Crveno, volim te crveno!

11

Crvena rijeka zastava i crvena srca.
Crvena pjesma i himna crvena. Crvena država moja, crvena ljubav i mladost crvena.
Crven trg i nezavisnost crnogorska crvene je boje.
Crven soko i oro na nebu iznad Podgorice.

Toliko ljubavi u tako maloj državi koja je porasla do one zvijezde plave, zvijezde prave.

A kome iz lica ne zrači svjetlost, taj nikada neće postati zvijezda, poručuje Viljem Blejk.

Od svjetlosti sa lica i iz oka crnogorske mladosti, zvijezde ponad Crne Gore veće su i bliže nam bile.

Otvorili su vidik i probili tišinu bolnu svih koji neće Crnu Goru u Srbiji niti Srbiju u Crnoj Gori. Koji neće crkvenu, nego svjetovnu državu.

Onih koji neće prebrojavanja i matematike, formule i količnike po sistemu fotelja više po zasluzi i po sistemu ko pljune dalje i više na Crnu Goru i njenu državnost.

Nebojša, Emina, Predrag, Nemanja poručili su da će se u Crnoj Gori srebriti mjesec i soko, nikad više Srebrenice, niti crne tice.

Onoj ptici koja se u svom letu skamenila 30. avgusta, mladost Crne Gore pronašla je lijek za novi let.

Lećet će krilima crvenim sloboda od Pljevalja do Herceg Novog, od Ulcinja do Komova , Od Žabljaka do Mamule.

Zakleli su se mladi crvenom bojom krvi crnogorske da tica leti ka Lovćenu, a tamo je prosvjetljenje. Gore je luč.

I bi crveno sa zemlje do neba, vile nam gorske i cesarice morske.

Pa ko onda ima smjelosti da ticu u letu skameni, da ugasi luč, da obuzda krvoskok?

Oči, čelo tvoje vrelo na koje se napaja mladost ljubavlju, sa kojeg za sve ima bistre vode i svete vodice.

Za sve kojima je i na Trgu nezavisnosti bila sinoć „Noć skuplja vijeka, od obraza i čovjeka“!

Dubravka Jovanović

11 KOMENTARI

  1. Srce mi je puno kad vidjeh ove divne slike. Snazna poruka je poslata sinoc.
    Ne damo te Crna Goroooo!!!!!
    Svaka cast na dostojanstvenom okupljanju!
    Tako se to radi!

    • Nek je vjecna, al ne iskljucivo pod DPS-om koji dokazano, iz godine u godinu, unistava nasu lijepu Crnu Goru. Neka krenu promjene, neka ocvrsnu institucije u pravom smislu te rijeci pa ce se vlasti mjenjati iz izbora u izbore po zasluzi a ne pod sloganom “Nek je vjecna”, koji izgovoren on strane ljudi koji su u nekoliko godina uspijeli da devastiraju nesto sto je trebalo da bude prava svetinja… narod i priroda Crne Gore, gubi svaki smisao.

  2. Crveno, lijepo, super.
    Ajde sad da se posalje doma ova DPS garnitura koja voli Crnu Goru samo u kampanjama i spotovima i za svoj interes opstajanja na vlasti, a konkretno unistava drzava od prvog dana svoje nezavisnosti (a i prije toga). Dovoljno je samo pogledati kako raste javni dug drzave; on zaista iz godine u godinu postaje sve crveniji i crveniji.
    Po meni patriote treba da se brinu i bore za buducnost Crne Gore u smislu da li ce narod imati od cega da zivi, kako da se zastite drzavni resursi, koja je buducnost nase drzave u opustosenoj i pokranoj ekonomiji bez institucija a ne bakljama uz “Najbolje su crnogorske ajkule”. Drustvo i institucije su izbubile vrijednosti, vec smo robovi lokalnih i stranih tajkuna i stvorenih narko grupa, brzo cemo biti i robovi raznih banaka, fondova i stranih drzava koji ce zvati na naplatu nasih dugova.
    Kad budemo svojoj djeci morali objasnjavat zasto smo dje smo, prije nego se pocnete hvaliti svojim baklja-patriotizmom, priznajte im da ste svjesno dozvolili 30 godina (ili neka bude 15 od kad je DPS vlast uzela sve u svoje ruke upravljajuci nasom jedinom Crnom Gorom) da nam se drzava i drustvo unistavaju pred nasim ocima i nijemim ustima.
    Naravno, ako neko misli da je Crna Gora jedna super drzava i da je sve OK, onda ima puno pravo da slavi i iskaze zahvalnost partiji.

    • Nemamo ni bolje ni ljepse drzave, nasa je, i umjesto da je cuvamo i gradimo, izdajice je dadose u ruke tudjinima, mrziteljima i rusiteljima, i vratise za dan u 90 te.. Vlast treba mijenjati, ali ne po cijenu gubitka gradjanske drzave i povampirenja zlih aveti.. Zaboravlja se da je vodjena mudra politika kojom je CG postedjena bombardovanja, zaboravlja se koliko je hiljada izbjeglica iz Srbije i Bosne prihvatila, zaboravlja se kako je mudra politika sacuvala nase manjine od zla nacionalizma, zaboravlja se nasa regionalna i dobra susjedska saradnja, zaboravlja se jos mnogo drugih istorijski znacajnih koraka koji su odrzali CG u zivotu, vratili joj dignitet , izbavili od statusa kolonije.. Samo se mane vide i kritikuje kriticizma radi..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].