Svjetska zdravstvena organizacija: Pustiti virus da cirkulište zbog kolektivnog imuniteta nezamislivo

0

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ocijenila je kao nezamislivo da koronavirus bude ostavljen da slobodno cirkuliše u društvu kako bi stanovništvo, kako su to neki sugerisali, stvorilo zajednički imunitet.

“Nikada u istoriji javnog zdravlja kolektivni imunitet nije korišćen kao strategija protiv neke epidemije, a još manje pandemije. To je naučno i etički problematično”, izjavio je generalni direktor SZO-a Tedros Gebrejesus.

Više od milion ljudi u svijetu umrlo je od koronavirusa od pojave te bolesti u Kini krajem decembra 2019. godine, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Dva puta inficirani

Gebrejesus je rekao da svijet još ne zna dovoljno o imunitetu koji steknu oni koji su imali koronavirus i dodao kako su neki dva puta bili inficirani.

“Većina zaraženih stekne imunitet tokom prvih sedmica, ali još ne znamo da li je taj imunitet jak i trajan, ni da li se razlikuje od osobe do osobe”, dodao on.

Prema njegovim riječima, koncept zajedničkog imuniteta se koristi u nekim kampanjama vakcinacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].