Živković: Epidemiološka situacija preozbiljna, prijeti kolaps sistema

0

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je preozbiljna, bližimo se cifri od dva odsto oboljelih od ukupnog broja stanovnika, saopštio je infektolog Milovan Živković za Radio Crne Gore.

On smatra da bi s obzirom na epidemiološku situaciju mjere trebalo da budu rigoroznije.

“Situacija je preozbiljna. Crna Gora po broju stanovnika zauzima jedno od vodećih, ako ne i prvo mjesto po broju oboljelih u Evropi. Nepoštovanje mjera doprinijelo je takvoj situaciji”, kazao je Živković.

Podsjeća da se na početku epidemije govorilo o tome da jedan odsto oboljelih od ukupnog broja stanovnika prijeti mogućem kolapsu zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

“Trenutno imamo oko devet hiljada inficiranih, a ja sam ubijeđen da je taj broj i veći,” naveo je on.

“Bližimo se cifri od dva odsto oboljelih. Sve to pada na leđa malog broja zdravstvenih radnika. Plašim se da će doći momenat da sa pacijentima neće imati ko da radi”, istakao je on.

Osvrnuo se i na to što se pojedini protive da preduzmu mjere veće discipline, ali ističe da nije epidemiju u Kini pobijedio neki lijek nego upravo poštovanje mjera.

“Nijesu predložene mjere dovoljne s obzirom na situaciju. Ja se nadam nekom boljem scenariju, ali me ne bi začudilo da nakon 1. decembra mjere budu produžene. A i vrijeme je respiratornih infekcija, tako da vjerujem da će se epidemija nastaviti,” zaključio je Živković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].