Region zahvatio “crni talas”: U Hrvatskoj 2.242 nova slučaja, Sloveniji 1.963, BiH 1.251, Srbiji 757

0

Alarmantni podaci o broju novozaraženih koronavirusom stižu iz gotovo svih zemalja regiona, a vlasti preduzimaju nove mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze.

Goruće brojke pristigle su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 2.242 nova slučaja koronavirusa, a preminulo je 16 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Prethodno je direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje “Dr Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao da je u posljednja 24 sata u Zagrebu zabilježeno rekordnih 798 novozaraženih, prenosi index.hr.

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 9.745 slučajeva koronavirusa.

Na bolničkom liječenju je 731 pacijent, a na respiratoru su 52 pacijenta.

U Hrvatskoj je ukupno je zabilježeno 33.959 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 429 osoba.

Do danas je ukupno testirano 437.048 uzoraka, od kojih 8.087 u posljednja 24 sata.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 18 ljudi, objavilo je slovensko ministarstvo zdravlja.

Kako navode, broj zaraženih je za 300 viši nego dan ranije.

Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao je na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.

U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Od danas je u Sloveniji na snazi “lockdown” po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedjelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti zavisno od situacija.

Od danas u ponoć zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica…

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina saobraćaja, a od ponedjeljka neće raditi nijedan dečiji vrtić.

Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U Bosni i Hercegovini situacija je danas gora nego juče, jer u poslednja 24 sata potvrđen 1.251 novi slučaj koronavirusa, od 2.694 testirane osobe, a preminulo je 10 osoba.

To je za 72 novopotvrđena slučaja više nego u prethodnom danu, kada je dnevni bilans prvi put prešao 1.000, a testirano je 287 uzoraka manje.

U kantonu Sarajevo potvrđena su 233 nova slučaja zaraze koronavirusom, od 704 analizirana uzorka koji su prikupljani u periodu od 20. do 23. oktobra, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Inače, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je pogoršana, a dodatni problem predstavlja nabavka PCR testova zbog čega su u ovom kantonu primorani posuđivati testove od drugih kantona i kliničkih centara, piše Klix.ba.

U posljednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano su 6.822 osobe, od kojih je 757 bilo pozitivno na virus korona dok su, nažalost, preminule tri osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje nalaze se 23 pacijenta.

Današnji podaci pokazuju skok u broju novozaraženih za 178 pacijenata u poređenju sa jučerašnjim danom, kada je testirano 8.209 ljudi, 579 bilo pozitivno, a troje preminulo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].