Zoran Stanković: Jačati poljoprivredu i turizam u kotorskoj opštini

3
Kotor

Zoran Stanković

Zoran Stanković

Kako i na koji način sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj stimuliše, posebno razvoj strateških privrednih grana, poljoprivrede i turizma pitanje je Skala radija za Zorana Stankovića, sekretara ovog Sekretarijata.

On je za Skala radio kazao da Sekretarijat obavlja svoju saradnju sa preduzetnicima u cilju pružanja informacija, savjeta, preporuka prilikom registracija privredne djelatnosti na području kotorske opšrine i da preduzetnici obično saradnju ostvaruju preko svojih udruženja.

Kroz donešenje opštinskih odluka omogućeno je svim zainteresovanim subjektima, preduzetnicima da kroz organizovane javne rasprave daju svoje prijedloge, sugestije i mišljenja.

Sekretarijat vodi registar prijava trgovina, prijava zanata, ugostiteljskih objekata, prevozničke djelatnosti, i dr.

Ostvaruje i saradnju sa Javnim preduzećima kroz upravni nadzor.

Kako je intencija da je u kotorskoj opštini u prvom planu razvoj turizma i poljoprivrede, u oblasti poljoprivrede reegistrovana su 22 mala proizvođača, 2 registrovana proizvođača vina i rakije.

Stanković je naglasio saradnju sa NVO Boka u oblasti maslinarstva.

Najveći broj poljoprivrednih površina na području Grblja je urbanizovan tako da je razvoj poljoprivrede usporen.

Većih poljoprivrednih preduzeća i zadruga na području kotorske opštine nema, kaže Stanković koji je posebno istakao da postoji savjetodavna služba kojoj se svi mogu obratiti kada je u pitanju poljoprivreda.

Najveći dio aktivnosti na obezbjeđenju pomoći i kreditnih linija ide preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Turizam je, kao strateška grana takođe u nadležnosti Sekretarijata za razvoj preduzetništva.

Broj registrovanih izdavaoca u privatnom smještaju iz godine u godinu bilježi konstantan rast što znači da se polako, ali uspješno suzbija siva ekonomija u privatnom smještaju, siguran je Stanković.

On je naveo primjer da je broj privatnih izdavaoca u 2008. godine iznosio 230, a ove godine 557 sa kapacitetom od 4.207 kreveta u privatnom smještaju, odnosno 1.144 soba, 616 apartmana i 16 kuća za iznajmljivanje.

Stanković je kazao da je u kotorskoj opštini tokom prvih osam mjeseci boravilo 46.709 turista, što je za 2% više u odnosu na prošlu godinu.

Ostvareno je 272.084 noćenja, što je za 3% manje u odnosu na uporedni podatak iz prethodne godine, zaključio je Stanković.

3 KOMENTARI

  1. Bez vode, a ako je ima slane, sa ispadima iz snabdijevanja elektricnom energijom, bez redovnog i stalnog prigradskog prijevoza, bez komunalnog reda/galama, muzika, jurnjava autima, devastacija svega sto je lijepo i korisno, e svakako da cemo pojacat poloprivredu i turizam u opstini kotorskoj, duboko se jadna nadam !!!

  2. Gospon Stanković,da li imate podatke koliko stranih državljana ,koji imaju sobe…stranove…kuće na području naše opštine…daju usluge mimo zakona..dozvola i plaćanja poreza…. prireza?Ja bih rekao…da više gosti boravi u njihovim odajama nego u svim drugim objektima..uslovno rečeno našim..ovih 557 kamara sa 4.207 kućeta?

  3. Kako mislite da razvijate turizam i sve ostalo kad na vrijeme ne donosite planska dokumenta. Kašnjenje PUP-a Kotora je školski primjer nazadovanja opštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].