Zaštititi poljoprivredu i skratiti put od štale do pjata

3
prof. Ivo Paparela

prof. Ivo Paparela

prof. Ivo Paparela

Divlja privatizacija i uništavanje poljoprivrede osnovni je razlog što Crna Gora uvozi prehrambene proizvode umjesto da se diči i izvozi svoje autohtone proizvode i domaću zdravu hranu, kazao je za Skala radio Ivo Paparela, profesor ekonomskih nauka iz Dubrovnika.

U brojnim restoranima i konobama na našem primorju posebno, počev od vode koju uvozimo, a imamo svoju, ili piva, pa do specijaliteta domaće kužine, na meniju su uvozni proizvodi.

Prema riječima profesora Paparele veliki lanci su ušli i trgovci imaju jaku poziciju.

“Oni diktiraju cijene, a potrošači su neodgojeni. Zato bi po njegovom mišljenju Crna Gora trebala, kao što rade i sve zemlje Evropske unije, snažno da pomogne poljoprivredu i čak ako treba da stave neke barijere, bilo tarifne ili neke druge. Uvijek i svugdje poljoprivreda je zaštićena, u Americi, u Evropskoj uniji. Osim toga, treba reći poljoprivrednicima da, iako se zaštite ne smiju proizvoditi što im drago, nego da se zna čitav lanac od štale do tanjira”, kazao je Paparela.

Prema njegovim riječima, gastronomska ponuda u Crnoj Gori je znatno bolja nego u Dubrovniku, što ne znači i u čitavoj Hrvatskoj, jer u Slavoniji i na sjeveru Hrvatske su divne stvari i proizvodi, ali tamo nema tursita.

“Crna Gora je zemlja ljudskih dimenzija, u njoj se u jednom danu možete skijati i kupati. To ne znači da Crna Gora neće da radi ozbiljne stvari kada je turistička ponuda u pitanju. nego to znači da su izvjesni lobi i neodgovorni političari koji su ih podržali, postupili tako da uvoz hrane postaje nešto normalno, što nije normalno”, objašnjava on.

Paparela navodi primjer na Njegušima gdje uvoze svinjske pršute iz Holandije i tu ih suše.

“A domaćini kada ih pitate kažu mi imamo samo za nas. To samo za nas treba da bude za turističku privredu”, mišljenja je prof. Paparela.

On kaže da je potrebno skratiti lanac od proizvođača do finalnog potrošača.

“U svakom supermarketu treba samo statistički konstatovati koliko je domaće, a koliko uvozne robe, i tu je svakoj priči kraj”, rekao je on.

Paparela navodi još jedna primjer Izraela koji je takođe mala zemlja kao Crna Gora.

Oni umreže svog poljoprivrednika, kompjuter postave u štalu, kako bi kupac u svakom trenutku znao što ko ima.

3 KOMENTARI

  1. Ko je to dozvolio i ko uništava našu pšoloprivredu? pa neka ih opet glasa narod koji kupuje najskuplje meso, mlijeko i ostalo .

  2. Pametan i drag, veoma prirodan i omiljen profesor. baš s eradujem što ga vidim i slušam na mom omiljenom radiju.

  3. E moj uvaženi profesore,moj vrli prvi komšijo i drugaru iz ranog djetinstva,ti bi izgleda “isprazino”-ćista utopija-ove takozvane kompjutere od politike-političara i njihovih predizbornih planova,programa i obećanja ,a na njihova mjesta umrežio štale sa marvom-đe bi kupci u svakom trenutku zanli što imaju i končno saznali na koga mogu računati?Moram priznati ,ideje realne i jedino moguće-ali ne i u našoj zemlji-svjetskih čuda, đe se od ništa pravi godinama “nešto”-čista utopija?Možda da se desi-možda? Uslov svih uslova je,da se u 100 narednih godina-sa nekim novim import stanovništvom-i njihovom tehnologijom i sviješću stvori osnova za napredak naše sadašnje domovine? Polazeći od istine-kakvi smo-ko zna čija će tada biti-ni gospod bog nezna?A možda znaju ovi “planeri” fiomant Svjetskog poretka-koji je sve bliži-priči koju sam čuo od mog đeda(koju je i on ,vjerovatno čuo,od svog đeda itd!) ka da mi reče:”..e moj sinko,kuku svijetu kada njime ovlada “žuta raca”?
    More,more,zašto ne,pa da se trefi i u “jalovice” tele-lad?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].