Margarita ante porcos

0

 

Kada pogledaš Risan u “kratkoročnom“ zimskom ruhu ostaneš fasciniran ljepotom zaliva. Ne znaš kada je ljepši kada sve ozeleni na proljeće ili u kasnu jesen kada su prisutni svi mogući kolori i nijanse. Lijep je Risan izdaleka ko god ga slikao, mada je naslovna fotografija ovog članka preuzeta sa FB grupe Risan dijelo umjetničkog fotografa iz Risna.

U jednom starom putopisu naći ćete preporuku za ondašnje turiste da posjete Boku jer ljepota Boke je djelo “sila  božanskih“, dok su ljepote Pariza i Pešte djelo “ruku čovečanskih“.

Čovjek se mora zamisliti šta bi od Risna bilo da ga je kojim slučajem Bog dao Austriji ili Švajcarskoj. Prihodom od turizma hranio bi Risan cijeli okrug od tridesetak hiljada ljudi. Ali eto Risan je pripao ovima koji jesu pa je zato lijep samo izdaleka.

Djela ruku čovječanskih u Risnu su itekako zakazala. Ona nakazna gradnja u Kostanjici nagrđuje vizuru kompletnog risanskoga zaliva i peraških školja.

Turski rt je preuzela Podgorica i mimo svih zakona tamo napraravila objekt u tvrdoj gradnji, a ne montažni.

O domu kulture i drenaži mjesta da i ne govorimo. Gradsko zelenilo MZ Risan asocira na nuklearni napad na Hirošimu 1945. godine.

Novac prikupljen u Risnu od komunalija, boravišnih taksi i sl. bukvalno je nestao iz opštinske kase a zakonski taj novac je namijenjen uređenju MZ Risan.

Hotelu “Teuta“ ne može se prići. Neka sumnjiva družina je preuzela vlasništvo nad hotelom i unutar hotela sve porušila, počupala instalacije. Tim činom su ostavili bez posla radnike hotela koji su preko ljeta znali u hotelu zaraditi kakav takav novac, koji bi im pomogao da sastave kraj sa krajem preko zime.

U skladu sa svojom životinjskom prirodom ista ta sumnjiva podgorička družina ogradila je zemljište u srcu Risna ružnom devastirajućom građevinskom ogradom koja ničemu ne služi jer se radovi na hotelu ne izvode evo već treća godina.

Tako će ta sumnjiva družina i ostatak Risna ostaviti bez prihoda od turizma na isti način kako su ostavili na cjedilu i radnike Teute.

Paradoksalno je da zemljište koje su ogradili prvi vlasnik Teute nikada nije kupio niti ga je platio.

Pitao sam opštinu pismeno šta ćemo i kako ćemo sa tom ogradom da je uklonimo ili da je stavimo pod napon ali nema odgovora. Ni za ogradu, ni za palme, ni za bujice… mutava neka opština.

Iz opštine se samo čuje glas koji Risnu obećava neku sjajnu budućnost. Sadašnjost niko i ne pominje.

A sada pitam rišnjanke i rišnjane: “Do kada ćemo ovo sve trpjeti ??

Hoćete li se rišnjani i rišnjanke složiti svi u jednu lokalnu stranku ili ćete i dalje podržavati ove podgoričke vladare koji putem svojih piona haraju opštinom kotorskom.

Veljko Ćatović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].