koji prijete znaju da će takvo ponašanje biti sankcionisano“.

– Protivim se svakom obliku prijetnji i nasilja, jer prijetnje nijesu samo napad na novinarke i novinare, već i na samu suštinu slobode izražavanja, slobode medija i samu demokratiju. Ne smijemo dozvoliti da budemo država u kojoj se novinari osjećaju nebezbjedno – saopštila je Vujović.

Ona je navela da je dužnost i etika novinara da rade ne u interesu bilo kog centra moći, već isključivo u interesu javnosti.

– Novinari koji časno rade svoj posao, imaju pravo na svoj stav i na njegovo slobodno izražavanje – kazala je Vujović.

Ona je istakla da će u Ministarstvu kulture i medija nastaviti predano da rade na poboljšavanju položaja novinara i novinarki u Crnoj Gori, njihovoj bezbjednosti prije svega, njihovog prava na rad bez pritisaka, njihove slobode izražavanja, u skladu sa etičkim kodeksom novinarske profesije, bez pristrasnosti i bez izuzetka.

– Saglasimo se oko toga da oko nekih tema ne moramo biti saglasni, i to je mjera demokratskog dijaloga. Prijetnje i napadi su prekršajna i krivična djela – navela je Vujović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].