Zaštita i preventiva od sunca kod djece

0

dr Milena Proročić

dr Milena Proročić

Svjetska zdravstvena organizacija je prije par godina skrenula pažnju da su djeca uzrasta do 10 do 12 godina najrizičnija grupa kada je u pitanju štetnost sunčevih zraka koji djeluju kako na kožu tako i na oči djece.

Ukoliko su dugo,direktno  na suncu dolazi do upale rožnjače, katarakte, pa su naočare za sunce, ali ne bilo kakve već kvalitetne koje vrše potpunu filtraciju UV zraka, obaveza, posebno za djecu, kaže za Skala radio dr Milena Proročić, specijalista pedijatar.

Dječija koža je izrazito osjetljiva, pa nije preporučljivo djecu do 12 godina direktno izlagati sunčevim zracima.

Od krema i u hladovini treba upotrebljavati one koje imaju visoke faktore zaštite i djecu treba često kvasiti, ali ne i garderobu poput kvašenja bijelih majica, jer to može izazvati suprotan efekat, objašnjava doktorka Proročić.

Djeca ne smiju biti dugo na suncu koje izaziva crvenilo na koži pa i prave opekotine koje mogu uzrokovati i antibiotski sirupi zbog svog fotodinamičkog dejstva ukoliko ih djeca piju, ako su prehlađena i tome slično.

Zato, ukoliko djeca uzimaju sirupe ne treba da se izlažu suncu.

Od pojava koje su u ljetnim mjesecima dosta česte, dr Proročić izdvaja sunčanicu koja znači poremećaj termoregulacije tjelesne temperature.

Sunčanica nastaje tako što sunce direktno djeluje na glavu i na potiljak i tada dolazi do širenja krvnih sudova, do oticanja moždanih struktura i sitnih krvarenja.

Od 6 do 12 sati nakon izlaganja suncu može se pojaviti sunčanica, koja je često banalna, ali može da dovede do velikih problema kao što je glavobolja, povraćanje i mučnine.

Dakle, nikako djecu direktno izlagati suncu, zatim kvalitetne naočare za djecu, komotna, svijetla odjeća od platna, kape i šeširići, kao i dovoljno tečnosti ljeti kada su velike vrućine.

Takođe je važna i pravilna zaštita od insekata koji mogu da ujedima naprave velike probleme dječijoj nježnoj koži, zaključila je doktorka Proročić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].