Živko Nikolić mislilac poštenja – aristokrata duha

3
sa omaža Živku Nikoliću

Omaž Živku Nikoliću

sa omaža Živku Nikoliću

Potreba za ljepotom istine možda mu je obojila oči tugom, mogao bi biti najkraći komentar sinoćneg omaža posvećenog Živku Nikoliću, tom svojevrsnom slikaru kotorske mistike i bestijalnosti, kotorskih kiša, dubine i metafizike.

A slavni režiser je govorio da su na njega veliki uticaj izvršili slikari Lubarda i Rebrant, podsjetio je u svom slovu posvećenom Nikoliću, dr Dragan Starović u ime domaćina kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković“.

“Još za života Nikolić je postao klasik i kada je snimao, snimao je na crnogorskom tlu u većem dijelu u ruralnim, ali i u primorskim djelovima Crne Gore, duboko noseći u sebi pečat rodnih Ozrinića. Njegove riječi su upravo te, da čovjek nosi pečat zavičaja, nosi svoje zavičajno breme kao opterećenje. Stalno ima potrebu da ga se oslobodi, a istovremeno, bez tog zavičaja ne bi značio ništa. Čovjek koji ne voli svoj zavičaj ne voli ni ljude ni sebe. Otuda i potreba da ga slikamo i pokažemo drugim ljudima. Rastuži me, govorio je Živko Nikolić, što ponekad vidim da se pojedini ljute što drugačije slikam Crnu Goru. Svako ima pravo na svoju Crnu Goru, onakvu kakvu je vidi”.

U svojoj impresiji Starović je izdvojio kultni Nikolićev film “Beštije“ sniman u Kotoru i o Kotoru za koji je kazao da je to jedno Felinijevsko oko.

“Prepoznao sam u Beštijama emotivno prisjećajući se jedan svijet koji je odlazio, sa jakim pečatima da ne kažem posljednje kotorske građanštine. Podsjetio me na mirne, stare Kotorane sa svojim starim iznošenim veštitima čiji miris naftalima i danas osjećam“, kazao je Starović, podsjetivši da je u filmu igrao i popularni kotorski glumac Suljo.

To je mogao da uradi samo čovjek koji je bio mislilac poštenja, kazao je on.

“Potreba za ljepotom istine Nikolića je tjerala na stvaranje. Karakteran do savršenstva, tako oštro odijeljen od mnogih slabića, imao je visoke osobine da osjeti kako plemenitost znači stradanje i ponekad i usamljenost. Takav je i umro, častan i ponosan, drugi manje vrijedni od njega ali nametljivi bili su popularniji od Živka, ali njegovi poštovaoci bili su izabrani”.

Aristokrata duha nalazio je malo njih koji su ga ispravno shvatili, poručio je na kraju svoje nadahnute i duboke impresije dr Dragan Starović.

Zahvaljujući ovom omažu njegovom ocu u Kotoru, Petar Nikolić se, kako je kazao, najviše zahvalio Živku uramljenom u slici koju je mlađi Nikolić naslikao.

Iako uramljen Živko sjedi sa nama, a on  i zaslužuje da bude u ramu, kazao je Kotoranima njegov sin Petar.

On je slikajući portet oca imao potrebu da prenese svijet i doživljaj.

Portret  inače zanima što se krije iza očiju u ljudskih usana.

U razbarušenoj, koloritnoj kompoziciji, Petar je pokušao izvinjavajući se kako je kazao Lubardi, da nađe što je to u Živkovim očima i iza njih.Osjećanje tuge zbog jednog iznevjerenog svijeta koje je Živka preplavljivalo čitavog života.

To nešto je Živko sa svojih 25 godina baš kao Ćento u Beštijama, prije 50 godina napisao sakrio u škrinju i bacio je u more.

Te svoje misli u rokovniku je oročio na 50 godina.

Petar Nikolić je u Kotoru saopštio da će 2016. godine u saradnji sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković“ objaviti knjigu pod nazivom “Sreće i ljubavi“ i promovisati je baš u Kotoru.

Slika, portret Živka Nikolića je prodajna, a prihod će ići u fondaciju “Živko Nikolić“ poručeno je sa omaža na kome su  prikazane “Beštije“, prvi u serijalu filmova koji se ovih dana prikazuju u kotorskom kinu “Boka“.

3 KOMENTARI

  1. U bijedi je otišao a duhom bio kralj! Mi smo lažnog morala dvojni i prevrtljivi o tome je pisao i filmove stvaro ovaj velikan naše kinematografije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].