Značajna je uloga Kotora u turističkoj ponudi Crne Gore

0
Kotor

Prof.dr Milenko Pasinovic

prof. dr Milenko Pasinović

Za one koji turizam gledaju kroz statističke podatke kao kvantitativne, a ne kvalitativne pokazatelje, Kotor gotovo da ne igra neku značajnu ulogu u turizmu Crne Gore, primjećuje u svojoj analizi prof dr Milenko Pasinović za naš radio.

Možda učešće Kotora od 4,18 odsto u turističkom prometu Crne Gore izraženom u broju noćenja, daje i opravdanje za takvo gledanje, međutim, analiza ostalih statističkih pokazatelja vezanih za ostvareni turistički promet 2009. godine u Crnoj Gori od preko 1,2 miliona posjetilaca i preko 7,5 miliona noćenja govori da je prosječan boravak turista u Crneoj Gori 6, 25 dana, a toliko je i u Kotoru, čija se turistička ponuda preteženo bazira na kulturnoj, zabavnoj i manifestacionoj ponudi.

Kada bi se kao turisti računali učesnici kruzing putovanja, njih oko 150 hiljada prošle godine i učesnici jahting turizma, njih preko 5 hiljada, ne ubrajajući učesnike ekskurzija i izletnike, Kotor bi znatno popravio svoje učešće na rang listi turističkog prometa Crne Gore.

Kotor ostvaruje učešće od oko 35 odsto prometa kruzera na istočnoj Jadranskoj obali, primjećuje dr Pasinović.

S tim u vezi Kotor je grad u kojem sezona traje 9 mjeseci, od marta do novembra kada je u pitanju nautički turizam.

Ono što je veoma bitno je učešće Kotora u dužini boravka i noćenja inostranih turista koji ostvaruju učešće u prometu tirista za 4,83 odsto više od crnogorskog prosjeka, a u noćenjima za preko 6 odsto iznad prosjeka iste kategorije turista u Crnoj Gori.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].