Đukanović: Najvažniji interes je da što prije počnu da rade sve kompanije u Crnoj Gori

0
Đukanović u Nikšiću

Najvažniji interes je da što prije počnu da rade sve kompanije u Crnoj Gori, i veoma je dobro da je Vlada pripremila drugi paket podrške, a vjerujem da će uslijediti i treći paket podrške koje će uglavnom biti skoncentrisan na stimulativne mjere svim preduzećima koja su otežano radila ili koja nijesu uopšte radila u vrijeme pandemije, da aktiviraju svoje kapacitete. Na taj način ćemo kao država povratiti svoje partnere, to su privredni subjekti koji će nam pomoći da oživimo našu ekonomiju, da uskoro obezbijedimo dobar tempo rasta crnogorske ekomoije. Kada imamo dobar tempo rasta, to znamo iz prethodnih par godina, ipak se sva pitanja uključujući i pitanja zdravstvene zaštite, i pitanje socijalne stabilnosti neuporedivo lakše rješava, sapštio je nakon posjete Nikšišu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

“Vjerujući da su dobre procjene da ulazimo u smiraj krize izazvane pandemijom korona virusa, potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ja smo danas obišli Nikšić sa namjerom da čujemo najsvježije informacije o epidemiološkoj situaciji u ovom gradu, zatim da provjerimo kako je pandemija i kriza koju je pandemija proizvela djelovala na stanje socijalne stabilnosti u ovom gradu, kakve su najurgentnije humanitarne potrebe i da malo porazgovaramo sa rukovodstvom grada o potrebi sihronizovane aktivnosti na animiranju privrednih subjekata kako bi što spremnije dočekali mjere relaksacije koje preduzima Vlada Crne Gore i kako bi što brže ušli u stanje pune funkcionalnosti i stvaranja dobrog doprinosa nacionalnoj ekonomiji”, rekao je Đukanović.

Istakao je da je veoma zadovoljan onim što je čuo. Nikšić je, prema njegovim riječima, još jednom pokazao tu svoju specifičnost dobre funkcionalnosti, dobre saradnje, odličnog međusobnog razumijevanja i razumijevanja sa državnim organima, tako da danas zaista svjedočim da je prethodni, veoma teški period prevladan kao jedno vrlo specifično iskušenje kroz koje je prošao i ovaj grad i Crna Gora, i kroz koje prolazi ukupan svijet.

“Ono što je dobro, to je da imamo smirivanje situacije, ne samo u ovom gradu nego u Crnoj Gori kada je u pitanju širenje bolesti, i to je najvažnija informacija. Nadajmo se da ćemo disciplinovanim odnosom prema onome što su sugestije nadležnih medicinskih ustanova doprinijeti da zaista ovo bude i potpun smiraj krize, i stvaranju pretpostavki za normalizaciju privrednog i društvenog života u našoj zemlji”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima država je u prethodnom periodu pokazala funkcionalnost, država nijednog dana nije zakasnila sa primanjem ljudi koji su socijalno najugroženiji, čak i bez ove krize, a zna se da je to kategorija penzionera, kategorija korisnika socijalne pomoći ali zato, takođe, da i kada se izađe iz ove krize, da su to najranjivije kategorije crnogorskog društva, to su kategorije koje uglavnom žive zahvajujući dodatnim pomoćima najčešće iz kruga svojih porodica kroz generacijsku solidarnost koja je tradicija crnogorskog društva.

“Nažalost, u ovom periodu zahvaljujući ograničenjima u funkcionisanju kompanija i ta generacijska solidarnost je u značajnom mjeri limitirana. Zato je sada naš najvažniji interes da što prije počnu da rade sve kompanije u Crnoj Gori, veoma je dobro da je Vlada pripremila drugi paket podrške, vjerujem da će uslijediti i treći paket podrške koje će uglavnom biti skoncentrisan na stimulativne mjere svim preduzećima koja su otežano radila ili koja nijesu uopšte radila, da aktiviraju svoje kapacitete, i na taj način ćemo kao država povratiti svoje partnere, to su privredni subjekti koji će nam pomoći da oživimo našu ekonomiju, da uskoro obezbijedimo dobar tempo rasta crnogorske ekomoije, a kada imamo dobar tempo rasta, to znamo iz prethodnih par godina, ipak se sva pitanja uključujući i pitanja zdravstvene zaštite, i pitanje socijalne stabilnosti neuporedivo lakše rješava”, poručio je Đukanović.

“Đukanović je obišao i Opštu bolnicu u Nikšiću u kojoj se liječe pacijenti zaraženi koronavirusom”, ističe se u saopštenju.

Pored predsjednika NKT Simovića, sa predsjednikom Đukanovićem je bio i i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Zdravstvenu situaciju u najvećoj crnogorskoj opštini predstavili su direktori Opšte Bolnice Nikšić, Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku i Doma zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].