1. decembar – Svjetski dan borbe protiv side

1

Svjetski dan borbe protiv side, 1. decembar, okuplja ljude širom svijeta sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj HIV pandemije i demonstrira međunarodnu solidarnost.

Ovaj dan predstavlja jedinstvenu priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i javnozdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da podstaknu cjelokupnu društvenu zajednicu da svima obezbjedi nediskriminatoran i neosuđujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiji, njezi i podršci za osobe inficirane HIV-om.

Od 1989. u Crnoj Gori je od posljedica te infekcije umrlo 60 osoba. Dok je trenutno na terapiji 181 osoba zaražena HIV/AIDS-om, kazala je dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje.

“Trend umiranja polako opada. Danas se sa HIV-om živi i stari, ali pod uslovom da se rano otkrije i da se liječi”, kazala je Marjanović, za TVCG.

Ona je navela i da je u Crnoj Gori liječenje besplatno i da se koristi savremena terapija.

“Trenutno je na terapiji 181 osoba. Sada u ovom periodu, osim kraćih prekida, nijesmo imali prekide u nabavci terapije. Novca za terapije ima, tako da nijesmo imali problema”, kazala je Marjanović.

Ona navodi i da tokom decembra obično imaju više testiranje. “Kroz rad u savjetovalištu, ono što mogu da kažem jeste da straha ima”, ističe dr Marjanović.

Kada govorimo o HIV-u, kako dodaje, ne govorimo o rizičnim grupama već o rizičnom ponašanju.

“Učestalost naših rizičnih ponašanja utiče na to da li ćemo biti zaraženi”, zaključila je Marjanović.

Lani još 26 HIV pozitivnih, četiri osobe preminule

CAZAS: Svjetski je dan borbe protiv HIV/AIDS-a”. U 2019. godini u Crnoj Gori registrovano je 26 novih HIV/AIDS slučajeva, kao i četiri smrtna slučaja od posljedica AIDS-a, saopšteno je iz NVO Cazas. Kažu da je tokom 2019. godine više od 12 miliona ljudi čekalo na HIV tretman, dok je 1,7 miliona inficirano HIV-om tokom 2019. jer nijesu imali pristup osnovnim servisima.

1 KOMENTAR

  1. .DRUGA Gruja dan culo roto vine…čOEK MODERNE IJEVROSKE CRNE GORE-NASLIJEĐENO OD BABE PO TATINOJ LINIJI-FAMILI ESNAF.-ROTOVANJE-…NOS PONOS.?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].