Zašto su nam potrebne (ne) potrebne društvene nauke

0
mr Željko Rutović

Rad Željka Rutovića

U najnovijem, 83.broju časopisa za društvena pitanja, nauku i kulturu ,,Matica“ čiji je izdavač Matica crnogorska, publikovan je rad sociologa kulture, mr Željka Rutovića ,,Zašto su nam (ne)potrebne društvene nauke“.

U kontekstu globalnog neoliberalnog ekonomskog poretka, Rutović analizira uzroke i posledice potiskivanja-redukcije društveno-humanističkih nauka i nazora kritičkog mišljenja iz obrazovnog sistema. U tom duhu on konstatuje da je neprimjerenim ,,nametanjem logike i zakonitosti tržišnih procesa u okviru slobodnog kritičkog mišljenja, odnosno nametanja karaktera isplativosti ili ne, područje društvenih nauka je posledično u zoni degradacije…“ jer kako ističe ,,u ime tehno-racionalnosti i menadžmenta komunikacija, vrijednosne dimenzije tumačenja društvenih pojava sve manje imaju naučnu utemeljenost, jer se u ime globalnog sistema preuzimanja obrazaca u konceptu sveopšteg ,,digitalnog blagostanja“ čovjek i humanističke nauke dovode u pasivan  položaj.“

Po Rutoviću, naučno-društveno-humanistički kritički diskurs je taj koji treba da se suprostavlja narastajućoj otuđenosti i bezdušnosti (sve)tehnološke civilizacije u okviru koje se ubrzano kako na obrazovnom, tako uopšte i javnom planu potiskuju pitanja smisla i razumijevanja ljudskog postojanja, ljudske društvenosti, etičnosti, vrijednosnog sistema i konteksta najšire društvene promjene 21.vijeka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].