Završena ljetnja škola mladih istraživača u kotorskom Institutu za biologiju mora

0

dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U Kotoru je danas završena četvorodnevna ljetnja škola u okviru projekta “Centar izvrsnosti“, koji je uspostavljen u Crnoj Gori, a čiji su partneri Elektrotehnički i Biotehnički fakultet, Institut za javno zdravlje i Institut za biologiju mora iz Kotora.

Osnovna ideja je da se  mladi studenti i istraživači, polaznici škole kojih je 24, upoznaju sa savremenim istraživačkim i naučnim dostignućima koji su učestvovali u terenskom istraživanju, a čiji su rezultati obrađivani u laboratorijuma kotorskog Instituta.

Bila je to prilika i da se od mladih ljudi, koji će se u budućnosti baviti naukom čuju nove ideje i smjernice, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo.

“Mladi su  u ovoj ljetnoj školi aktivno učestvovali u svim istraživanjima sa iskusnim kolegama kotorskog Instituta i to terenskim izlaskom čamcima na more. Oni  su na određenim pozicijama u Bokotorskom zalivu, koje su već ranije prepoznate, mjerili parametre mora, kao što su temperatura, salinitet, Ph vrijednost, sadržaj kiseonika. Na uzgajalištu Cogi mar, koji je industrijski partner Instituta, studenti su se upoznali sa procesom uzgoja zdrave hrane iz mora kao i važnosti sanitarnog kvaliteta vode u kojoj se ti organizmi gaje”, rekao je Joksimović.

Čule su se i neke nove ideje za poboljšanje sigurnosti riba u kavezima, kao i odgovori na pitanja kako se mreže koje obrastaju sadržajem iz mora mogu lakše čistiti.

Sa polaznicima ljetnje škole, stručnjaci Instituta za biologiju mora su obišli i ostrvo Mamula kao referentnu tačku, odakle se uzima uzorak vode za ispitivanje kvaliteta mora.

Aktivnosti s mora su se preselile u laboratorije Instituta uz novu opremu koja je stigla kroz ovaj projekat, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje je odrađen i sanitarni dio kontrole morske vode koji je redovan.

Danas su polaznici škole uradili prezentaciju svega što su vidjeli tokom boravka u Kotoru, a popodne će im članovi Naučnog odbora projekta uručiti sertifikate.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].