Zbog nasilja koje emituju, medijima će biti oduzimane licence

20
Momčilo Stojanović

Momčilo Stojanović

Momčilo Stojanović

U posljednje vrijeme je primjećeno da je u crnogorskim medijima se više scena nasilja i ubistava i svega što može da uznemiri javnost, koje se sele iz igranih programa televizijskih serija i filmova u informativne emisije.

Uvažavajući pravo medija da slobodno uređuju i informišu, ipak propisima Agencije za elektronske medije je ova oblast prilično precizno normirana podsjetio je za Skala radio Momčilo Stojanović, pomoćnik direktora Agencije za elektronske medije.

Agencija je saopštenjem upozorila medije i najavila da će ubuduće preduzimati određene mjere koje nijesu samo preventivne prema onim programima koji nemaju uredničko opravdanje, kao što je  nasilje i njegove posljedice koje se  potencira preko mjere.

Nakon upozorenja medijima, te mjere odnose se i na oduzimanje, odnosno suspenzije licenci za rad.

Ranije je bila mogućnost novčane kazne kod prekršilaca, ali to više nije moguće, jer je novim zakonom to postao dio prekršajnog postupka uz dug proces, kazao je Stojanović.

20 KOMENTARI

 1. Jole, generacio!

  Prvo, preživjeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je boljela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes

  U to vrijeme upozorenja u stilu “čuvati daleko od dohvata djece” na bočicama sa lijekovima, vratima i ormarima nisu postojala.

  Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampersice. Pišali smo u krevet.

  Kao djeca, vozili smo se u autima bez pojasa i zračnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolama.

  Pili smo vodu iz crijeva za zaljevanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Dijelili smo flašicu Cocte ili Cole sa našim prijateljima i NITKO nije umro zbog toga

  Jeli smo mliječne sladolede, bijeli kruh i pravi putar, pili kokte, nare koje su i tada bile pune sećera, ali nismo bili debeli

  zato što smo smo se STALNO IGRALI VANI

  Izlazili smo iz kuće ujutro i igrali se po cijeli dan, skrivača, graničara, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i indijanaca, zaloga, fantoma i svega ostalog što je samo dječja mašta bila u stanju smisliti,sve dok se nije upalila ulična rasvjeta koje onako nije bilo previše.

  Nerijetko, nas nitko nije mogao naći po cijeli dan, pa je i roditeljska pljuska bila dio odgoja a bez zlostavljanja u obitelji.

  I nikad nije bilo problema…

  Provodili smo cijele dane radeći trkaće daske od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice.

  Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naučili smo kako riješiti problem

  Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme s koncentracijom u školi.

  Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa i usmjerivača pa smo ipak završavali nekakve škole.

  Nama nisu prodavali drogu ispred škole…

  Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box,
  nikakve video igrice,
  nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne),
  nismo imali video rekordere, surround sound, mobitele, kompjutere, Internet, chat rooms…….

  MI SMO IMALI PRIJATELJE
  I MI SMO IŠLI VAN
  DRUŽITI SE S NJIMA !

  Padali smo s drveća, znali se porezati na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali
  naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga

  Igrali smo se s lukom i strijelom, gradili utvrde od snijega, bacali petarde za Novu godinu,čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživjeli bez posljedica!

  Vozili smo se biciklom ili pješke dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

  Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku.
  U stvari, bili su često stroži nego sam zakon!

  Posljednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u povijesti čovječanstva

  Naše generacije su dale najbolje izumitelje
  i znanstvenike do danas.

  Imali smo slobodu, pravo na greške, uspjeh i odgovornost.
  I naučili smo živjeti s tim !

  I ti pripadaš toj generaciji?

  ČESTITAM!

  Pozdrav generacijo.

  Svatko od nas je anđeo sa samo jednim krilom, a letjeti možemo tek zagrljeni…

 2. Orsula,tema je nasilje u medije,a ne ovo o čemu ti blejiš li blejiš,lažeš li lažeš?! Orsula,ja sam rođen u Prčanju prije 70 ljeta i tu sam stalno i dekontaminiram zagađene prostore od tebe i ini-h koji nikakao da shvatite da niste više u torove i torine,već da ste u pitomoj Boki!! Orusla, dobra ti je opservacija,da sam tubaš i to onaj original originala koji je ,dok je mogao, tebe i tebi slične tubašio na pravo mjesto,ali od pozadi,kao Mujo Fatu,da nebi gledao vaše suze na iskrivljene face ispiljene ispod onih ,koje imitiraš blejući,a čija su staništa torovi -torine! Ćao !!!!

 3. Branko,Banja,Bane ne puvam se…,nego ti se čini u toj velikoj ljubavi zamnom,pa puvaš li puvaš u bliznicu moju.Znam uzbuđen si od sreće,ali ipak,stavi očajlije spasi vid,jer stolica mi nešto škripi?! Tema o nasilju je inspirativna,pa se usmjeri na nju,bata li se ruganja na svoj bezimeni ego!

 4. Oću vasilije,oću i to sa zadovoljstvom,samo kaži da li da šetam j……. te ,sa ili brez samara?! E davno rečeno,teško kapi na manitoj glavi i imenu na časnoj bliznici i sramotnom obrazu?!! vajo,valika,ne pij kada pišeš,a ne piši kada piješ,jer su ti efekti ispod ličnog dostojanstva?! Zašto tako mislim,pa vidiš li bio veseo,ovdje se upravo radi o nasilju,koje ti uporno provodiš,nad samim sobom i to tiskajući se ,đe te ne zovu,kao tijesne tanjge u bliznicu.Smiri se,doktor Truš ti radi svaki dan,posavjetuj se sa njim,biće ti lakše?!!!

  • Zvali te u Skalu sad si FACA. Dok si se slikavao moga si skinut barem jaketu jer si navika da se presvlacis i preoblacis kano zmija kosuljicu. Ne puvaj se .

 5. Uvazeni prijatelji,

  svaki tv prijemnik ima prekidac za iskljucivanje prijema, novine kupujemo po vlastitom nahodjenju a forume odabiremom klikom s misem, moja ljutnja moj odabir.

  Ako je voditeljica upozorila da su snimci uznemirujuci, klikom na daljinski mjenjam kanal, da ali ja sam kurjozan, moram vidjeti i stop.

  Novine koje su pune zutila ja ne kupujem, novine koje sire mrznju za me ne postoje, moj odabir moja volja.

  Volim radio Skalu jer nam omogucava raznolikost u ljubavi prema Kotoru.

  Svako jutro bacim oko na ove stranice moga odabira, jer ja to zelim, jer ja to hocu.

  • Druze Jole vi ste sigurno slucaj i potrazite sto pre savet i pomoc doktora. Vjerujte mi na rijec.Sramotno je sta pisete i kako se ophodite sa ostalim slusateljima Skale.

  • Vidite kako vrijedjate. Vasi preci ne mogu ni pocinut od zlodijela koje su pocinjeli a taj vrag se uselio i u vas. Vi ste jedno veliko zlo danasnjice, neradnik, zabusant i laprdator, guba i parazit kao i svi vasi. Sto vas izbacise iz Mostara da ste valjali ne bi vas pocerali no ste kukolj. Znate li sto je kukolj. I preci vam ne mogu zaspat mirnijem snom od zla koje imate.Nista drugo nijeste vidjeli osim te vase BLIZNICE koju ne vadite iz usta i pameti. Mora bit da ste tubas.

 6. Poslije ovih snimaka ubistva Gadafija,interesuje me da li ce nam sad CEDEM objaviti da je u CG-u porasla podrska odusevljenog naroda NATO paktu?
  Vjerujem da ce onaj ministar ima-nema brkove do najsitnijih detalja objasniti nasusnu potrebe pristupanja toj zlocinackoj organizaciji.

 7. @Veca
  Dok sam pisao taj kratki komentar, nijesam, poput tebe, razmišljao o
  budućem društvenom uređenju u Libiji.
  O tome će se pobrinuti NATO, tj. Ameri.
  A Libijski narod će tek iskusiti “blagodati” američke “demokratije”.
  Komentar je pisan za one koji su sinoć gledali video snimak zastrašujućeg
  ubistva Aleksandra Pejanovića, 30. maja ove godine, na dnevniku TV Vijesti –
  u POLA 7.
  Danas su, tobož, svi zgroženi. Kritikuju “Vijesti” zbog “medijskog nasilja”.
  Kao da “zgroženi” nesvjesno podržavaju ubicu.
  Užasno je pred kamerama dokumentarno gledati nečiju smrt.
  No, Vijesti su imale petlje da Crnoj Gori pokažu kako se vojnici
  režima obračunavaju sa neistomišljenicima.

 8. Dragi komentatori,vašim komentarima nema zamjerki! Ali,ali..ova nasilja koja smo u pasane dane i godine konzumirali putem medija su “mačiji kašalj” naspram nasilja svake vrste(ekonomske,nemoralne,podrepaške,izdajničke,podaničke i sramotne da ne mogu biti sramotnije),prema ovome trpećem narodu i jedinoj Domovini,kao da niko ne vidi,ne osjeća ili jednostavno rečeno,da ih ne intersuje?! To mene brine,uz saznanje i vidne pokazatelje,na vratima našim stiže opaka epidemija-pandemija Svjetska ekonomska kriza,namjerno izazvana,pre svega proširenjem ratova diljem svijeta zarad “procvata” Vojne industrije najače zemlje svijeta i njenih trabanta, diljem planete,zar ne??? Zato treba znati da “procvat” Vojne industrije širi kapacitete i podstiče razvoj ostalih privrednih grana,u najrazvijenim zemljama svijet i sve to ka jedinome cilju ovladavanja svijetom po svaku cijenu ne mareći za posledice ala neka je moja-naša bliznica punana a ostale no intereso?! I za kraj,zamislite što bi bilo sa svijetom i kakav bi izgledao,da svi žive super,kao ovi “bezprizornici” ?????

 9. Altaire, morao bi da znaš što je nasilje u medijima. CNN takođe čini lošu stvar što objavljuje takve scene. U zakonu jasno piše kad se mogu takvi prizori prikazivat. Ovđe se radi o nasilju i senzacionalizmu. Nije dobro da podržavate takav način izvještavanja, posebno za štampane medije da naslovnica bude glava sva u krvi. Đeca to vide kad prolaze. Takođe i na TV-u. Opisno može sve da se kaže. Pa i priča o sramnom ponašanju nove vlasti koja sad uvodi šerijetsko pravo. O jadu će se zabavit sponzori koji su im omogućili vlast. Gadafi je bio demokrata u odnosu na njih a znamo da su libijci živjeli odlično i da su imali brojne pogodnosti. Toga više neće biti.

 10. Kad CNN prikazuje sablasne slike mučenja i sodomiziranja
  još živog Gadafija, onda ćutite.
  Zašto bi trebalo od javnosti Crne Gore sakriti jedan okrutan i naručen zločin?
  Voditeljka je prethodno najavila da snimci mogu biti uznemirujući.
  Koristeći dostignuća nauke i tehnike, eto, i javnost može da da svoj sud
  o zločinu.
  Neprikazivanjem video snimaka širokoj javnosti, samo bi držali stranu zločincu.
  Podrška TV Vijestima.

  • U beogradske dnevne novine Politikujue objavila jedna porodica u citulje oglas da zali Gadafija. Dje je tu zakon i pravda. Zamislite da je moj djed poznavao Hitlera i da mu je ovaj nekom prilikom nesto pomogao i da ga danas u Pobjedu stavim sliku i zalim za njim ja i moja familija. Ma gdje to ima nego u ove nase balkanske zemlje dje nema zakona ni pravila niti obraza. Sta je to to je vise nego nasilje kada velicate nekog zlikovca.

 11. Nasilja na svakom koraku. Gasite one medije prije svega koji nijesu za svoju državu i ljude i njima. Još vam ratni hučkači i profiteri rade po televizijama i radio stanicama pišu u dnevnim novinama i nikome ništa. Pri tom uzimaju iz usta časnim i radnim novinarima i zauzimaju mjesto novim svježim snagama.

 12. Da mi je čut da je neki mediji prestao da rabota radi govora mržnje, nasilja ili groznih slika i natpisa. A ima ih na kila moj Stojanoviću i to dobro znate. Fašističkih medija i nikome ništa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].