Željko Rutović: Svaka sloboda je ograničena slobodom drugog čovjeka

1
Željko Rutović

Željko Rutović

Sloboda izražavanja, informisanje je temeljno ljudsko pravo i pokretač dekomokratskog razvoja, civilizacijskog progresa i vrlo je važno da je i samo novinarstvo objektivno, profesionalno, nepristrasno i da je zasnovano na činjenicama.

Ovo je za Skala radio, povodom 2. novembra, međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, izjavio Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije.

“Sve van toga je kočnica demokratskog progresa jednog društva. Prilika ja za podsjećanje zbog velike moći i uloge koje mediji imaju da je sva ta sloboda skopčana sa odgovornošću prema javnosti, a s druge strane  na svim državama, pa i na Crnoj Gori je da  multiretorske javne politike obezbijede normativne, institucionalne i bezjednosne garancije za nesmetan rad novinara i njihove uloge u demokratskom društvu. Imajući tu činjenicu u vidu u skladu i kontekstu aktuelne pregovaračke pozicije i pristupanja Evropskoj uniji, Vlada CG je formirala multiretorsku komisiju za ispitivanje svih slučajeva nasilja nad novinarima u okviru pregovaračkog poglavlja Akcionog plana 23”, naveo je on.

To je prema riječima Rutovića važan momenat i opredjeljujuća činjenica za nastavak sveukupnog ambijenta zaštite novinara u Crnoj Gori.

Procesuiranje napada na novinare iz ugla Ministarstva kulture, kaže Rutović, je pitanje od posebne demokratske važnosti, gdje nadležne institucije treba da istraže sve slučajeve nasilja nad novinarima i na taj način stvore garancije za njihovu bezbijednost.

“Svaka sloboda je ograničena slobodom drugog čovjeka, a na žalost za nama su i dani koji su obilježeni protestima u Podgorici kada se vidjelo da je sloboda kao demokratsko pravo na okupljanje pokušala sankcionisati pravo na slobodu izražavanja dijela medija u CG, grubim napadima i nasrtajima na neke medije, kao što je to TV Pink i još nekim. Za očekivati je da te ružne slike budu naša prošlost, uz adekvatan odgovor svih subjekata društva”, rekao je on.

Zaključak koji nameće aktuelni trenutak, kazao je Rutović, je istraga nad svim slučajevima nasilja nad novinarima i nastavak aktivnih javnih politika kroz matična pregovaračka polja, kako bi se na najbolji način osvojili evropski standardi na ovom planu.

1 KOMENTAR

  1. Sloboda je u Crnoj Gori shvaćena kod dijela na žalost političara kao demokratski način nasilja, tuče, nereda, kao u PG prije 15 dana. Nema tu demokartije nego se zna što i kako sa onima koji ne priznaju svoju državu i koji nogama idu na nju i njene institucija.To ne može ni u Rusiji ni u Americi što u zemlji čuda može.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].