Željko Rutović: Insistiranje na smjeni uređivačkog tima Javnog servisa nije politički nego politikantski čin

2
Željko Rutović

Željko Rutović

Više od pet sati trajala je diskusija Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces posvećena medijima, prvenstveno Javnom servisu.

Pitanje funkcionisanja Javnog servisa je jedna od tačaka neslaganja između DPS-a sa jedne strane i Demosa, URA i SDP-a sa druge.

DPS ne pristaje na smjenu uređivačkog tima RVT Crne Gore, jer je to, po njima direktno miješanje u nezavisnost medija.

Svima koji prate ovu oblast jasno je da ne postoji zakonska mogućnost po kome bi se partijski kontrolisao rad Javnog servisa kao i partijska kontrola privatnih medija.

Direktno miješanje polituke u nezavisnost rada javnog radio difuznog servisa RTCG, miješanje u nezavisnost Agencije za elektronske medije je je u direktmnoj suprotnosti sa osnovnim evropski standardima slobode medija i demokratije, kazao je za Skala radio Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije.

To su, kazao je on, prve stranice pregovaračkih polja države Crne Gore koja, na današnji dan, u medijskoj oblasti i matičnim pregovaračkim poglavljima nema otvorenih pitanja, posebno ne u dijelu kako je notira opoziciona javnost.

Stavovi i zahtjevi opozicije u dijelu smjene uredništva RTCG, miješanje u nezavisnost rada Agencije za elektonske medije, izvorno su nedemokratski po svom sadržaju, karakteru i cilju.

Oni, kaže Rutović, nemaju utemeljenje u evropskoj komparativnoj praksi u bilo kom standardu.

Naše zakonodavstvo je usklađeno sa evropskim i ocijenjeno kao dobro od strane Evropske Komisije.

U 2014. i 2015 godini su naši zakoni čitani i testirani i kao takvi nemaju ni jednu primjedbu.

Rutović je siguran da se radi o par ekselans političkom pritisku, jer smjenu direktora i uredništva RTCG, shodno upravo evropskim zakonima 2008. godine koje su glasali neki od predstavnika koji danas sjede u parlamntu.

To je jasno definisano i to pravo jedino i samo daju savjetu Javnog servisa kao krovnom tijelu te medijske kuće.

Zato je ovo, po riječima Rutovića, samo tvrđenje pazara za političku utakmicu u Crne Gore.

“Iz ugla standarda medijskog zakonodavstva, teza koja se provlači da bi trebalo revidirati strukturu članova Savjeta vještačkim upumpavanjem nekih članova iz redova NVO je klasičan politikanski čin. On kao takav nema utemeljenje iz dva razloga. Prvo zato što su u postojećem sastavu Savjeta RTCG, od 9 članova, 4 predstavnici NVO. Dva iz oblasti ljudskih prava, jedna iz oblasti kulture, jedan iz oblasti medija, što je procentualno 44,44 %. Nećemo valjda reći da NVO u Crnoj Gori čini većinu crnogorskog društva. Ovdje se radi o derogiranju  i smisla i cilja javnog interesa, i Javnog servisa i same Agencije, kao i želja da se kroz neke NVO vještački promijeni struktura koja bi faktički i politički preuzela kontrolu nad RTCG“, jasan je Rutović.

U političkim pregovorima je, po njegovim riječima važno da se naglasi što je evropski standard a to što je politička percepcija. To što bi se mnogi rado latili uređivanja RTCG je isključivo politički cilj.

“Dozvolimo da institucije i u ovom smislu rade svoj posao. Na taj način  ćemo najbolje poštovati ono što jeste naš bazni osnov pregovora sa EU“, poručio je Rutović.

Kada je u pitanju Agencija za elektronske medije, tu takođe nema ni jednog osnova koje tretira prijedlog dijela Radne grupe jer je to tijelo politički, institucionalno i finansijski nezavisno.

Ne finansira se iz državnog novca i u njegovom Savjetu ne sjedi ni jedan predstavnik državnih organa, već je to široka baza civilnog društva, NVO, Univerziteta itd..

Takođe je potrebno, kaže Rutović podspješiti principe samoregulacije i da na bilo kom spisku lijepih želja ne kvalifikujemo medije sebi poželjne i nepoželjne.

Crna Gora je otvoreno društvo i svako dalje posezanje za urušavanjem nezavisnosti jeste antidemokratski čin i urušavanje i RTCG i Agencije za elektronske medije.

Riječ je, kaže Rutović, ne o političkom nego o politikanskom činu.

Zahtjev koji  Evropska komisija u matičnim pregovaračkim poljima u kontinuitetu upućuje prema zvaničnoj Crnoj Gori je podspješivanje i garancija finansiske održivosti RTCG kao garanta sveukupne nezavisnosti ove kuće.

Jedini zahtjev u tom kontekstu, podvlači Rutović, jeste finansiska nezavisnost.

Vlada Crne Gore je 2014. godine uradila normativni model kojim se podspješuje finansijska održivost i nezavisnost RTCG ali, do današnjeg dana taj prijedlog stoji u skupštinskim fijokama i još nije dočekao svjetlost dana.

Da li je to zalaganje za nezavisan rad Javnog servisa, zapitao se Rutović.

2 KOMENTARI

  1. Mediji su čudo i umnogome kreiraju svijet . Znaju to i Krivokapić i Mandić s tim što je ovaj prvi do juče uticao na kreiranje zakona posred parlamenta.A sad ko ja ?jesam li to ja itd.Ovi drugi bi serbske i ruske medijske kuće u Cg da joj ruše državnost.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].