Zaštititi hiljadu tona inćuna u Boki

4
Inćuni

Milica Mandić

Milica Mandić

Primjenom metode produkcije dnevnih jaja i larvi inćuna i srdele procjenjuje se biomasa i uzgoj male plave ribe, ali i njena zaštita kao dozvoljena kvota ribarima za izlovljavanje.

Na ovu temu minulih dana održan je kurs u splitskom Institutu za okeanografiju i ribarstvo koji su vodili stručnjaci iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Na osnovu matematičkih formula se procjenjuje koliko će ta jaja i larve produkovati mase ovih biovrsta.

U Bokokotorskom zalivu je procijenjeno da ima preko hiljadu tona inćuna, a ova metoda se radi sezonski u toku ljeta, kada se inćun najžešće mrijesti , kazala je za Skala radio dr Milica Mandić iz kotorskog Instituta za biologiju mora.

Na osnovu ovih vrijednosti Institut daje prijedlog Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za količinu mreže-potegača i ostalih dozvola koje se izdaju za mali, privredni ribolov.

Za sada je ova riba u dobrom stanju i treba zaštititi ne samo inćun i srdelu, kao i  tradicionalan način ribolova već i ostale vrste posebno u vrijeme mriješćenja.

U planu je izrada novog pravilnika o morskom ribarstvu kojim će biti zaštićeni određeni periodi u kojima se mrijeste ekonomski najznačajnije vrste riba.

U tim periodima važila bi zabrana izlovljavanja.

Kotorski Institut je postao Regionalni centar za istraživanje i produkciju larvi ove ribe, podsjetila je Mandićeva.

4 KOMENTARI

  1. Kako će nam biti lijepo sad.

    Doturi ce praviti jaja, mi ce mo vatati sardele i gavice, a Boka će ih bit puna da nećemo znat što će mo s njima.

    Svi će mo tako biti sretni i zadovoljni, i postat će mo najbogatiji zaliv na Mediteranu.

    Da nam nisu došli doturi o ribe iz Crne Gore i Hercegovine, nebi znali sami zadnih 500 godina ni što smo činjeli, ni kako se riba i kako se zovu ribe u moru.

  2. Ih, kako ne shvaćaš, sada će se na račun sarduna stvoriti 5-6 novih dotura nauka, pa kako bi to izgledalo da se oni nazovu “doturima od sarduna”. Zato se lijepo uzme ime koje niko ne poznaje pa to izgleda kao da se radi o brancinima iz dubine Jadrana. Sve jedno svaka čast novim doturima, samo neznam koga će uzeti za mentore, možda one koji su postali doturi na škobljima, barem je njih bilo dosta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].