Građanima Crne Gore zabranjen ulazak u EU do kraja septembra

0

 

Državljani Crne Gore i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije, zaključili su danas bez rasprave ambasadori članica EU.

Za sada ostaje nepromijenjen spisak zemalja čiji građani i dalje moraju u karantin ili da obave test za koronavirus – rekli su zvaničnici upućeni u odluku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika EU (COREPER).

Prema toj odluci i za građane Srbije će restrikcije putovanja u EU ostati na snazi do kraja mjeseca.

Glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama je da u posljednjih 14 dana broj oboljelih ne prelazi 16 na 100.000 stanovnika.

U Crnoj Gori danas je potvrđeno još 230 novih slučajeva koronavirusa. Ukupan broj aktivnih slučajeva Covid-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.401, odnosno 381 na 100.000 stanovnika.

EU zasad dopušta da u Uniju putuju državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja – zemalja za koje se smatra da su epidemiološki bezbjedne.

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može donijeti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Restrikcije putovanja mogle bi se ukinuti najranije krajem septembra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].