Zbori naški, crnogorski

21
Crnogorski jezik

Konačno se završila priča oko službenog jezika i jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Službeni jezik je crnogorski a jezici u službenoj upotrebi srpski, hrvatski i bosanski.

Naravno da ništa novo nije što sada akteri priče o jeziku tumače realnost onako kako im odgovara, prvenstveno zbog potrebe da biračkom tijelu objasne kako sad može a mjesecima nije moglo ništa osim srpski.

Tresli su se na pomen crnogorskog jezika.

Dobijali napade i pravili uobičajene ispade u  Skupštini Crne Gore citirajući sopstvenu varijantu istorije.

U borbi da poraz bude što manje uočljiv, srpske političke partije u Crnoj Gori su pokušali da ostvare kakav takav rezultat razgovarajući sa premijerom Lukšićem koga su veličali i hvalili, nadajući se da će njihovi birači nasjesti na priču da je premijer slobodan strijalac koji nije zainteresovan za stavove sopstvene partije.

A ona je, imajući puno povjerenje u premijera donijela odluku kako može i mora.

Dakle, kosu crtu je zamijenila srednja i sad je sve kako treba.

Lideri srpskih partija u našoj zemlji pozvali su na bojkot nastave nadajući se da će, pomognuti mentorima iz susjedne države čiji se i predšednik sam direktno uključio u kampanju, uspjeti ozbiljno da zatalasaju političke prilike u Crnoj Gori.

Pocjenjujući svijest našeg naroda lideri borbe za Crna Gora jednako je Srbija, razočarano su posmatrali sopstveni neuspjeh.

Osim u Radanovićima đe je više od polovine đaka pod pritiskom roditelja moralo da ostane doma i nešto malo u Krtolima đe je barjačio paroh krtoljki Aleksandar Brašanac, najvjerovatnije stranac bez papira na privremenom radu u Crnoj Gori koja, jedina u svijetu toleriše ovakve pojave.

Paroh je dao i prijedlog da se jezik zove “Srpski jezik i književnost” uz obrazloženje da su đeca povučena iz škole jer se pojavio neki virus ili epidemija izazvana novim glasovima s i z.

Srpski pop je pokušao uvrjedljivo da govori o crnogorskom jeziku nazivajući ga opasnim mentalnim virusom.

Brašanac, pop na tuđoj teritoriji koja će kad tad pripasti pravom vlasniku Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čini potonje trzaje sa šačicom onih u čijim se mozgovima nije mogao useliti nikakav virus iz prostog razloga što on ne može tamo đe ništa nema.

Zato mi je po malo žao što se činio ikakav kompromis oko jezika.

Trebao je da bude crnogorski pa ko  hoće neka uči a ko neće neka traži neka druga rješenja.

Treba napomenuti da svi znaju da je po popisu najviše školske đece koja govore crnogorskim jezikom.

To se lako može provjeriti u MONSTAT-u.

To niko ne zbori od čuvara srpskog jezika jer im je teško shvatljivo valjda da su im đeca pisala da govore crnogorski, a oni srpski.

Ali, đeca su bar za koplje pametniji od takvih svojih roditelja.

Pitanje jezika još uvijek nije završeno.

Zadnju riječ imaće Ustavni sud.

Da jasno i glasno kaže kojim se jezikom po Ustavu zbori u Crnoj Gori.

Slavko Mandić

21 KOMENTARI

 1. Za koji dan ce deveta godisnjica rada Skala radija. Zelim biti prvi i cestitam od srca. Samo tako naprijed i hvala za sve lijepe emisije i najbolju muziku i prelijepo drustvo uz Skalu. Zivjeli nam jos dugo dugo.

 2. Skala najbolji ste i samo tako nastavite. Slusamo vas ovoga casa u Meksiku eto dje se cuje najbolja muzika sa nasih radija. Nenade sad sta bude bice. Malo se promijenila situacija. Sada vi moljakate i ucjenjujete a sjetite se kako ste se sprdali na pomen crnogorskog jezika i zastave ha ha ha

  • Brao ti ga Pero slusaj nas u Mehico poydravljamo te svi iz nase Boke prelijepe.
   Neka nam zivi nasa Crna Gora i nasa Boka premila. Zdravo bio Pero i dobro dosa doma. Pozdravlja te Janica.

 3. Vaso, rogo mili, kakvi provokator, sretan sam sto se Srbima ostvario vjekovni san da postanu ravnopravna nacijonalna manjina u Crnoj Gori.
  Zbori naski i misli Bokeljski, navijaj za Primorca.

  U vremenu moga djetistva bio je jedan popularni Kotorski original, Vicko Tuso, kad bi pjevao uvjek je zacepio jedno uho, na pitanje zasto to radi odgovarao je da sam sebe ne cuje kako ruzno pjeva.

  Adio, volim te jer si pio vode sa Karanpane a ko se nje napije vjecno je mlad i pametan i zna bogami sto zbori.

  Forzza Skala najbolji krugoval u galaksiji!!!

  • A ja se Edo radujem sto su Hrvati postali svoji na svome prvi puta od stoljeca sedmog., ako nadam se tkz. NDH ne smatramo drzavom. Ni manjeg naroda ni vece teznje. Milo mi je da se radujes uspjehu mojeg Primorca i svega kotorskoga, sto se sjecas Vicka dragoga, i sto si pio vode s Karanpane. A. sinjska alka. I mala hrvatska zajednica u Boki ima pravo misliti o istoriji bliskih nam teritorija, samo neka tih konjanika, dalje od Njegoseve Crne Gore.

 4. Bravo Skalo!!!!!!
  u pravu ste 100%
  Inače, Skala radio je privatni radio, može da se bavi svim temama… to mu niko ne može određivati…. Lokalni javni servisi su u službi građana! Svaki privatni radio ima svoj program i opredjeljenje… SKALA IMA NAJBOLJI PROGRAM I MUZIKU I INFORMACIJE… Unaprijed Vam čestitam 9 rodjendan i samo nastavite ovako! NAJPOPULARNIJI RADIO U BOKI pa i šire… evo Vas slušaju širom svijeta putem vašeg odličnog sajta a evo čujem uskoro i u kablovskim mrežama…

 5. Skala nema cega da se stidi. Ovi zabezeknuti nacionalisti kojima popovski mafijasi vrsljaju po ionako skucenim mozgovima nema pomoci dok ne izumru. Sreca da ih u tome ne prate djeca. Zivjela Crna Gora i crnogorski jezik a bogomi i CPC!

 6. Ponovno po stoti put “Bravo” Skala radio, vrutak demokracije i istine.
  Crna Gora je ponosito stjenje, koja u svom zagrljaju drzi sve nacjonalne manjine, Hrvate, Albance, Kosovare, Srbe i ostale, svi zborimo po svome a klanjamo se Crnogorskom knjizevnom jeziku.

  Mandicu, poput viteza si nastavi uzdignute glave i britka jezika, “Alkarski u sridu.”

  • Edo, a da nisi malo provokator, cisto onako na balkanski nacin. Gdje su Bosnjaci, ipak su oni vecinska nacIonalna manjina u odnosu na tkz. Kosovare, pa onda “Stjenje”valjda si mislio na stijene. pa onda Alkarska srida, s ve to bez stida.Jer u ovoj mojoj vjecnoj Crnoj Gori, zemlji mojih pradjedova,srpskim jezikom govori najvise njezinih gradjana i seljaka. Treba postovati drzavu u kojoj zivis, zakone i tradiciju, a ne provocirati, Ja bijah pomislio da je provokatorima dovoljna lekcija onaj strasni i krvavi gradjanski rat. Nazalost, Eduardo, vidjeh da pogrijesih, jos vas ima. Nemoj o alkarima i sridi, ako Boga znas, pricaj o ljepotama i vrijednostima Crne Gore a ne o tudjim drzavama. Pricaj o Vladici Radu, Marku Miljanovu, Stjepanu Mitrovu Ljubisi, pusti alkare pisi o nasima velikanima a ne tudjim vojnicima, dosta nam je rata i bitaka.

 7. Gospodine Mandiću,
  Pored tolikih komunalnih problema, sitnijih i krupnih, Vi udarili u “krupnu
  politiku”.
  Namjerno i zlonamjerno svojim komentarima širite propagandu protiv Srba i Srbije, kao nekad Grga Zlatoper sa valova VoA, protiv komunizma.
  Nije potrebno da nas Skala-Radio informiše o pravopisu i drugim vrućim
  političkim temama. Pogotovo kad je to tendenciozno obojeno mržnjom protiv jednog naroda.
  Sve to možemo naći od relevantnijih izvora i medija.
  Više Vam priliči ukazivanje na komunalne probleme; od
  parkiranja po mostovima, uzurpacije javnih površina, buke
  motociklima, muzičke buke itd., makar i po stoti put.
  Obično pučanstvo u Milogori sve teže živi, gospodine Mandiću, sve teže plaća društvene obaveze.
  Desetine hiljada radnika su ostali bez posla.
  Mnogi tek strepe za svoje radno mjesto.
  Vi, gospodine Mandiću, tih problema nemate. Nezamenljivi ste na poziciji vrhovnika “najpopularnijeg radija u Boki”.
  Srećnim sticajem okolnosti, posjedujete idealne reference dežurnog Srbomrsca
  na Skalaradiju.
  Prije svega ide Vam na ruku to što ste Srbin po rođenju. Koje je danas Vaše nacionalno opredjeljenje, i koje će biti za nekoliko godina, to ni proročica Vanda
  ne bi mogla odgonetnuti.
  Dakle, direktor Skalaradija može biti samo Srbin, ili ex Srbin.
  Ako bi bio bilo koje druge nacionalnosti, optužili bi ga za govor mržnje.
  Ali, Srbin na Srbina – to je u trendu i trenutno vrlo profitabilno.

 8. i Zborim naški i zboriću , nikad do ovih ludih dana me niko i nije posebno u Boki miroljubivoj pitao za ime , jezik, vjeru, platu, ženu, svastiku, kuma, vjeru,objed, kučka, komšiju, među, kušin itd. Ovo se pomamio narod i to oni koji su do juče bili veliki komunisti , ateisti itd. Ajte ća a ti radio skala zbori i piši naški Crnogorski -tako je i bokeški ne zaboravi što i činite. BRAO!

 9. G Mandicu,Mandicu,Mandicu,

  Opet i iznova g. Mandicu sirite netrpeljivost preko Vase radio stanice.Kako drugacije okarakterisati ove recenice:

  “Brašanac, pop na tuđoj teritoriji koja će kad tad pripasti pravom vlasniku Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, čini potonje trzaje sa šačicom onih u čijim se mozgovima nije mogao useliti nikakav virus iz prostog razloga što on ne može tamo đe ništa nema.

  Zato mi je po malo žao što se činio ikakav kompromis oko jezika. Trebao je da bude crnogorski pa ko hoće neka uči a ko neće neka traži neka druga rješenja.”

  Opet prepadate narod sa “srpskom nemani”.
  Imate li Vi sto drugo u programskoj semi osim Srba i Srbije?
  Da njih nema ne biste imali sto ponuditi osim napada na onog nesretnog Marosa sa karnevala.
  G.Mandicu,masite Vi sluzbenim listovima iz 2009.do mile volje,crnogorski-srpski se zove predmet.
  Ova dva hrvatska (bosanski jezik je kopija hrvatskog) na kojima je vlast insistirala kad joj je bilo jasno da je srpski realnost (najveca jezicka zajednica) su cista kozmetika.Dobro Vi to znate.
  Onaj “tire”,”crta” ili “crtica” sluze kao geografsko pojasnjenje prvog pojma “crnogorski”.Ja to kao i vecina od 42% ili koji procenat vise tumacim tako.Vi mozete kako Vas je volja.
  Samo,pocelo je stampanje proslogodisnjih udzbenika “Maternjeg i knjizevnosti” u kojem nema ona dva slova, pa Vam prica ne pije vodu.
  Meni licno ta forma o nazivu nastavnog predmeta je presmijesna.Bitna je sustina.Sustina je da nasa djeca nece govoriti nakaradnim govorom.Bez obzira na skolu,kucno vaspitanje je jace.Ne djelujete mi naivno da mislite da ce neko govoriti tim jezikom.

  Vjerujte Vi i dalje u Vase ofanzive.

  Ovo sto prijetite i porucujete oko crkve….Molim Vas kad ovi Vasi krenu da otimaju crkve,bilo bi lijepo da i Vi licno dodjete……….

 10. Gotovi ste Skalaši od velikih rodoljuba -kreće rat protiv vas a vi glavu gore Crnogorke i Crnogorci, Bokeljke i Bokelji naše Skale ! vi koji svima podjednako otvarate prostor ne dijeleći ljude ni po kojoj osnovi!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].