Zbog štrajka advokati i stranke dnevno gube

4
Osnovni sud u Kotoru

Vučković i advokati

U Osnovnom sudu u Kotoru od 73 zaposlena, štrajkuje njih 28 u sudskoj administraciji, što je malo više od trećine zaposlenih.

Od kada je počeo štrajk, 3. oktorbra, pa do kraja mjeseca odloženo je 180 suđenja, od čega 175 parnica i 5 krivičnih suđenja, kazao je za Skala radio dr docent Branko Vučković, predsjednik kotorskog Osnovnog suda.

U van parničnoj izvršnoj oblasti nije bilo odlaganja suđenja.

Prema riječima Vučkovića, šrajk se negativno odražava na rad Suda, posebno u parničnoj oblasti, đe Sud inače nije ažuran, i đe se realizuje program rješavanja zaostalih predmeta iz 2010.  i ranijih godina.

Zbog posljedica štrajka na rad Suda, Vučković apeluje na nadležne državne organe da preduzmu mjere hitnog rješavanja štrajka, kako bi Osnovni sud u Kotoru u punom kapacitetu nastavio da realizuje program na dobrobit građana koji traže sudsku zaštitu.

Advokatica Danijela Radulović iz Kotora je za Skala radio kazala da advokati dnevno gube u svom poslu, jer se na duži period odlažu rasprave, a bliže se januarski praznici, što će još više usporiti zakazane rasprave.

Ona podržava zaposlene u Sudu koji štajkuju, smatrajući da su im minimalne plate, a šteta je najveća za stranke i advokate.

Zaposlene u sudskoj administraciji podržava i Dejan Vukšić, advokat jer se bore za svoja prava u sudstvu, a rade veoma odgovoran posao za male plate.

Vukšić je kazao da svakodnevno gube svi, a problemi narastaju jer se gomilaju predmeti i ročišta.

Da bi se ažurirao proces, ponovo će se  morati uvoditi radne subote.

Vukšić je podsjetio da se u Kotoru štrajkuje od 11 do 14 sati, a to je  udarni termin u kome je zakazano 90 odsto svih suđenja.

4 KOMENTARI

  1. Vec par mjeseci pokusavam da organizujem advokata za predmet. Nisu u stanju ni da odgovore na email. Kako rade i ne zasluzuju vecu platu.

  2. Gospodine predsjedniče suda malo ubrzajte sa vaše pozicije rješenje ovih problema. I interesira me da li Vi štrajkujete ili ne. mada ste dali korektnu izjavu za naš radio.

  3. Najviše i vazda jadan narod gubi a sudovi kako sude i kroje i grđe im bilo. Po sto godina jednu parnicu otežu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].