Zirojević: Nastavak kampanje nosilaca vlasti protiv Pobjede

0
Nikola Zirojević Foto: AplusTV

inistar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odgovorio je poslaniku Socijaldemokrata Nikoli Zirojeviću, kada je 25. januara saopštio – komentarišući tekst Pobjede u kojem je upozoreno da je za šefa obezbjeđenja angažovao policajca osuđenog za zlostavljanje – da su to za njega tekstovi „koji nose kodno ime ‘raša’, u zavisnosti od akcentovanja“, nije mislio na novinare Pobjede već na određene kriminalne strukture i da su one i primile tu poruku?!

Kako je Pobjedi juče kazao Zirojević, Šaranović ga je pozvao telefonom i bio je decidiran „da se izjava ni u kojem segmentu nije odnosila na novinare Pobjede, te da mu nikad ne bi palo na pamet da, sa pozicije koju obavlja, borbu protiv bilo kojeg novinara vodi na taj način“.

POVEZIVANJE SA MAFIJOM

– Kazao je da je pod onim što je rekao u izjavi mislio na određene kriminalne strukture koje, otkako je stupio na funkciju, vode medijsku kampanju protiv njega te da je, na taj način, njima poslao poruku i da su je oni primili. Dakle, da se to nije odnosilo na vas kao novinare, nego na ljude iz svijeta kriminala – rekao je Zirojević.

Šaranović mu je, dodaje on, kazao i da u ANB-u ne postoje dosjei koji se vode za novinare.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Zirojeviću je u pisanoj formi odgovorio Boban Stanović, šef kabineta direktora Borisa Milića koji ga je uputio da „predmetni zahtjev, u ustanovljenoj proceduri“ delegira skupštinskom odboru za bezbjednost i odbranu, čiji je član.

– Ovakav odgovor ANB-a je pokušaj izbjegavanja davanja odgovora što sad kod mene budi još veću sumnju da, iako sam od ministra unutrašnjih poslova Šaranovića informisan suprotno, ipak postoji mogućnost da u tajnoj službi zaista postoje određeni dosjei za koje možda ni sam ministar ne zna. Svakako ću istrajati na tome da dobijem odgovore i uputiću Agenciji pitanja preko Odbora – kaže Zirojević.

On je Šaranovića i Milića pitao da li u ANB-u postoji dosje sa kodnim imenom „Raša“ i da li se taj dosje odnosi na nekog od novinara i o kojem se licu odnosno licima radi? Tražio je i da mu odgovore, ukoliko postoje takvi dosjei, ko je, kada i zbog čega naložio njihovo formiranje? Zahtijevao je i odgovor na pitanje po kojem osnovu ministar unutrašnjih poslova ima pristup tajnim dosjeima ANB?

Na naše pitanje kako komentariše činjenicu da je Šaranović u svom odgovoru Pobjedu sada, drsko i tendenciozno, doveo u vezu sa kriminalnim strukturama Zirojević kaže da vjeruje da on, vjerovatno, pokušava da „na taj način odgovori na eventualne pokušaje pritisaka kojima bi mogao biti izložen“.

– Međutim, povezivanje bilo kojeg medija sa takvim strukturama neprihvatljivo je, prilično je opasno i ne smije da bude manir bilo kojeg državnog funkcionera – upozorio je on, uz konstataciju da je „Pobjeda, nažalost, u kontinuitetu na udaru ljudi iz vlasti“ i da je ovo svojevrstan nastavak kampanje protiv našeg medija.

Danilo Šaranović (FOTO: Vlada Crne Gore)

STAZAMA ABAZOVIĆA

Kategoričan je da se sa tom praksom mora prestati, jer je to grubi atak na slobodno novinarstvo.

– Zbog istraživačkih tekstova Pobjeda i njeni novinari i novinarke targetiraju se sa najviših pozicija moći u državi, a takve ispade konstantno je imao predsjednik izdajničke 43. vlade koji je, čvrsto vjerujem, ohrabrio i brojne druge donosioce odluka da se na takav ili sličan način obračunavaju sa medijima. Ta praksa mora biti prekinuta i svi mi koji se bavimo politikom, bilo iz vlasti ili opozicije, moramo stati u zaštitu bilo mediju sa kojim se na ovakav način neko pokušava obračunati – poručio je Zirojević.

Naglašava da bi vlastima bilo „mnogo primjerenije da pozicije moći na kojima se nalaze iskoriste ne bi li stali na kraj konstantnim kampanjama širenja nacionalne i vjerske mržnje koje vode pojedini mediji, a kojima se ne zna ni osnivač, ni urednik, ni autori takvih tekstova“.

– Što se mene lično tiče, ali i partije kojoj pripadam – Socijaldemokrata Crne Gore, za nas je Pobjeda kredibilan medij čiji je doprinos u raskrinkavanju nepočinstava „oslobodilačkih“ vlasti u posljednjih tri i po godine nemjerljiv. Uvjeren sam da će, upravo zahvaljujući i Pobjedi, ta nepočinstva konačan epilog dobiti i pred nadležnim državnim organima – poručio je Zirojević.

Nakon što, po preporučenoj proceduri, dobije konkretan odgovor iz Agencije za nacionalnu bezbjednost na pitanja koja im je uputio Zirojević će, kako kaže, ukoliko procijeni da je potrebno, tražiti da se o temi formiranja dosjea o novinarima razgovara i na Odboru za bezbjednost i odbranu.

Zirojević je Šaranovića i Milića pitao da li u ANB-u postoji dosje sa kodnim imenom „Raša“ i da li se taj dosje odnosi na nekog od novinara i o kojem se licu odnosno licima radi? Iz Anb-a mu je u pisanoj formi odgovorio Boban Stanović, šef kabineta direktora Borisa Milića koji ga je uputio da „predmetni zahtjev, u ustanovljenoj proceduri“ delegira skupštinskom odboru za bezbjednost i odbranu, čiji je Zirojević član

Pobjeda je 24. januara objavila tekst da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović na poziciju šefa svog obezbjeđenja imenovao policajca Vuka Vukovića, osuđenog za brutalno zlostavljanje. On je tokom policijske racije na Cetinju, u julu 2021. godine, vlasnika kafića, ničim izazvan, gazio cokulom i udarao, sve dok ga nije sklonio kolega. Osuđen je u januaru 2022. godine na četiri mjeseca kućnog zatvora.

Šaranović je sjutradan novinarima kazao da je pročitao „u nekim medijima pretenciozne tekstove“.

– I imajući u vidu da znam iz kog miljea dolaze, to su za mene tekstovi koji nose kodno ime „raša“, u zavisnosti od akcentovanja. To je kodno ime tog teksta – precizirao je on.

UDAR NA MEDIJE

U nastavku izjave pokušao je da odbrani imenovanje policajca Vukovića, relativizujući činjenicu da je primijenio brutalnu silu na čovjeka koji mu nije pružao otpor.

Nakon Šaranovićeve izjave reagovali su iz Centra za građansko obrazovanje s porukom da ministar mora odgovoriti da li, i ukoliko da, zašto i za čije potrebe novinari imaju kodna imena i tajne dosjee.

– Sloboda izražavanja i sloboda medija je osnovni postulat svakog demokratskog društva. Svaka vrsta ovakvog pritiska na medije i medijske poslenike je nedopustiva, a posebno ako to može imati i mizogini karakter, kako se onim „kodnim imenom“, koje je ministar naveo, upućuje – kazao je tada direktor Centra za razvoj u CGO-u Damir Nikočević, podsjećajući Šaranovića da je „u demokratskom društvu neupitno pravo medija da sumnjaju i otvaraju pitanja od javnog značaja, kao što je neupitna i obaveza svakog ministra, kao najviših javnih funkcionera, da na sva ta pitanja i odgovaraju, ma koliko ona bila potencijalno neprijatna po njega ili njegovo okruženje“.

Oglasili su se tada i iz Akcije za ljudska prava s porukom da su novinari u ovom slučaju opravdano problematizovali istinite činjenice i djelovali u okviru slobode izražavanja.

– Postupali su u skladu sa svojim Etičkim kodeksom prema kome su dužni da kritički posmatraju „nosioce društvene, političke i ekonomske moći“ kada izvještavaju o njima u interesu javnosti – saopšteno je iz HRA.

Ministar Danilo Šaranović međutim, kako proizilazi iz odgovora koji je dao Zirojeviću, nije savladao lekcije demokratije i nastavlja, u maniru najgorih autoritarnih režima, da targetira slobodne medije.

Šaranović ne da Vukovića

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je poslaniku Nikoli Zirojeviću da stoji iza odluke o imenovanju osuđenog policajca za zlostavljanje – Vuka Vukovića za šefa svog obezbjeđenja.

– Rekao mi je da isto tako stoji i iza svakog časnog i poštenog policajca, te da ne misli da je činjenica da je osuđivan za prekoračenje ovlašćenja sporna. On smatra da se radi o krajnje časnom i poštenom čovjeku, koji se nije krio ni iza koga, već se sam prijavio i podnio teret toga što je uradio. Rekao mi je i da policija prilikom pretresa, i uopšte djelovanja kada su u pitanju BIL (bezbjednosno interesantna lica), mora postupati tako da prvenstveno štite svoju bezbjednost, te su stoga protokoli drugačiji, pa se vrlo često desi da službenici budu žrtve optužbi za prekomjernu upotrebu sile – prenio je Pobjedi ono što mu je kazao Šaranović.

Sagovornik Pobjede, kako kaže, razumije istrajnost ministra da stane u zaštitu jednog od svojih najbližih saradnika, ali smatra da je nedopustivo da se osuđivani policajci imenuju na značajne pozicije.

– Na taj način se šalje loša poruka i javnosti, ali i drugim službenicima da je nasilje adekvatan način postupanja onih koji bi trebalo da budu zaduženi za očuvanje bezbjednosti svih građanki i građana – zaključio je on.

Iz nevladinih organizacija Centar za građansko obrazovanje i Akcija za ljudska prava ranije su upozorili da imenovanje osuđivanog policajca za šefa obezbjeđenja ministra Šaranovića nije prihvatljivo. Oni su posebno ukazali na nedopustiv pokušaj Šaranovića da relativizuje torturu kojoj je njegov šef obezbjeđenja izložio vlasnika lokala na Cetinju u kojem je rađena racija.

Šaranović je rekao kako je nalaz vještaka sudsko-medicinske struke pokazao da osoba koja je bila žrtva Vukovićevog zlostavljanja nije zadobila tjelesnu povredu.

– Lice je zadobilo crvenilo kože u predjelu desnog ramena, što samo za sebe ne predstavlja tjelesnu povredu – objasnio je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].