Zlatna mimoza za “Kako su me ukrali Njemci” Miloša Radivojevića

0

Velika zlatna mimoza – Gran pri jubilarnog 25. Filmskog Festivala Herceg Novi, od skora Montenegro Film Festivala, po odluci žirija, pripala je filmu “Kako su me ukrali Njemci” Miloša Radivojevića, koji je i najbolji reditelj.

Branku Baletiću su uručena dva priznanja – specijalna nagrada žirija za film “Lokalni vampir” i nagrada “Milan Žmukić”, Željko Sošić je laureat priznanja Fondacije “Živko Nikolić”, a Nemanja Bečanović – za doprionos crnogorskom filmu, saopšteno je iz direkcije festivala.

Dobitnica Zlatne mimoze za najbolju žensku ulogu je Jelena Đokić, za lik Jelene koji je tumačila u Radivojevićevom ostvarenju, a u obrazloženju se navodi da je nagradu zavrijedila “maestralnim plovljenjem kroz široki spektar osjećanja lika koji tumači, za tanano, nijansirano igranje svim sredstvima glumačkog izraza, za vanserijsku skalu dubokih promjena u jednom jedinom krupnom planu”.

Na sjednici zvaničnog žirija 25. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, održanoj 6. avgusta 2011. godine u Igalu, nagrade je dodijelio jednoglasno.

U obrazloženju Velike zlatne mimoze filmu “Kako su me ukrali Njemci” reditelja Miloša Radivojevića, žiri ističe da je “pred sobom imao čisto remek djelo moderne evropske kinematografije: snažnu, potresnu, pametnu i plemenitu sagu, koja je ne samo auotobiografija jednog velikog umjetnika, već i čitavog našeg regiona, države i skupine država i ideja, od njihovog sastajanja, ratovanja do raspada, autobiografija o drugima, o svima nama”.

Radivojeviću je pripala i Zlatna mimoza za režiju, dok su istu nagradu za najbolju mušku ulogu podijelili Tihomir Stanić za ulogu Dabe u filmu “Neprijatelj” reditelja Dejana Zečevića, i Jordan Simonov za ulogu Mirse u filmu “Pank nije mrtav” reditelja Vladimira Blaževskog.

Najbolji scenario, po odluci žirija, je “Neprijatelj” čiji je autor Đorđe Milosavljević, dok je Zlatna mimoza za najbolju kameru pripala Radoslavu Vladiću za film “Kako su me ukrali Njemci”.

Žiri je reditelju Branku Baletiću dodijelio specijalnu nagradu za film “Lokalni vampir” i to “za objedinjavanje autentičnog autorskog prosedea i komunikativnosti bioskopskog filma”.

Takođe, Baletiću je pripala i nagrada “Milan Žmukić”, koju tradicionalno dodijeljuje Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival za ukupan doprinos Festivalu. Reditelj “Posljednjeg dana”, trećeg crnogorskog filma prikazanog na ovogodišnjem festivalu, Nemanja Bečanović, dobitnik je nagrade  za doprionos crnogorskom filmu.

– Nagrada Fondacije “Živko Nikolić” za osoben pristup filmskom izrazu dodjeljuje se Željku Sošiću za film “Mali ljubavni bog”. U svijetu tranzicijske pravde, gdje su moralna pitanja i norme postali odbačeni i surovo ismijavani, ovaj mladi reditelj svojim originalnim autorskim pristupom, delikatnim radom sa glumcima, beskompromisno, ali i izrazito zrelo stvara jedan poetski svijet u kojem su sloboda, moral i odgovornost pojedinca od presudne životne važnosti. Žiri smatra da je Željko Sošić pravi predstavnik novog doba crnogorske kinematografije, koja se, upravo u ovim važnim godinama, pred nama stvara – navodi se u obrazloženju odluke.

Tradicionalno, Galerija “Katurić”, vlasnika Toma Katurića, i ove godine je najboljoj glumici po odluci žirija, Jeleni Đokić, poklonila umjetničku sliku.
 
preuzeto: Portal Analitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].