Ži Žaolin: Saradnja Kotora i Xi’ana imaće uzlaznu putanju

3
Kineski ambasador u Podgorici sa gradonačelnicom Kotora

Ambasador Kiine

U okviru programa Kotorskog festivala pozorišta za đecu, sinoć su na ljetnjoj pozornici kotorane i goste oduševila djeca  kineskog grada Xi’ana.

Muzikom, ritmikom i pokretima posjetioci su osjetili dah i duh Kine, bogatstvo slavne istorije, tradicije i kulture kojom se naši kineski prijatelji s pravom ponose.

Interesantnom igrokazu prisustvovao je i ambasadom Narodne Republike Kine u Podgorici  Ži Žaolin.

Iskoristili smo priliku da ga pitamo za utiske i kako vidi nastavak saradnje Kotora  i Xi’ana.

  • Ekselencijo, djeca Xi’ana večaras oduševila publiku. Vi ste najzaslužniji što je došlo do uspostavljanja prijateljskih odnosa između Kotora i Xi’ana. Prepoznali ste univerzalne vrijednosti Kotora.  Kotorska delegacija imala je nedavno priliku da se uvjeri u gostoprimstvo Kineza, posebno prijatelja u Xi’anu. Kakvi su Vaši utisci večeras?

Program je veoma dobar i to predstavlja veoma dobar početak saradnje Kotora i Xi’ana. Ne bih rekao das am najznazslužniji za uspostavljanje saradnje naša dva grada jer je gradonačelnica Ćatović izrazila želju a ja sam bio most, uspostavio vezu između između njih i sada dva grada imaju jaku želju na nastave saradnju a ovo večeras video kao početak uspješne saradnje.

  • Saradnja je počela razmjenom kulturnih programa. Što očekujete u vremenu koje slijedi?

Pa svakako ćemo nastaviti saradnju na polju kulture, ali i na sportskom planu. Dobro znamo da vi imate razvijen vaterpolo a mi tu baš nemamo dobre rezultate. Tu su i velike mogućnosti na polju turizma i uopšte privredne saradnje. Mislim da uz dalje produbljivanje međusobnog upoznavanja saradnja će se logično produbljivati.

  • Koliko je ovo primjer da odnos velikog i malog ne predstavlja prepreku za kvalitet međusobnih odnosa?

Tu apsolutno nema nikakvih prepreka. Svaka zemlja, bez obzira kolika je potpuno je ravnopravna, bez obzira na veličinu. Naše je shvatanje takvo. Primjer je da Kina sa Crnom Gorom razvija izuzetno dobru saradnju. Uvijek nađemo zajednički jezik. Dobro sarađujemo i na međunarodnom a ne samo bilateralnom planu, tako da veličina zemalja za nas ne predstavlja ništa.

  • Kina je pokazala da je iskreni prijatelj Crnoj Gori. Vaša iskustva su nam dragocjena jer je vaš privredni rast izuzetan.

Pa dobro. Na tom planu možemo međusobno učiti. Svaka zemlja ima svoje iskustvo. Kina je velika. Zadnjih tridesetag godina ubrzano se razvija. Volimo da dijelimo naše iskustvo sa onima koji su zainteresovani ali i da nađemo ono što je korisno za kineski razvoj.

djeca Xi ana oduševila publiku
prelijepo
yajednička fotografija

3 KOMENTARI

  1. Samo polako Kotorani. Kad se primi prvi Kinez za koju godinu necete znati dje ste. Bolje vi je pocnite odma da ucite kineski. Za pocetak NJI HAO MA – kako ste!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].