ZELENO SVJETLO MARADONE: Kako je tekla šema šverca cigareta, Novović ćuti o vezama sa Davidovićem

0
Foto-Vlada-Crne-Gore

Transkripti koji prethodnih dana kruže crnogorskim javnim prostorom otkrili su šemu šverca cigareta u Crnoj Gori u periodu od 2021. godine do 2023. godine. Iako se u toj švercerskoj šemi pominju osobe poput Stevana Simijanovića, Miodraga Dake Davidovića i Dritana Abazovića koga u skaj prepisci oslovljavljaju kao Maradona, za sad su jedino procesuirani Ilija Vasović, koji je uhapšen prije nekoliko dana i Aleksandar Mrkić koji se nalazi u bjekstvu.

Zašto je Specijalno državnog tužilaštvo (SDT) ćutalo godinu dana i nije preduzelo ništa, a transkripti su ugledali svjetlo javnosti objavom portala Libertas, pitanja su na koje portal Standard danima ne dobija odgovor SDT-a i Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT). Zid ćutanja SDT-a i VDT-a isturen je i za pitanja u kakvim je odnosima Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sa pojedinim članovima porodice biznismena Dake Davidovića.

Pojašnjenja radi, Davidović, Abazović i Simjanović se posredno pominju u objavljenim transkriptima i nije poznato da li postoje drugi dokazi da su učestvovali u švercu cigareta. Međutim, praksu hapšenja po principu – „pomenut si u skaju“, pokrenuo je sam Novović, koji je sada da testu da li će i u slučaju osoba, koje javnost dovodi u posrednu vezu sa njim, ostati dosljedan sada već ustaljenom sistemu.U objavljenim transkriptima se pominju i cigarete, koje su zadržane u Luci Bar, imena službenika, do kojih je navodno teško doprijeti da bi kamioni sa vrijednom robom nastavili krijumčarski put – da li je riječ o cigaretama koje su zaplijenjene, pa kasnije umjesto u spalionici završavale u kamionima za dalji transport istraga još ne daje rezultate. Podsjetimo se da je u akciji Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) otkriven taj krijumčarski lanac u oktobru 2022. godine, u kojem je za jednog od organizatora tada označen direktor Uprave poreza i carina Rade Milošević, a bilo je najava da će istraga doći i do još nekoliko funkcionera URA-e. Ubrzo nakon toga, tadašnji premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na volšeban način smijenio je direktora ANB-a Sava Kenteru i kompetno rukovodstvo ove tajne službe.

SKAJ PREPISKA I ZELENO SVJETLO MARADONE

Transkripti koje su mediji objavili o švercu cigareta otkrivaju u kom periodu su oni koji se u skaj komunikaciji pominju skovali plan da sprovedu šverc cigareta u djelo.

Skaj komunikacija koju su mediji objavili sadrži 263 poruke razmjenjenje u periodu od devetog do 21. januara 2021. godine između uhapšenog Ilija Vasovića, Aleksandra Mrkića i lažnog diplomate Stevana Simijanovića koji se nalazi u bekstvu.

Među transkriptima, koje je objavio portal Libertas, ima i poruka Stevana Simijanovića u kojima sa juče uhapšenim bivšim šefom kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ilijom Vasovićem prepričava detalje sa sastanka kod kontroverznog biznismena Miodraga Dake Davidovića na kojem su dogovorili šverc cigareta.

Jedna od poruka Stevana Simijanovića, bila je „Ako Vampir krene na svoju ruku, odmah ga pržimo preko Maradone“. Iz komunikacija koje je objavio portl Libertas nije se moglo vidjeti kome je Simijanović uputio poruke.

Iz do sada objavljenih transkripata ispostavilo se da je Vampir šifrovano ime za Miodrag Davidovića, dok je Maradona, prema svemu sudeći, još jedan od kodnih imena za tadašnjeg potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

  • “Maradona se izjasnio i dao zeleno. Oni su sjeli sa mnom i dogovorili svoje. Ali veza sam im ja. Maradona nema direktan kontak sa Vampirom. A ako ovaj slučajno proba na svoju ruku odmah ga preko Maradone pržimo”, navodi Simijanović.

Nakon što je sudeći prema objavljenoj Skaj komunikaciji Maradona dao zeleno svjetlo krenulo se u realizaciju plana.

KAKO JE TEKLA ŠEMA ŠVERCA CIGARETA

Kako je i tada najavljeno iz Vlade Zdravka Krivokapića krenulo se u borbu protiv organizovanog šverca cigareta i već u maju te godine, samo pet mjeseci nakon razmjenjenih poruka u skaj aplikaciji i dogovora oko šverca cigareta, zaplijenjena je količina cigareta koja se mjerila desetinama miliona eura.

Cigarete su nakon toga zakonski bile uskladištene i čekale su na uništenje, do kog za najveću količinu nikad nije došlo.

Nepunu godinu dana kasnije od 27.aprila do 29.septembra krenulo u tri zvanične akcije pred očima crnogorske javnosti ”spaljivanja” cigareta, pa se tako tadašnji premijer pohvalio da je u jednoj od tihi akcija uspješno uništeno 3.048 kutija.

No, javno dostupne brojke pokazuju da je trebalo da bude uništeno 5.400 paketa cigareta, a da je prema tvrdnjama jednog od uhapšenih službenika UPC uništeno svega 700 paketa, i da je tu bio kraj akcijama spaljivanja zaplijenjenih cigara.

Podaci iz javno dostupnih izvora potvrđuju izjavu uhapšenog službenika UPC jer se nigdje ne pominje da je uništeno svih 5.400, zapravo ne pominje se ni ovih 700, već samo zvaničnih 3.048 kutija.

No, iako se uzme da je službenik UPC pred tužiocem govorio istinu nije teško zbrojiti dva i dva da bi se dobila brojka 4.700 paketa kojima se gubi svaki trag.

Razlika u brojevima je ogromna jer jedan paket sadrži dvadeset boksova ili šteka cigareta koji svaki ima 10 kutija.

Prostom matematikom dolazi se do 940.000 kutija cigareta koje su trebale biti spaljene ali su misteriozno isparile.

Ukoliko je suditi po cigaretama koje su po operativnim podacima pripadale drugom švercerskom klanu, a umjesto u spalionici završile su u kamionima za dalji transport može se naslutiti i šema kretanja i ovih spornih cigareta koje se pominju u transkriptu skaj komunikacije.

Zašto ćuti Novović

Specijalno državno tužilaštvo u svojim rukama punih 12 mjeseci je imalo dokaze iz skaj prepiske o švercu cigareta od prije tri godine. Imalo i nije pokrenulo postupak sve do trenutka dok se u medijima nije pojavio transkript tih prepiski u kojim se jasno pominju imena uključenih u šverc cigareta.

No, i nakon pokrenute istrage za sada je jedino uhapšen Ilija Vasović dok se drugi učesnici osim Mrkića kojem se već sudi u odsustvu nalaze na slobodi.

Da li su rodjačko, prijateljsko, kumovske veze o kojima ovih dana pišu mediji razlog zašto je GST Novović držao dokaze u fioci, jedno je od pitanja na koje portal Standard nije dobio odgovor od Specijalnog državnog, ali ni od Vrhovnog tužilaštva.

Standard je pitao da li je GST Vladimir Novović u porodičnim i kumovskim vezama sa porodicom Miodraga Dake Davidovića?

No, kako na to tako i na pitanje kako su procurjeli transkripti iz SDT-a odgovor nijesmo dobili, pa se tako nastavio zavjet ćutanja iz SDT-a kad je u pitanju portal Standard.

Izvor (naslovna fotografija):Vlada Crne Gore

standard

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].