Završio se životni put Živorada Kovačevića

2
Živorad Kovačević

Zivorad Kovacevic za Skala radio

U Beogradu je, u 81. godini preminuo Živorad Kovačević, čovjek evropskog formata, iskreni prijatelj Crne Gore.

Raskošni intelektualac, demokrata, političar i diplomata Kovačević je plijenio širinom duha i misli.

Vizionar i borac za mir među ljudima urođenim diplomatskim nervom bio je do posljednjeg dana predan ideji Evropskog pokreta u Srbiji na čijem je čelu bio.

Za odmor duši izabrao je Boku đe je u tišini kapetanskog Prčanja ljeti provodio dane sa ovdašnjim ljudima čiji je pitom mentalitet odmah osjetio baš kao i Kotorani, Bokelji njegovu neposrednost u jednostavnim, a toplim prijateljskim kontaktima.

U svojoj kući na Prčanju stvarao je  nove knjige, studije i analize, družio se i dočekivao prijatelje, šarmom i veličinom ljudskom osvajao.

Živorad Kovačević bio je istinski prijatelj Skala radija u kome mu je svakog ljeta bilo rezervisano mjesto.

Na početku života ovog radija među prvima je došao da svečanom otvaranju prve nezavisne radio stanice u Kotoru poželi dobrodošlicu i uspjeh i jedan od naših prvih intervjua bio je sa njim i tako po tradiciji svake godine.

Živorad Kovačević je imao dugu političku, diplomatsku i književnu karijeru, u kojoj je prošao različite funkcije – počev od komunističkog aktiviste, državnog funkcionera, diplomate i autora značajnih publicističkih djela.

Njegova politička karijera prekinuta je poslije sukoba sa Slobodanom Miloševićem u usponu, krajem 1980-ih godina, da bi se Kovačević potpuno okrenuo liberalnim pogledima i paralelnom istraživanju novije istorije i lingvistike.

Od 1974. bio je osam godina gradonačelnik Beograda, a potom član Saveznog izvršnog vijeća (SFRJ) i predsjednik Komisije za odnose sa inostranstvom (1982-86).

Bio je ambasador SFRJ u Vašingtonu od 1987. do 1989. kada je opozvan zbog neslaganja sa politikom Slobodana Miloševića koga je javno kritikovao u Vašingtonu.

Po povratku iz SAD, dao je otkaz u Saveznom sekretarijatu (ministarstvu) za inostrane poslove.

Bio je aktivan član nekoliko nevladinih organizacija.

Od 1994. je bio u Evropskom pokretu u Srbiji, a od 1999. predsjednik tog pokreta.

Bio je kopredsjednik Igmanske inicijative koja okuplja 140 organizacija iz zemalja tzv. Dejtonskog trougla.

Igmanska inicijativa je začetnik projekta “mini-šengena”, čija je osnovna ideja da se na teritoriji Jugoistočne Evrope uspostave odnosi slični onima koji postoje u EU, prije svega po pitanju bezviznih režima.

Bio je u grupi od 38 intelektualaca antiratnih aktivista iz tadašnje SR Jugoslavije, okupljenih u toj inicijativi, koji su u aprilu 1995, preko Mađarske i Hrvatske, prešavši planinu Igman, stigli do Sarajeva pod opsadom.

Učesnici tog putovanja ostvarili su namjeru da podrže Sarajlije i da prisustvuju sjednici Srpskog građanskog vijeća u Sarajevu.

Dobitnik je međunarodne nagrade “Haas International Award” (2000. godine).

Autor je knjiga “Urbanizacija u svetu i u Jugoslaviji”, “SAD i jugoslovenska kriza”, “Srbija i svet: između arogancije i poniznosti”, “Međunarodno pregovaranje” i “Amerika i raspad Jugoslavije”, kao i tri riječnika na kojima je radio 14 godina: “Srpsko-engleski rečnik idioma, izraza i izreka”, “Englesko-srpski frazeološki rečnik” i “Srpsko-engleski frazeološki rečnika”.

Govorio je engleski, francuski i ruski jezik.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].